Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street - Στο επίκεντρο Fed και πετρέλαιο

Νευρικότητα στη Wall Street - Στο επίκεντρο Fed και πετρέλαιο
Νευρικότητα στη Wall Street
Σχετικά Άρθρα

Με ήπια κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σήμερα 23/11 ο Dow Jones, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ και ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε έδαφος, μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμου. Απώλειες κατέγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq καθώς το τελευταίο ράλι των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα αμβλύνει την ελκυστικότητα των των μετοχών ανάπτυξης (growth stocks).
Η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ έχει σκαρφαλώσει κοντά σε υψηλό ενός μήνα καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα κινηθεί ταχύτερα τους επόμενους μήνες για τη σύσφιξη της πολιτικής της, μετά την επανατοποθέτηση του Powellστο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας και τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη για τον διαβρωτικό αντίκτυπο που έχει ο πληθωρισμός στην οικονομία και τα αμερικανικά νοικοκυριά.
Tο κλίμα στην αγορά επιβάρυναν οι δηλώσεις του Powell γα τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει ο πληθωρισμός στην οικονομία και τα αμερικανικά νοικοκυριά, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η Fed θα μπορούσε το επόμενο έτος να κινηθεί επιθετικότερα για την αύξηση των επιτοκίων της, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις αγορές.
Προς το παρόν οι επενδυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια της δύο φορές το 2022 από τα ιστορικά τους χαμηλά που βρίσκονται σήμερα.
Οι επενδυτές παρακολουθούν και τις τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι σχεδιάζει να απελευθερώσει 50 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας σε συντονισμό και με άλλες χώρες. Το WTI κερδίζει 1,4%, ενώ το Brent ενισχύεται 1,6% στον απόηχο των ανακοινώσεων, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσει ο OPEC και οι σύμμαχοι του (OPEC+).
Ο OPEC+ δεν αποκλείεται να προσαρμόσει την παραγωγή του ως απάντηση στην απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων.
Σε υψηλά 16 μηνών και στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών έναντι του γεν έφτασε το αμερικανικό δολάριο μετά την απόφαση του Biden να προτείνει τον Powell για δεύτερη θητεία στην κεφαλή της Federal Reserve, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξηθούν το 2022.
To δολάριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών στις 96,603 μονάδες κατά τις συναλλαγές των ασιατικών χρηματιστηρίων για να υποχωρήσει ελαφρώς στις 96,426 στη συνέχεια..

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +0,55% στις 35.813,80 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,17% στις 4.690,70 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,50% στις 15.775,14 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit έδειξαν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα συνέχισε να αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό το Νοέμβριο παρά την μικρή επιβράδυνση από τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 56,5 μονάδες το Νοέμβριο από 57,6 μονάδες τον Οκτώβριο, καθώς η άνοδος των τιμών, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η αδυναμία κάλυψης των κενών στις θέσεις εργασίας συνεχίζουν να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.
Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών ήταν στις 57,0 μονάδες από 58,7 μονάδες τον Οκτώβριο, χαμηλό δύο μηνών, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις 59.1 μονάδες από 58,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υψηλό δύο μηνών.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας μεγάλη αύξηση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε η Zoom Video Communications για το τελευταίο τρίμηνο, με την εταιρεία υπηρεσιών τηλεδιασκέψεων να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.
Ειδικότερα, η Zoom ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη για το γ' τρίμηνο ανήλθαν σε 340,4 εκατ. δολ. ή 1,11 δολ. ανά μετοχή από 198,4 εκατ. δολ. ή 66 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ήταν 338,4 εκατ. δολ. ή 1,11 δολ. ανά μετοχή.
Τα έσοδα στο μεταξύ σημείωσαν άλμα 35% στα 1,05 δισ. δολ
.Η Abercrombie & Fitch ανακοίνωσε καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου ύψους 47,2 εκατ. δολαρίων ή 77 σεντς ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 42,3 εκατ. δολάρια ή 66 σεντς ανά μετοχή στο προηγούμενο έτος.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 86 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 66 σεντς.
Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 905,2 εκατ. δολάρια, υψηλότερα από τα 819,7 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο και επίσης υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 895 εκατ. δολάρια.

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι ευρωαγορές

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων κατρακύλησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, στη χειρότερη συνεδρίαση τους τους τελευταίους δύο μήνες σχεδόν καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη έχει πυροδοτήσει τις ανησυχίες για πιο αυστηρούς περιορισμούς με ολέθριες συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα.
H καγκελάριος Merkel «έδειξε» lockdown τη Δευτέρα, περιγράφοντας με δραματικούς τόνους την υγειονομική κατάσταση στη Γερμανία, ενώ ο υπουργός Υγείας επανέλαβε σήμερα ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Σημειώνεται πως η Αυστρία βρίσκεται σε καθολικό lockdown, ενώ η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι καθίσταται επίσης υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του πληθυσμού από την 1η Φεβρουαρίου.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel δήλωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη απειλή για επικράτηση του πληθωρισμού, ενώ υποβάθμισε τον κίνδυνο οι αναζωπυρώσεις του κορωνοϊού να εμποδίσουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

«Είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
Ωστόσο, τα ρίσκα για τον πληθωρισμό είναι ανοδικά», είπε η Schnabel.
«Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σε σχέση με τον ρυθμό και την έκταση της πτώσης» και «πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτήν την αυξημένη αβεβαιότητα», σημείωσε σύμφωνα με το Bloomberg.
Το επιχείρημα περί ανάληψης δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής θα ενισχυθεί εάν οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν, ωστόσο τα στοιχεία δεν δείχνουν προς μια τέτοια κατεύθυνση, ανέφερε ο Gabriel Makhlouf, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε συγκαταβατικοί.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν κίνδυνοι όσον αφορά τις προοπτικές του προϋπολογισμού. Εάν οι τρέχουσες τάσεις επιμείνουν, τα επιχειρήματα για την ανάγκη δράσης στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής θα γίνουν ισχυρότερα», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας, σε ομιλία του η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
«Τα στοιχεία που λαμβάνουμε το τελευταίο διάστημα δεν δείχνουν σημάδια που θα μας οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός καθίσταται μόνιμος, ωστόσο η κατάσταση είναι εν εξελίξει και πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και γνώστες όλων των κινδύνων», πρόσθεσε ο Makhlouf.
Στο ταμπλό, οι μετοχές τεχνολογίας υποχωρούν κατά 2,5% καθώς η προοπτική ενός περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων έπληξε την ελκυστικότητα του υψηλής ανάπτυξης κλάδου.
Οι μετοχές των εταιριών ταξιδιών σημειώνουν πτώση 0,9% αφού οι ΗΠΑ εξέδωσαν οδηγία κατά των ταξιδιών σε Γερμανία και Δανία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19.
Οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου καταγράφουν πτώση 0,3% ακολουθώντας την υποχώρηση των τιμών του αργού εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία θα αποδεσμεύσουν ποσότητες από τα αποθέματα πετρελαίου τους σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τις τιμές.

O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σε ποσοστό 1,3% στις 479,25 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX έχασε 1,1% και έκλεισε στις 15.937,00 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,85% στις 7.044,62 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,15% στις 7.266,69 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας τα καλύτερα των εκτιμήσεων προσωρινά στοιχεία για τον δείκτη PMI τόσο για τη Γερμανία όσο και για τη Γαλλία, υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις συνέχισαν να αποδίδουν παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων Covid.
Η ανακοίνωση PMI για τον σημαντικό γερμανικό μεταποιητικό τομέα, βασικό μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή της Ευρωζώνης, έφτασε στο 57,6, καταγράφοντας μικρή πτώση από το επίπεδο του 57,8 που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Σημαντική βελτίωση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, με τους δείκτες της IHS Markit να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit, ο PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 58,6 μονάδες έναντι 58,3 μονάδων τον Οκτώβριο, σε υψηλά δύο μηνών.
Η εκτίιμηση των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν στις 57,3 μονάδες.
Ο PMI υπηρεσιών αυξήθηκε σε υψηλά τριών μηνών, στις 56,6 μονάδες έναντι 54,6 μονάδων τον Οκτώβριο.
Ο σύνθετος PMI για την οικονομία της Ευρωζώνης ανήλθε στις 55,8 μονάδες έναντι 54,2 μονάδων τον Οκτώβριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 53,2 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά είναι τα πρόσημα στις αγορές της Ασίας, στον απόηχο της πρόταση ανανέωσης της θητείας του Jerome Powell στο τιμόνι της Fed, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.
Κλειστό λόγω αργίας παραμένει το χρηματιστήριο του Τόκιο.
Το Πεκίνο θα βελτιώσει περισσότερο τις πολιτικές υποστήριξης προς τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να τις βοηθήσει με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με μία εγκύκλιο που εξέδωσε το Γενικό Γραφείο του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας.
Οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενα εταιρικά κόστη και λειτουργικές δυσκολίες, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών πρώτων υλών, του υψηλού διαχειριστικού κόστους, των σποραδικών επανεμφανίσεων της COVID-19, αλλά και των διακοπών ενέργειας σε μερικές περιοχές, μεταξύ άλλων παραγόντων, όπως υπογράμμισε το ίδιο έγγραφο.
Η εγκύκλιος περιγράφει πολιτικές υποστήριξης, όπως η αύξηση της οικονομικής ρευστότητας για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, η μείωση των εισφορών που καταβάλλουν, αλλά και η παροχή υποστήριξης με εργαλεία οικονομικής πολιτικής με ένα ευέλικτο και ακριβή τρόπο.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας, οι τιμές καταναλωτή στη Σιγκαπούρη αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ και πλέον ετών τον Οκτώβριο λόγω του υψηλότερου κόστους ιδιωτικών μεταφορών και διαμονής, σε σχέση με τον ταχύτερο δομικό πληθωρισμό. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας έσοδα τρίτου τριμήνου στα 78 δισ. γουάν (12,2 δισ. δολάρια) ανακοίνωσε η Xiaomi , καταγράφοντας άνοδο 8,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 600 εκατ. γουάν, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 5,1 δισ. γουάν.
Οι αποστολές smartphone για το τρίμηνο ανήλθαν σε 43,9 εκατ., με τους ενεργούς μηνιαίους χρήστες παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο στα 485,9 εκατ. - ήταν αυξημένοι κατά 32% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα από smartphone ήταν 47,8 δισ. γουάν το τρίτο τρίμηνο.
O Asia Dow υποχώρησε -0,2% στις 3.852 μονάδες.
Ο Hang Seng υποχώρησε -1,2% στις 24.651 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,2% στις 3.589 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης