Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει το 2022 στις πληρωμές για 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες - Σε περισσότερες δόσεις και ο φόρος εισοδήματος

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει το 2022 στις πληρωμές για 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες - Σε περισσότερες δόσεις και ο φόρος εισοδήματος
Η αποπληρωμή του συνολικού ποσού του φόρου θα γίνει σε 10 ή 11 μηνιαίες δόσεις σε περίπτωση που εφαρμοστεί το ισχύον μοντέλο για την καταβολή της τελευταίας δόσης στο τέλος Φεβρουαρίου
Σχετικά Άρθρα

Αλλαγές στο καλεντάρι πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος προωθεί το υπουργείο Οικονομικών από το νέο έτος - 2022 - με αύξηση των μηνιαίων δόσεων ώστε να επιμεριστεί το φορολογικό βάρος και να δοθούν ανάσες στους φορολογούμενους.

Όπως αποκαλύπτει η Κομισιόν στην 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα έχει κλειδώσει η απόφαση της κυβέρνησης η καταβολή του ΕΝΦΙΑ του 2022 να ξεκινήσει από το Μάρτιο, πράγμα που σημαίνει ότι η αποπληρωμή του συνολικού ποσού του φόρου θα γίνει σε 10 ή 11 μηνιαίες δόσεις σε περίπτωση που εφαρμοστεί το ισχύον μοντέλο για την καταβολή της τελευταίας δόσης στο τέλος Φεβρουαρίου.
Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευση τους για διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ με τις πληρωμές να ξεκινούν από το Μάρτιο».

Το νέο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του φόρου θα διευκολύνει τους φορολογούμενους στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους καθώς περιορίζει το μηνιαίο ταμειακό βάρος.
Για παράδειγμα ιδιοκτήτης ακινήτου με ΕΝΦΙΑ ύψους 1.000 ευρώ φέτος πληρώνει το μήνα 166,6 ευρώ ενώ το 2022 θα καταβάλλει 100 ευρώ αν οι δόσεις είναι 10 ή 90,9 ευρώ για 11 δόσεις.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα υπολογιστεί με τις νέες αυξημένες σε χιλιάδες περιοχές της χώρας αντικειμενικές τιμές αλλά το οικονομικό επιτελείο υπόσχεται ότι με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές θα εξουδετερώσει το επιπλέον φορολογικό βάρος για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων και μάλιστα για τα ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας ο φόρος θα μειωθεί σε σχέση με φέτος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν το Μάρτιο οι πληρωμές είναι να έχει οριστικοποιηθεί το νέο καθεστώς για τον ΕΝΦΙΑ, εγχείρημα καθόλου εύκολο με την αρμόδια επιτροπή να τρέχει διάφορα μοντέλα προκειμένου να βρει τη συνταγή για το κόφτη των επιβαρύνσεων από τις αντικειμενικές τιμές.
Λόγω της πολυπλοκότητας της άσκησης το σχετικό νομοσχέδιο παραπέμπεται για τον Ιανουάριο όταν ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη κατάθεση του στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.

Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η άσκηση στις ζώνες που ήταν εκτός του αντικειμενικού συστήματος της αξίας των ακινήτων σημειώνοντας ότι έχουν ενσωματωθεί οι νέες αντικειμενικές τιμές στις υφιστάμενες ζώνες και τώρα ελέγχεται εάν οι νέοι συντελεστές φέρνουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η κλίμακα του νέου ΕΝΦΙΑ θα έχει περισσότερους συντελεστές που θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του ενώ σε αυτή θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρο για τα φυσικά πρόσωπα ο οποίος θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό του φόρου που θα καταβάλλουν το επόμενο έτος πάνω 6,1 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με φέτος δηλαδή στα 2,1 δισ. ευρώ.

Πέραν του ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αύξηση των μηνιαίων δόσεων και για το φόρο εισοδήματος με έναρξη των πληρωμών από τον Απρίλιο η τον Μάιο και ολοκλήρωση τους το Φεβρουάριο του επόμενου έτους.
Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ σχεδιάζει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει από τις αρχές Μαρτίου αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι οι αρμόδιοι φορείς θα στείλουν τις βεβαιώσεις με τα στοιχεία που προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.α) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι το φορτίο του φόρου εισοδήματος διογκώνεται το επόμενο έτος καθώς σύμφωνα με το προϋπολογισμό το ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται κατά 653 εκ. ευρώ στα 10,352 δις. ευρώ έναντι 9,699 δις. ευρώ φέτος.
Συνολικά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο φόρος εισοδήματος θα ανέλθει στα 15,348 δισ. ευρώ από 10,040 δισ. ευρώ δηλαδή θα είναι αυξημένος κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης