Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χάος βυθίζεται η Τουρκία, χάνει τον έλεγχο ο Erdogan - Πανικός στην αγορά, αλεύρι και ζάχαρη με δελτίο

Στο χάος βυθίζεται η Τουρκία, χάνει τον έλεγχο ο Erdogan - Πανικός στην αγορά, αλεύρι και ζάχαρη με δελτίο
O Τούρκος πρόεδρος εμμένει στην καταστροφική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και βλέπει… συνομωσίες
Σχετικά Άρθρα

Σε οικονομικό και κοινωνικό χάος βυθίζεται η Τουρκία μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, με την αγορά να βρίσκεται σε πανικό και τους Τούρκους να αγωνιούν για την επόμενη μέρα.
Tην ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος εμμένει στην καταστροφική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και βλέπει… συνομωσίες.
Ο Erdogan είπε ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τις παλιές πολιτικές που βασίζονται στο υψηλό κόστος δανεισμού και στο ισχυρό νόμισμα χάριν της επιβράδυνσης του πληθωρισμού.
Άλλωστε, και η κεντρική τράπεζα της χώρας - η αξιοπιστία της οποίας έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα λόγω των διαρκών παρεμβάσεων του προέδρου Erdogan - δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία, παρά την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.
Αντ' αυτού, ισχυρίζεται πως η χώρα μεταπήδησε σε ένα νέο σύστημα που δίνει προτεραιότητα σε επενδύσεις, εξαγωγές και δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ επιτρέπει στο νόμισμα να καταρρέει και να μην… επηρεάζεται (!;) η οικονομία.
Οι συμπολιτευόμενες εφημερίδες μοιάζουν να βρίσκονται σε διαφορετική χώρα, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά στα πρωτοσέλιδα για την ελεύθερη πτώση της λίρας, την ώρα που ο βασικός μισθός των Τούρκων εργαζομένων έχει υποχωρήσει κάτω από τα 200 ευρώ.
Δηλαδή πιο κάτω και από τους μισθούς στην Κίνα.
Από την άλλη, αναλυτές εκτιμούν πως η συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας θ’ αποτυπωθεί στις τιμές των προϊόντων τις επόμενες ημέρες, δημιουργώντας κλίμα ανησυχίας στους πολίτες που βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματά τους να μειώνονται σημαντικά.
Ήδη τα σούπερ μάρκετ πουλάνε αλεύρι, λάδι και ζάχαρη με δελτίο υπό τον φόβο ελλείψεων, ενώ οι Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους σε πολλές μεγάλες πόλεις, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Erdogan.
Εύλογα, οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους, με τον Erdogan να βλέπει εφιάλτες και να φοβάται ένα νέο πάρκο Gezi…

Η κατακρήμνιση της λίρας

Το τουρκικό νόμισμα, που συνεχίζει να υφίσταται τη μια πτώση ρεκόρ πίσω από την άλλη, κατέρρευσε την Τρίτη στις 13,46 λίρες ανά δολάριο με πτώση 15%, βυθίζοντας ακόμη πιο βαθιά τη χώρα στην οικονομική κρίση που βιώνει.
Έκλεισε με τη μεγαλύτερη πτώση από τη 10η Αυγούστου 2018.
Σήμερα η λίρα κινείται σταθεροποιητικά στις 12,34 λίρες ανά δολάριο.
Η πολλοστή κατακρήμνισή της καταγράφηκε την επομένη της διαβεβαίωσης του Τούρκου προέδρου πως η χώρα δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική, θα συνεχίσει να «αντιστέκεται στις πιέσεις» εκείνων που πιέζουν για αύξηση των επιτοκίων.

Συνομωσίες «βλέπει» ο Erdogan

Το βράδυ της Δευτέρας, εξερχόμενος από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο αρχηγός του κράτους έφθασε στο σημείο να καταγγείλει «συνωμοσία» εναντίον της τουρκικής οικονομίας.
«Βλέπουμε καθαρά το παιγνίδι ορισμένων με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, με τα νομίσματα, με τα επιτόκια, με τις αυξήσεις τιμών».
Η τοποθέτησή του αυτή το δίχως άλλο συνέβαλε στην κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος μερικές ώρες αργότερα.

Σαρώνει η ακρίβεια, αβάσταχτο το κόστος ζωής

Εξέλιξη που καταγράφηκε ενώ ήδη, για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το κόστος ζωής είναι αβάσταχτο.
Ορισμένοι προσπαθούν να αποταμιεύσουν ποσά σε χρυσό, καθώς ο πληθωρισμός έχει φθάσει -επισήμως- σχεδόν στο 20% από την αρχή της χρονιάς.
Σε ό,τι αφορά τον Τούρκο μισθωτό, ο καθαρός κατώτερος μισθός συρρικνώθηκε από τα 380 δολάρια (σχεδόν 338 ευρώ) τον Ιανουάριο στα 224 δολάρια (199 ευρώ) χθες στην ισοτιμία της ημέρας.
Την περασμένη Πέμπτη, η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε ξανά το κατευθυντήριο επιτόκιό της - για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερους από δυο μήνες-, από το 16% στο 15%, όπως αξίωνε ο τούρκος πρόεδρος, που εκφράζει πάντα την εχθρότητά του στα υψηλά επιτόκια, κατ’ αυτόν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη, άποψη που δεν συνάδει ακριβώς με την τρέχουσα οικονομική ορθοδοξία.
Για τον Timothy Ash, αναλυτή της BlueBay Asset Management ειδικευμένο στην Τουρκία, ο πρόεδρος Erdogan «έχει χάσει τον έλεγχο. Μηδέν διακυβέρνηση, μηδέν αξιοπιστία. Δεν υπάρχει πια κεντρική τράπεζα στο τιμόνι».
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από οποτεδήποτε τα 19 χρόνια που ασκεί την εξουσία, μοιάζει να επιδιώκει οικονομική ανάπτυξη με κάθε κόστος, ελπίζοντας προφανώς πως χάρη σε αυτή θα επανεκλεγεί το 2023.
Η μείωση των επιτοκίων -όπως το βλέπει ο Erdogan - θα φθηνύνει τις τουρκικές εξαγωγές, θα συμβάλει να γίνουν επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Έλλειψη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας

Όμως η νομισματική πολιτική της χώρας δέχεται σωρεία επικρίσεων, κυρίως για την έλλειψη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, με το νόμισμα να υποχωρεί ολοένα πιο συχνά πλέον σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ - και με την πιο οδυνηρά απτή συνέπεια να είναι πως ακριβαίνουν οι εισαγωγές.
Για πολλούς Τούρκους, η ακατάπαυστη πτώση της αξίας του νομίσματος και η κατακόρυφη άνοδος των τιμών, ενίοτε από ώρα σε ώρα, σημαίνει πως πρέπει να λογαριάζουν τα πάντα, από το αν θα πάνε διακοπές ως το τι αγοράζουν για να βγάλουν την εβδομάδα.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι ακόμη και ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι υψηλότερος από αυτόν που ανακοινώνουν οι τουρκικές αρχές.
Image
Image

Οργή στην αντιπολίτευση

Η τουρκική αντιπολίτευση είναι έξαλλη.
«Δεν έχει ενσκήψει ποτέ τέτοια καταστροφή στην ιστορία της δημοκρατίας», ανέφερε ο Kemal Kılıçdaroğlu, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση), προσάπτοντας την ευθύνη για την ελεύθερη πτώση της λίρας προσωπικά στον πρόεδρο Erdogan, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία από το 2003.
Κατά τον κ. Kemal Kılıçdaroğlu, ο αρχηγός του κράτους έχει μετατραπεί σε «πρόβλημα εθνικής ασφαλείας» για την Τουρκία.
Για τον πρώην πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu, ιδρυτικό μέλος του ισλαμοδημοκρατικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου, που πλέον αποχώρησε και ίδρυσε δικό του κόμμα, τα μέτρα που παίρνει ο Erdogan αποτελούν «προδοσία» και «όχι άγνοια».
Οι αρχηγοί των παρατάξεων της αντιπολίτευσης συγκάλεσαν έκτακτες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων τους για να εξετάσουν τη νέα κατάρρευση της λίρας, τη δεύτερη χειρότερη στην ιστορία.
Από το 2019, ο Εrdogan απέπεμψε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας που είχαν διαφορετική άποψη για τα πράγματα από τον ίδιο, υπονομεύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των αγορών.

Απελπισμένοι οι Τούρκοι πολίτες

Αρκετοί Τούρκοι ομολογούν πως δεν μπορούν να σταματήσουν να παρακολουθούν την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας και να κάνουν συνεχώς υπολογισμούς για τα έξοδά τους - υπολογισμούς που «αλλάζουν εκατό φορές την ημέρα».
Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι ετικέτες που κυριαρχούν μεταξύ των χρηστών στην Τουρκία είναι αρκετά ενδεικτικοί του κλίματος: «Βυθιζόμαστε», «Κυβέρνηση παραιτήσου», «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».
Στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, έμποροι έκαψαν ψεύτικα δολάρια στον δρόμο. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι, δεν ξέρουμε ποιο είναι το μέλλον μας».
Άλλωστε, η τουρκική λίρα έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων παγκοσμίως από την αρχή του έτους.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης