Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street - Στο επίκεντρο μακροοικονομία και ομόλογα

Νευρικότητα στη Wall Street - Στο επίκεντρο μακροοικονομία και ομόλογα
Νευρικότητα στη Wall εν μέσω ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων και μπαράζ μάκρο
Σχετικά Άρθρα
Μικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο την παραμονή της «Ημέρας των Ευχαριστιών» με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα πρακτικά της Fed και στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις.

«Αρκετοί συμμετέχοντες επισήμαναν ότι η Επιτροπή πρέπει να είναι προετοιμασμένη να προσαρμόσει τον ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού και να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ότι ανέμεναν ως τώρα οι συμμετέχοντες αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται υψηλότερα από τα επίπεδα που είναι συμβατά με τον στόχο της Επιτροπής» σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου.

Ο Dow Jones υποχώρησε μόλις -0,03% sτις 35.804, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,23% στις 4.701 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,44% στις 15.845 μονάδες.

Το κλίμα στην αγορά επιβαρύνει περαιτέρω η συνεχιζόμενη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, που πλήττει κυρίως τις μετοχές ανάπτυξης, αλλά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα εταιρειών λιανικής.
Τέλος, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για λήψη περιοριστικών μέτρων, μνήμες που ξύπνησαν στις αρχές της εβδομάδας με το εθνικό lockdown που επέβαλε η Αυστρία.
Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου σκαρφάλωσε κατά 1,8 μονάδες βάσης στο 1,682%.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ για το γ' τρίμηνο 2021 αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά, αντανακλώντας τις ισχυρότερες καταναλωτικές δαπάνες, όπως έδειξαν τα αναθεωρημένα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό αυξήθηκε με ετησιοποιημένο ρυθμό 2,1% το γ' τρίμηνο σε σύγκριση με την αρχική ανακοίνωση για 2%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Οι καταναλωτικές δαπάνες που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, αναπτύχθηκαν κατά 1,7%.
Οι παραγγελίες που δόθηκαν σε εργοστάσια των ΗΠΑ για επιχειρηματικό εξοπλισμό αυξήθηκαν τον Οκτώβριο 2021 περισσότερο από το αναμενόμενο, υπογραμμίζοντας τη σταθερή δυναμική για επενδύσεις κεφαλαίου στην αρχή του τέταρτου τριμήνου.
Η αξία των παραγγελιών βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών, ένας δείκτης για τις επιχειρηματικές επενδύσεις σε εξοπλισμό που δεν περιλαμβάνει αεροσκάφη και στρατιωτικό υλικό, αυξήθηκε 0,6% μετά από την ανοδικά αναθεωρημένη ενίσχυση κατά 1,3% έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.
Οι παραγγελίες για όλα τα διαρκή αγαθά ή είδη που προορίζονται να διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια υποχώρησαν κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της πτώσης των εμπορικών αεροσκαφών.
Η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων έκανε λόγο για αύξηση 0,5% στις παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών και 0,2% στις συνολικές παραγγελίες διαρκών αγαθών.
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969 υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς αύριο Πέμπτη είναι αργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών.
Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ανήλθαν στις 199.000, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί από τις 15 Νοεμβρίου 1969, όταν οι αιτήσεις ανήλθαν συνολικά στις 197.000.
Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις του Dow Jones για 260.000 αιτήσεις επιδομάτων.


Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν μια νέα παρτίδα οικονομικών δεδομένων, ενώ παράλληλα παρακολουθούν την τελευταία έκρηξη της Covid στην ήπειρο.
Η Γερμανία αναμένεται να λάβει σήμερα απόφαση για αυστηρότερα μέτρα εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού ενώ και η Γαλλία κατέγραψε περισσότερα από 30.000 νέα κρούσματα την Τρίτη για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.
Στις πολιτικές ειδήσεις, τα γερμανικά κόμματα συμφώνησαν να σχηματίσουν έναν τριμερή συνασπισμό μετά από σχεδόν δύο μήνες συνομιλιών.
Η συμφωνία θα δει τον O. Scholz υποψήφιο του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, να γίνεται ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, αντικαθιστώντας την A. Merkel μετά από 16 χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας.
Οι επενδυτές αξιολογούν επίσης τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης αυξήθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη έχει πυροδοτήσει τις ανησυχίες για πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα προκαλώντας ανησυχίες για την οικονομική δραστηριότητα.

O γερμανικός DAX απώλεσε 0,37% στις 15.878,39 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,27% στις 7.286,32 και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε με απώλειες 0,03% στις 7.042,23 μονάδες.

Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ενδέχεται να αυξάνονται, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Fabio Panetta.
Ο Panetta προειδοποίησε ότι μια πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε «παρατεταμένη ύφεση».
Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες που σχετίζονται με τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι «για τη νομισματική πολιτική σήμερα, η υπομονή είναι η πιο θαρραλέα μορφή δράσης».
Το μέλος της ΕΚΤ, ο Robert Holzmann, εκτιμά ότι είναι πιθανό οι αγορές ομολόγων του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία (ΡΕΡΡ) να τερματιστούν τον Μάρτιο όπως προγραμματιζόταν, και το ΡΕΡΡ να μπει στον πάγο για μελλοντική χρήση.
«Οι μέχρι τώρα δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων μου στο ΔΣ, όλες υποδηλώνουν ότι οι καθαρές αγορές ΡΕΡΡ πιθανώς θα λήξουν τον Μάρτιο, αλλά ότι το ΡΕΡΡ ως πρόγραμμα δεν θα τερματιστεί, αλλά ίσως θα τεθεί σε αναμονή», δήλωσε ο Holzmann, προσθέτοντας πως ο ίδιος θα πιέσει για "μείωση” του προγράμματος.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας επιδείνωση για πέμπτο διαδοχικό μήνα σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo στη Γερμανία.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στις 96,5 τον Νοέμβριο, κατά 1,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo).
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 99 μονάδες από 100,1 τον Οκτώβριο.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 94,2 μονάδες από 97,7 τον προηγούμενο μήνα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας στην Ευρώπη, Enel, θα δαπανήσει 170 δισ. Ευρώ μέχρι το 2030 και θα προσπαθήσει να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από εταίρους και άλλους για τα projects της, καθώς προωθεί τα σχέδια της για πλήρη αφαίρεση του άνθρακα από τις δραστηριότητές της μέχρι το 2040.
Ο όμιλος δήλωσε πως θα δαπανήσει 70 δισ. Ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να τριπλασιάσει την χωρητικότητά του στα 129 GW.
Η Enel, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πράσινης ενέργειας παγκοσμίως, σχεδιάζει επίσης να εγκαταλείψει την παραγωγή άνθρακα και αερίου μέχρι το 2027 και το 2040 αντιστοίχως, και θα βγει από τις δραστηριότητες λιανικής αερίου μέχρι το 2040.
Η εταιρεία θα πληρώσει σταθερό μέρισμα που θα αυξηθεί κατά 13% στα 0,43 ευρώ ανά μετοχή, στο διάστημα 2021-2024.
Ο όμιλος, ο οποίος ελέγχει την ισπανική εταιρεία κοινής ωφελείας Endesa, δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσελκύσει 40 δισ. ευρώ από τρίτους, ανεβάζοντας τις συνολικές δαπάνες στα 210 δισ. ευρώ, καθώς επιδιώκει να αυξήσει τα κέρδη και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων.
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι επενδύσεις θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των πελατών της κατά 40% και θα συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2030.
Ο βρετανικός βραχίονας της γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl, ανακοίνωσε πως θέτει νέο στόχο για να φτάσει τα 1.100 καταστήματα μέχρι το τέλος του 2025, δημιουργώντας μέχρι και 4.000 νέες θέσεις εργασίας στη διαδικασία.
Η Lidl GB, μέλος του γερμανικού ομίλου λιανικής Schwarz, είχε προηγουμένως θέσει στόχο τα 1000 καταστήματα μέχρι το τέλος του 2023.
Ο βρετανικός κλάδος λιανικού εμπορίου τροφίμων έχει μεταμορφωθεί την τελευταία δεκαετία με την άνοδο της Lidl και της επίσης γερμανικής Aldi, οι οποίες έχουν μειώσει τις αποδόσεις στους τέσσερις μεγάλους παίχτες της αγοράς, τις tesco, Sainsbury, Morrisons, Asda.

Πτώση στην Ασία

Πτωτικά κινήθηκαν τα περισσότερα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στην ιαπωνική αγορά.
Τον τόνο στις ασιατικές αγορές δίνουν οι ανησυχίες για τις αυξημένες τιμές του πληθωρισμού παγκοσμίως με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και στο αν θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων εντός 2022.
Η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αύξησε τα επιτόκια για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σήμερα, για να ελέγξει την άνοδο των τιμών καταναλωτή και προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες κατοικιών να ετοιμάζονται για περαιτέρω αυξήσεις.
Η Reserve Bank of New Zealand αύξησε το βασικό επιτόκιο (OCR) κατά ένα τέταρτο, στο 0,75%, στην τελευταία πολιτική συνεδρίαση του έτους, καθώς η χώρα βγαίνει από την πανδημία και προετοιμάζεται να ανοίξει στον κόσμο.
Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε -1,79%, ενώ ο δείκτης Topix κατέγραψε πτώση -1,32%.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε απώλειες -0,44%.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai Composite σημείωσε πτώση -0,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης