Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κρίσιμο 15νθημερο για το εάν θα αντέξει το ΕΣΥ – Ολοταχώς προς μαύρο Δεκέμβριο - Τα σενάρια για νέα μέτρα και ... lockdown

Κρίσιμο 15νθημερο για το εάν θα αντέξει το ΕΣΥ – Ολοταχώς προς μαύρο Δεκέμβριο - Τα σενάρια για νέα μέτρα και ... lockdown
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέο lockdown
Σχετικά Άρθρα

(upd10) Εξαιρετικά κρίσιμες εκτιμάται πως είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες για το σύστημα υγείας καθώς τότε θα φανεί κατά πόσο το ΕΣΥ αντέχει όσον αφορά τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία εξακολουθεί να μένει ανεξέλεγκτη.
Οι αριθμοί από τα νοσοκομεία είναι ενδεικτικοί.
Οι ασθενείς με covid που νοσηλεύονται έχουν ξεπεράσει τους 4.600 ενώ μόνο την εβδομάδα 15 -21 Νοεμβρίου έγιναν πάνω από 3.000 εισαγωγές ασθενών, με τα εξιτήρια να υπολογίζονται σε λίγο παραπάνω από 2.100.
Παράλληλα ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 25% σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων (από 487 σε 612) ενώ μαύρο ρεκόρ καταγράφεται όσον αριθμό των θανάτων, καθώς οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.700.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση του κύματος της πανδημίας (βάσει του αισιόδοξου σεναρίου αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου), γεγονός που σημαίνει πως το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται καθ΄όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, τη στιγμή που είναι κατειλημμένο ήδη το 62% των απλών κλινών και το 94% των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με covid.
Όλα αυτά τα δεδομένα θέτουν το ερώτημα κατά πόσο το ΕΣΥ θα αντέξει μέχρι τέλους και θα καταφέρει να σταθεί όρθιο στην αντιμετώπιση όλων των περιστατικών.
Πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξανακλείσουν η κοινωνία και η οικονομία, απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο ενός νέου lockdown και νέων περιορισμών στους εμβολιασμένους, και επισημαίνει πως εάν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, αυτά θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, δεν θα είναι ικανά να σταματήσουν τη διασπορά του ιού, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θέτει μια σειρά από ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπιστεί η πανδημία ενόψει μάλιστα των εορτών των Χριστούγεννων.
Βάσει όλων αυτών των δεδομένων, το πιθανότερο είναι στην επόμενη επαναξιολόγηση των μέτρων και εφόσον δεν έχει μετριαστεί η διασπορά του ιού, να αποφασιστούν πιο αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους όπως π.χ. η επίδειξη αρνητικού rapid test για είσοδο στα σούπερ μάρκετ ή η εφαρμογή του click away καθώς και η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας στις αστικές συγκοινωνίες.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ακόμα και ο πλήρης αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων από την εστίαση.
7_36.JPG

Θεμιστοκλέους: Μόνη λύση ο εμβολιασμός, όχι το lockdown – Αντέχει το ΕΣΥ

Την θέση πως η μόνη λύση για να ανακοπεί η διασπορά της covid είναι ο εμβολιασμός και όχι το lockdown διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι συνεχίζεται η «καλή» συμμετοχή του πληθυσμού στον εμβολιασμό.
Όπως είπε χθες Τετάρτη 24/11, κλείστηκαν 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έκλεισαν ραντεβού για τρίτη δόση.
Ο κ.Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και χαρακτήρισε διαχειρίσιμη την κατάσταση.
«Αυτή την στιγμή υπάρχει μια δυναμική στην πανδημία αλλά σε λίγο θα υπάρχει επιπέδωση», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τζανάκης: Άλλοι 1.800 νεκροί λόγω covid έως τα Χριστούγεννα

Τη θέση πως αναμένονται άλλοι 1.500 με 1.800 νεκροί έως τα Χριστούγεννα διατύπωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος είπε πως ο δείκτης που θα κρίνει αν θα πρέπει να πάμε σε ρηξικέλευθες αποφάσεις, όπως π.χ σε ένα lockdown, είναι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
«Εάν οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 550 θα χρειαστούν ρηξικέλευθες αποφάσεις.
Ωστόσο, απέχουμε από αυτό.
Τώρα γίνονται κατά μέσο όρο 440 εισαγωγές την ημέρα.
Με 600 και 700 νέες νοσηλείες, τα νούμερα των διασωληνωμένων θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα χωρίς και την καθοριστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης, ο οποίος παραδέχθηκε πως «το lockdown είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας», αν και σημείωσε πως «μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν και βέβαια πρέπει να τηρηθούν όσα ήδη ισχύουν».

Αύξηση θανάτων

Ο κ.Τζανάκης τόνισε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, σχεδόν έως τις 25 Δεκεμβρίου, οι ημερήσιοι θάνατοι θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά διψήφια νούμερα, μεταξύ 79 και 95, ενώ δεν απέκλεισε ορισμένες ημέρες ο αριθμός των νεκρών να είναι τριψήφιος.
Όπως είπε, παρότι είναι πολύ υψηλός ο επιδημιολογικός φόρτος στη χώρα μας, είναι αισιόδοξο ότι δεν παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση και παρατηρείται οριζοντιοποίηση της καμπύλης.
«Είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν νεκροί και διασωληνωμένοι καθώς είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο» ανέφερε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι από 1.000 επιπλέον κρούσματα κορωνοϊού, αναμένονται 10 νεκροί και επιπλέον 50 με 70 διασωληνωμένοι ασθενείς.
«Κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν η χώρα μας έφτασε από τους 30 νεκρούς στους 90 όταν τα κρούσματα από 2.000 ανέβηκαν στις 7.000» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.

Τσαγκάρης (πνευμονολόγος): Μπορεί να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους τον Δεκέμβριο

Την εφιαλτική εκτίμηση ότι μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τους 1.000 διασωληνωμένους εντός του Δεκεμβρίου διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Μ.Ε.Θ. Νοσοκομείου «Αττικόν» Ηρακλής Τσαγκάρης, ο οποίος υποστήριξε ότι «υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα και είναι μια πίεση που θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες».
«Aναμένουμε την κορύφωση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ γύρω στις 20 Δεκεμβρίου
Μας περιμένει ένας «καυτός» Δεκέμβριος από πλευράς κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τις 800 ή ακόμη και 1.000 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 σε μονάδες Εντατικής Φροντίδας.
To 800 ήταν ένα νούμερο που φτάσαμε στην προηγούμενη έξαρση.
Όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εξέλιξη της πανδημίας» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Τσαγκάρης.

Προσοχή και οι εμβολιασμένοι

Όπως είπε, οι εισαγωγές στο Αττικόν μπορεί να αφορούν κατά βάση ανεμβολίαστους, σε ποσοστό 85% αλλά υπάρχουν και ορισμένοι εμβολιασμένοι.
«Θέλω να προσέξουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας ότι όσο πλησιάζουν στο εξάμηνο, τόσο λιγότερη προστασία έχουν.
Το μήνυμα είναι πρώτη και τρίτη δόση για όσους δεν την έχουν κάνει» ανέφερε ο κ.Τσαγκάρης, ο οποίος ερωτηθείς για την έναρξη χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων από αύριο Παρασκευή 26/11 σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας, είπε ότι δεν είναι εναλλακτική προσέγγιση για το εμβόλιο.
«Ο ρόλος τους είναι για ανθρώπους που έχουν θετικοποιήσει την PCR δοκιμασία, είναι στις πολύ πρώτες ημέρες της νόσησης και ουσιαστικά δεν έχουν μπει στο νοσοκομείο.
Σε καμία περίπτωση τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι εναλλακτική προσέγγιση για το εμβόλιο που παραμένει ο Α και το Ω στην συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας» υπογράμμισε ο κ.Τσαγκάρης, ο οποίος είπε πως είναι πιθανό να χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.
«Θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε την επιπλέον αυστηροποίηση αν σαν κοινωνία δείξουμε σύνεση.
Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε κάτι που έχει κοινωνικό και οικονομικό κόστος» υποστήριξε ο κ.Τσαγκάρης.

Παυλάκης: Σφάλμα και ψέμα ότι αυτή η επιδημία είναι των ανεμβολίαστων

Τη θέση πως η μετάλλαξη Delta «δεν παίζει και δεν παίζεται» και ότι θα ανακοπεί μόνο αν σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές διατύπωσε ο γιατρός- ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος προειδοποίησε ότι μετά το ρεκόρ κρουσμάτων μπορεί η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη και με ρεκόρ νεκρών από τον κορωνοϊό.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης είπε ότι το κύμα αυτό συντηρείται και από τους εμβολιασμένους και από τους ανεμβολίαστους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η «Delta» δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό».
«Όταν κοπανάμε συνέχεια ότι αυτή η επιδημία είναι ανεμβολίαστων αυτό είναι σφάλμα και καταντάει ψέμα.
Οδηγεί σε αποπροσανατολισμό» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος τόνισε ότι «οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα» και ότι «αν ο ιός αφεθεί να αλωνίζει, θα έρθει «τσουνάμι» και η Ελλάδα θα έχει 100 θανάτους την ημέρα».
«Κοιτάξτε την καμπύλη των μολύνσεων και των θανάτων.
Θα δείτε ότι βρισκόμαστε στο τσουνάμι αυτή τη στιγμή, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα.
Είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα, μπορεί να καταλύσει και το κραταιό σύστημα υγείας της Γερμανίας» είπε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος ανέφερε ότι μόνο με σοβαρά μέτρα που θα περιορίσουν τις επαφές των ανθρώπων, όπως να κλείσουν τα μπαρ και να σταματήσουν οι συναντήσεις, θα ανακοπεί η διασπορά του ιού.
Παράλληλα είπε κατηγορηματικό «όχι» σε ρεβεγιόν παρά μόνο εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι και αν υποβληθούν σε rapid test την ίδια ημέρα.

Εξαδάκτυλος: Υπάρχουν αντιφάσεις στα μέτρα κατά της covid – Οι ανεμβολίαστοι να βρεθούν προ των ευθυνών τους

Για αντιφάσεις στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της covid έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος είπε ότι οι μη εμβολιασμένοι πολίτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Εξαδάκτυλος εμμέσως επανέλαβε την πρόταση του να αναλάβουν ένα μέρος των δαπανών για την νοσηλεία τους οι ανεμβολίαστοι έναντι του κορωνοϊού πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να βρεθούν προ των ευθυνών τους όσοι δεν εμβολιάζονται».
«Αν συνεχίσουμε έτσι, θα βρεθούμε ενώπιον πρωτόγνωρων καταστάσεων, που το δημόσιο σύστημα θα καλύπτει όλους τους ασθενείς με κορωνοϊό, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ πολίτες, επίσης ανεξαρτήτως εισοδήματος, αν έχουν χρήματα ή αν χρειαστεί θα δανείζονται, για να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα πχ. για ένα κάταγμα.
Δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες του ΕΣΥ ούτε και του ιδιωτικού τομέα.
Όλοι είμαστε σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, δεν υπάρχει εγχειρίδιο ούτε παγκόσμια σταθερά για την αντιμετώπιση της» ανέφερε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος αναγνώρισε πως υπάρχει «οργή, αμφισβήτηση, αγανάκτηση, υπάρχει φόβος, υπάρχει δάκρυ» στους πολίτες.

Φαύλος κύκλος

«Αυτή είναι η πανδημία.
Εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα και ο ένας λέει στον άλλον «γιατί δεν τηρείς τα μέτρα;», θα είμαστε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο για καιρό.
Στις Εκκλησίες θα μπορούσε να ελεγχθεί η ύπαρξη πιστοποιητικών, να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.
Ζούμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο εδώ και τρία χρόνια.
Πρωτόγνωρη θα είναι η πανδημία και η αντιμετώπιση της μέχρι την τελευταία στιγμή.
Και πριν από 100 χρόνια, στην πανδημία ισπανικής γρίπης, επίσης οι άνθρωποι κουράστηκαν από την τήρηση των μέτρων, δεν τα εφάρμοζαν το τίμημα ήταν βαρύ» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος, αναφέροντας σχετικά με τα μέτρα ότι «υπάρχουν αντιφάσεις που πρέπει να αρθούν και πρέπει να αρθούν σήμερα, όπως πχ. δεν μπορεί να λέμε ότι απαγορεύεται η τηλεκπαίδευση, όπου είναι εφικτή, πχ. στα Πανεπιστήμια, ενώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την έξαρση στα κρούσματα».

«Βράζουν» τα αστικά κέντρα

Το «βαθύ κόκκινο» χρωματίζει ολοένα περισσότερες περιοχές της χώρας, με τις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Γρεβενών, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας να μεταβαίνουν στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας του επιδημιολογικού χάρτη (5), κατόπιν σχετικής απόφασης της αρμόδιας επιτροπής.
Χαρακτηριστικά, την εβδομάδα 15-21 Νοεμβρίου 2021, οπότε το ποσοστό θετικότητας για την επικράτεια καταγράφηκε 1,78%, η ΠΕ Γρεβενών βρέθηκε πρώτη και με μεγάλη διαφορά.
Το 2,43% που της αποδίδει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ακολουθεί η ΠΕ Έβρου με 1,77% μόλις. Τη μονάδα ξεπερνούν τα ποσοστά όλων των περιοχών της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και Θράκης, με εξαίρεση την Ξάνθη (0,81%) και τη Θάσο (0,67%).
Τα αστικά κέντρα «βράζουν», με την πλειονότητα των κρουσμάτων να εντοπίζονται στην Αττική και τις 1.826 νέες μολύνσεις (489 στο κέντρο), τη Θεσσαλονίκη με 1.200, τη Θεσσαλία με 629 και τα δύο τρίτα σχεδόν σε Λάρισα (254) και Μαγνησία (184), την Αχαΐα με 229 και το Ηράκλειο με 191.

Ποιες περιοχές είναι στο βαθύ κόκκινο

Σημειώνεται πως 26 είναι οι περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5).
Πρόκειται για τις Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Άγιο Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία.

Αυξήθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά

Αύξηση κατά 4,4% για την εβδομάδα 15-21 Νοεμβρίου σε σχέση με την προηγούμενη αναγράφει στην έκθεσή του ο ΕΟΔΥ, με το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών στους 11.131, το 24% όλων των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται από το Υπουργείο Υγείας, επί του παρόντος υπάρχουν 15 τμήματα και σχολεία σε αναστολή και αφορούν τον Κάλαμο Λευκάδας (Λευκάδα), την Κατερίνη (Πιέρια), τη Λιβαδειά (Βοιωτία), τη Σιντική (Σέρρες), τη Νέα Φιλαδέλφεια και το Κορωπί (Αττική), τη Λήμνο (Λήμνος), τη Λαμία (Φθιώτιδα), τους Δελφούς (Φωκίδα), τα Κεντρικά Τζουμέρκα (Άρτα), τα Γρεβενά (Γρεβενά), την Κασσάνδρα (Χαλκιδική) και τρία στη Λήμνο.
Αν και για το κλείσιμο των παραπάνω τμημάτων και σχολικών μονάδων τηρήθηκε ο κανόνας του 50%+1, τοπικά μέσα αναφέρουν την αναστολή τμημάτων λόγω ανησυχίας και χωρίς να πληρούται η παραπάνω προϋπόθεση, όπως στην περίπτωση τάξης του Λυκείου Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου, κατόπιν απόφασης του Αν. Προϊστάμενου Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μανώλη Λουμπούνη σε συμφωνία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Κρήτη είναι θετικοί στον κορωνοϊό 102 μαθητές και έντεκα εκπαιδευτικοί.
Στην Κέρκυρα πάλι, σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, κ. Πέτρου Αγγελόπουλου, σε ραδιοφωνικό σταθμό του νησιού, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν εντοπιστεί 69 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 114 στη δευτεροβάθμια συνολικά. Προχθές, 22 Νοεμβρίου, εκπαιδευτικοί προέβησαν σε διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Ιόνιων Νήσων για την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία.

Σε ισχύ τα νέα μέτρα

Σε εφαρμογή τέθηκαν από τη Δευτέρα 22/11 στις 6:00 το πρωί τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του 4ου κύματος της πανδημίας covid-19, τα οποία αποσκοπούν στον να περιορίσουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων.

Το Σάββατο δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00».

Αναλυτικά τα μέτρα για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους:

-Υποχρεωτική παραμένει η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Επίσης συστήνεται τήρηση αποστάσεων ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς.
Διευκρινίζεται ότι τα παιδιά 0 - 4 ετών εισέρχονται σε όλους τους χώρους χωρίς έλεγχο.

Τα τρία στάδια

Τα νέα συμπληρωματικά μέτρα έχουν τρία στάδια.
Το πρώτο στάδιο είναι οι χώροι, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους- ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πλην της χρήσης μάσκας.
Αφορούν τους χώρους οι οποίοι είναι πρώτης ανάγκης όπως είναι τα φαρμακεία, οι χώροι προμήθειας τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κάβες.
Το δεύτερο στάδιο αφορά την πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο.
Αφορά στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, ανοικτούς χώρους εστίασης, κομμωτήρια , στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής στους χώρους λατρείας.
Οι πολίτες εισέρχονται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, 72/48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα).
Οι ανήλικοι 4-17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test),εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.
Το τρίτο στάδιο αφορά την πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες.
Αφορά κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ , εστίαση, (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ) , μουσεία, κλειστά μνημεία και χώρους διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές, θέατρα, συνέδρια, γυμναστήρια, γήπεδα, παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο.
Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης.
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Κυλιόμενο ωράριο και αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα εφαρμοστεί στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, κυλιόμενο ωράριο, ενώ τροποποιείται και το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα.
Συγκεκριμένα, το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 7:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί .
Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 , στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης.

Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.
Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης, βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.
Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και οι συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται, μέσω τηλεδιάσκεψης ή μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως επτά ατόμων.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό, εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού,εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.].
Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Δικαστήρια, εισαγγελίες, έμμισθα, άμισθα υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα "Ελληνικό Κτηματολόγιο"

Κατά την είσοδο οι πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν, πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια επιτρέπεται μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα.

Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης

Ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR.
Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19.
Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test)
Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

Χώροι Λατρείας

Είσοδος ατόμων για συμμετοχή σε θρησκευτική τελετή με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά 4-17 ετών.
Εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Στους 17.612 οι νεκροί

Τα νέα 24/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.108, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 901.661, εκ των οποίων 50,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 96 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.295 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 349.820 τεστ, τα 19.372 μοριακά και τα 330.448 rapid.
Από το σύνολο η θετικότητα έφτασε το 2,03% έναντι 1,26% χθες.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,13 (95% ΔΕ: 1,05 - 1,26)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.612 θάνατοι.
eody_24_11.png
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 612 (χθες 597).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 80,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 499 (81,54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 113 (18,46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

eody_24_11_1.png
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.469 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 490 (ημερήσια μεταβολή +19.8%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 434 ασθενείς.

eody_24_11_5.png


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης