Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παρά την αύξηση 1,35 δισ. και το deal με γερμανική εταιρεία για επενδύσεις 1 δισ. σε φωτοβολταϊκά, η ΔΕΗ είναι βαλτωμένη

Παρά την αύξηση 1,35 δισ. και το deal με γερμανική εταιρεία για επενδύσεις 1 δισ. σε φωτοβολταϊκά, η ΔΕΗ είναι βαλτωμένη

Η ΔΕΗ είναι μια φουσκάρα κοινώς ακραία πανάκριβη εταιρία που δεν δικαιολογεί τις τρέχουσες αποτιμήσεις

Σχετικά Άρθρα
Παρά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,35 δισ. στην τιμή των 9 ευρώ και παρά το κυοφορούμενο deal με μεγάλη γερμανική εταιρεία για κοινές επενδύσεις πάνω από 1 δισ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά στα φωτοβολταϊκά, η μετοχή της ΔΕΗ δεν μπορεί να ανακάμψει και βρίσκεται μόλις 8% πάνω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

Η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή στα 9,7 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 3,7 δισ. στις διεξοδικές αναλύσεις του bankingnews.gr είχε τονιστεί ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να αποτελεί μια προβληματική κατάσταση παρά τις προσπάθειες εξυγίανσης που υλοποιούνται.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η μετοχή θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα, και κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου, εάν η πορεία του χρηματιστηρίου επιδεινωθεί.
Η στάση του bankingnews.gr, αποκαλώντας μάλιστα τη μετοχή της ΔΕΗ «φουσκάρα», είχε προκαλέσει αίσθηση και στηριζόταν καθαρά σε μια ρεαλιστική απεικόνιση του ισολογισμού της ΔΕΗ και όχι σε δημόσιες σχέσεις που δυστυχώς πολλά μέσα ενημέρωσης καταφεύγουν για προφανείς λόγους.
Το bankingnews.gr έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική όλα αυτά τα χρόνια στις τράπεζες και πλήθος εταιρειών, αλλά έχει επιδοκιμάσει τα καλώς κείμενα…
Ωστόσο μια απλή ανάγνωση του ισολογισμού της ΔΕΗ δεν πείθει ότι έχει γίνει μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί το ρίσκο υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος είναι τεράστιο και εξαρτάται ιδιαίτερα από τις πολιτικές εξελίξεις.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 12 Νοεμβρίου 2021

Το BN ανακαλεί… η ΔΕΗ δεν είναι φούσκα… είναι φουσκάρα – Η είσοδος στον MSCI δεν θα διασώσει τα προσχήματα

Το bankingnews ανακαλεί.
Λανθασμένα γράψαμε ότι η ΔΕΗ είναι φούσκα χρηματιστηριακά.
Αποτελεί μια τεράστια φουσκάρα…
Η ΔΕΗ όπως είχε προβλεφθεί εισήλθε στις 11 Νοεμβρίου 2021 στον δείκτη MSCI standard, εξέλιξη απόλυτα προβλέψιμη επειδή πλέον η χρηματιστηριακή της αξία μετά την αύξηση κεφαλαίου θα είναι στα 3,7 με 3,8 δισεκ. ευρώ ενώ έχει αυξηθεί και το free float η διασπορά μετοχών.
Η ημερομηνία διεκπεραίωσης των αλλαγών στον MSCI standard είναι 17 Νοεμβρίου 2021.
Η είσοδος στον MSCI standard θα φέρει εισροές και εκροές συνολικά περί τα 100 εκατ ίσως και λίγο υψηλότερα προς τα 120 εκατ.
Ταυτόχρονα στις 16 Νοεμβρίου θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου….
Το bankingnews (ΒΝ) ανακαλεί η ΔΕΗ δεν είναι φούσκα είναι μια φουσκάρα κοινώς ακραία πανάκριβη εταιρία που δεν δικαιολογεί τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Eurobank από το 2023 η ΔΕΗ θα αρχίζει να παράγει πραγματικά κέρδη, το 2021 και 2022 τα κέρδη θα είναι ισχνά και λογιστικά ωραιοποιημένα.
Με όρους κερδών για το 2022 η ΔΕΗ εμφανίζει P/Ε 152 καθιστώντας την μετοχή ακραία πανάκριβη.
Η Eurobank χρηματιστηριακή δίνει σύσταση αγορά με τιμή στόχο τα 14,8 ευρώ έναντι τρέχουσας 10,19 ευρώ δηλαδή άνοδο 40% σε διάστημα 12 μηνών.
Η ΔΕΗ συνεχίζει να αποτελεί μια δημόσια εταιρία που δεν παράγει κέρδη αλλά ωραιοποιείται χρηματιστηριακά ανορθόδοξα.
Το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά την είσοδο των νέων μετοχών από την αύξηση των 1,35 δισεκ. στα 9 ευρώ και μετά την αναβάθμιση στον δείκτη standard της MSCI.
Η μετοχή της ΔΕΗ είναι ακραία υπερτιμημένη και δεν δικαιολογεί τις τρέχουσες αποτιμήσεις…ενώ εάν αξιολογήσουμε την απόδοση κεφαλαίων το RΟΕ είναι μηδενικό… και θα παραμείνει μηδενικό έως το 2023.
Έχουμε μια εταιρία που δεν παράγει κέρδη, έχει ROE μηδενικό δηλαδή μηδενική απόδοση κεφαλαίου και παρ΄ όλα αυτά στο χρηματιστήριο συντελείται μια τοξική ωραιοποίηση παγιδεύοντας πάλι τους επενδυτές.
Οι τιμές στόχοι για να δικαιολογηθούν… φθάνουν να προεξοφλούν τα κέρδη του 2023 και τους στόχους επενδύσεων του 2026….

Η κατάσταση της ΔΕΗ θα αποδειχθεί χειρότερη των τραπεζών που πέρασαν μια 10ετή περίοδο συνεχιζόμενων συστημικών σοκ και χρειάστηκε να φθάσουν στο 2021 για να μπορέσουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.
Η ΔΕΗ υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου αλλά στην πράξη δεν έχει πει όλη την αλήθεια στους επενδυτές…

Ποιο είναι το πραγματικό ρίσκο για τους επενδυτές της ΔΕΗ;

Θα συμπεριλάβουμε κατά βάση 4 ζητήματα

1)Χρηματιστηριακά η ΔΕΗ προ της αύξησης κεφαλαίου αποτιμάται στα 2,36 δισεκ. και μετά την αύξηση θα βρεθεί στα 3,7 δισεκ.
Η εταιρία δεν παράγει κέρδη, κατασκευάζει κέρδη και με τεχνικές αντιστροφής προβλέψεων ωραιοποιείται.
Δεν είναι πολύφερνη νύφη αλλά μια προβληματική κατάσταση που θέλει να παρουσιαστεί ως υγιής.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Με όρους P/E η ΔΕΗ εμφανίζεται ακραία πανάκριβη πάνω από 65 που ούτε δικαιολογείται από το μελλοντικό της επενδυτικό σχέδιο, ούτε από τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Με όρους P/BV η ΔΕΗ εμφανίζεται πανάκριβη στο 0,75 – συμπεριλαμβανομένων και των νέων κεφαλαίων –

2)Η ΔΕΗ μπορεί να προσπαθεί να αποδείξει ότι λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιχειρηματική οντότητα αλλά αυτό δεν είναι αληθές.
Το πολιτικό ρίσκο που κρύβεται στην διαχείριση της είναι τεράστιο όπως και το ρίσκο υλοποίησης.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι αντλεί κεφάλαια για να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά αποκρύβει ότι λόγω πολιτικού ρίσκου δεν μπορεί να μεταφέρει το κόστος – εν προκειμένω το ενεργειακό κόστος – στους καταναλωτές για να μην πληγεί η κυβέρνηση.
Συν τοις άλλοις σε οποιαδήποτε αλλαγή κυβερνητικής γραμμής ή και κυβέρνησης, η ΔΕΗ μπορεί εύκολα να υποτροπιάσει.
Ούτως ή άλλως η ΔΕΗ με το δημόσιο να κατέχει την καταστατική μειοψηφία το 34,12% θα συνεχίσει να ελέγχει την εταιρία και να διορίζει το management.

3)Η ΔΕΗ μπορεί να παρουσιάζεται ως πράσινη αλλά συνεχίζει να είναι μαύρη άπαξ και η απεξάρτηση της από τον λιγνίτη εν μέσω τιμολογιακής κρίσης στο φυσικό αέριο, δεν θα είναι εύκολος δρόμος.

4)Μέχρι τώρα η ΔΕΗ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη, εμφανίζει με λογιστικά τρικ κερδοφορία που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα παρ΄ ότι λειτουργεί ως σχεδόν μονοπώλιο.
Έχοντας μονοπωλιακή θέση στην αγορά και κουβαλώντας όλες τις παρελθούσες αμαρτίες που πολλές εξ αυτών δεν έχουν αντιμετωπιστεί παρουσιάζεται ως μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρία…
Οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι όροι της αύξησης θεωρούμε ότι είναι πανάκριβοι, μη ρεαλιστικοί με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας.

Τα δεδομένα μετά την αύξηση κεφαλαίου

Ποιοι οι βασικοί μέτοχοι στην ΔΕΗ;

23,8% Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας
10,3% ΤΑΙΠΕΔ Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου
CVC 10%
Νέοι μέτοχοι της αύξησης κεφαλαίου 26,2%
Μέτοχοι πριν την αύξηση κεφαλαίου 29,7%.

Από την αύξηση των 1,35 δισεκ. ευρώ ή καθαρή αύξηση 1,29 δισεκ. – αφαιρώντας έξοδα 55 εκατ - με τιμή της αύξησης στα 9 ευρώ ώστε να υλοποιήσει ένα επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης.

3,2 δισεκ. σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024.
1,7 δισεκ. για επενδύσεις σε συμβατική παραγωγή ενέργειας

Οι επενδύσεις και ο σχεδιασμός της ΔΕΗ μέχρι το 2024 έως 2026 όπως παρουσιάζεται στο ενημερωτικό δελτίο στηρίζεται σε πολλές υποθέσεις που έως σήμερα η ΔΕΗ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ΔΕΗ παρουσιάζεται ως μια υγιής εταιρία, χωρίς να είναι, άντλησε κεφάλαια που είναι αμφίβολο εάν μπορεί να υλοποιήσει το επενδυτικό της σχέδιο καθώς το ρίσκο υλοποίησης είναι τεράστιο και εν τέλει… καθίσταται όμηρος της εκάστοτε κυβέρνησης η οποία λειτουργεί με πολιτικά κριτήρια υποχρεώνοντας την ΔΕΗ να παραπαίει μεταξύ επιχειρηματικής λειτουργίας και πολιτικών ισορροπιών.
Η ΔΕΗ δεν είναι πολύφερνη νύφη στο χρηματιστήριο… παραμένει ανεπιθύμητη γεροντοκόρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης