Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γεωργιάδης (υπ. Ανάπτυξης): Δεν θα προκύψει κόστος για τη ΔΕΗ για την αποκατάσταση των λιγνιτικών περιοχών

Γεωργιάδης (υπ. Ανάπτυξης): Δεν θα προκύψει κόστος για τη ΔΕΗ για την αποκατάσταση των λιγνιτικών περιοχών
Δεν θα υπάρξει κανένα κόστος αποκατάστασης των λιγνιτικών περιοχών διότι η ΔΕΗ προτίμησε να τις παραχωρήσει στο Δημόσιο

Το νομοσχέδιο απολιγνιτοποίησης παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί έως τις 8 Δεκεμβρίου.
Στην ουσία το νομοσχέδιο απαλλάσσει τη ΔΕΗ από την υποχρέωση αποκατάστασης του περιβάλλοντος αφού συμφώνησε να παραχωρήσει την έκταση των 146.000 στρεμμάτων των λιγνιτικών περιοχών έναντι συμβολικού τιμήματος του Ελληνικού Δημοσίου που προσδιορίστηκε στο 1 ευρώ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο φορέων.
Πρόκειται για τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Ανάπτυξης και για τον φορέα Μετάβαση Α.Ε που θα αναλάβει την αξιοποίηση των εκτάσεων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε ερώτηση του ΒΝ διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κανένα κόστος αποκατάστασης των λιγνιτικών περιοχών διότι προτίμησε να τις παραχωρήσει στο Δημόσιο.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση των εκτάσεων η οποία σε ποσοστό 30% θα εκχωρηθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία όπως και στον πρωτογενή τομέα.
Το υπόλοιπο 70% θα αξιοποιηθεί ως έκταση για ψυχαγωγικούς σκοπούς , χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί από ποιους φορείς θα υλοποιηθούν και κυρίως από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση.
Επίσης παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για στρατηγικές επενδύσεις όπως και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση εταιρειών Τεχνοβλαστών (Spin Off).
Πάντως η επικαιρότητα έφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown , με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να λέει ότι δεν πρόκειται να υποβληθεί και στο θέμα της ενέργειας δεν άφησε περιθώρια για νέο πακέτο στήριξης λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει 1,2 δις ευρώ το οποίο είναι πολύ σημαντικό

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης