Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τα lockdown - Αργία στη Wall Street

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τα lockdown - Αργία στη Wall Street

Θετικά οι ευρωαγορές παρά τα αυξημένα κρούσματα

Σχετικά Άρθρα
Με θετικά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 25/11 οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού και να αξιολογούν τα πολιτικά δρώμενα σε Γερμανία και Σουηδία.Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η Wall Street εξαιτίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ σημειώνεται και ότι αύριο θα κλείσει νωρίτερα, στις 20.00, λόγω Black Friday.

Οι πολιτικές και υγειονομικές εξελίξεις στη Γερμανία παραμένουν στο επίκεντρο, ενώ ανησυχία προκαλεί η έκρηξη της πανδημίας στην Ευρώπη, καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες προχωρούν στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
Στη Γερμανία, ανακοινώθηκε ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων, τερματίζοντας την πολιτική αβεβαιότητα των προηγούμενων εβδομάδων.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, θα αναλάβει τα καθήκοντα του καγκελαρίου, αντικαθιστώντας την A. Merkel στις αρχές Δεκεμβρίου.
Στο επίκεντρο της προσοχή παραμένει και η εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη, με πολλές χώρες να δρομολογούν αυστηρούς περιορισμούς τις τελευταίες ημέρες ή και να επιστρέφουν στα καθολικά lockdowns εν μέσω νέων ρεκόρ στα κρούσματα.
Η Ιταλία ανακοίνωσε και νέα μέτρα, ενώ στη Γερμανία εξετάστηκε το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, με την κυβέρνηση να υιοθετεί τελικά στάση αναμονής προκειμένου να δει αν οι πιο αυστηροί περιορισμοί θα βοηθήσουν να μετριαστεί η πίεση στο σύστημα.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη +0,42% στις 481,72 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 σημείωσε άνοδο +0,4% στις 4.293,24 μονάδες
Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε +0,25% στις 15.917,98 μονάδες
Ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη +0,33% στις 7.310,37 μονάδες
Ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε στις 7.075,87 μονάδες με άνοδο +0,48%

Όσον αφορά τις μακροοικονομικές ειδήσεις, στο 1,7% από 1,8% αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Γερμανίας για το γ΄τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).
Οι δαπάνες των γερμανικών νοικοκυριών, ήταν ο μοναδικός μοχλός στήριξης της ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο, οι οποίες αντιστάθμισαν την πτώση των εταιρικών επενδύσεων και της κρατικής κατανάλωσης τους καλοκαιρινούς μήνες.
Συγκεκριμένα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 1,7% σε τριμηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Η αρχική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,8%.
Στην επέκταση του ωραρίου των συναλλαγών έως τις 23:00, ώρα Ελλάδος, προχωρά η Deutsche Boerse, δηλαδή μέχρι το κλείσιμο των αγορών μετοχών στις ΗΠΑ από τη Δευτέρα, μια κίνηση που υπογραμμίζει τον αυξημένο ανταγωνισμό για να κερδίσει πελάτες.
Η δίωρη παράταση στις 10 π.μ. τοπική ώρα (2100 GMT) θα μπορούσε να φέρει υψηλότερους όγκους για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αλλά και να αυξήσει το κόστος, ασκώντας παράλληλα πίεση στους ξένους ανταγωνιστές της, ώστε να εξετάσουν πιθανώς μια παρόμοια κίνηση, σύμφωνα με το Reuters.
Στη Γερμανία, οι επενδυτές μπορούν ήδη να συναλλάσσονται μέχρι εκείνη την ώρα ή ακόμα και αργότερα μέσω πλατφορμών που διαχειρίζονται οι τοπικές χρηματιστηριακές εταιρείες Tradegate και Lang & Schwarz, οι οποίες χρησιμοποιούνται από ιδιώτες και επαγγελματίες επενδυτές.
Οι γερμανικές τράπεζες είναι όλο και πιο ευάλωτες σε μια υπερτιμημένη αγορά ακινήτων, και οι οικονομικές αρχές θα πρέπει να τις υποχρεώσουν να δημιουργήσουν κεφαλαιακά αποθέματα για ασφάλεια, ανέφερε η Bundesbank στο stability report της.
Η Γερμανία μείωσε το λεγόμενο αντικυκλικό απόθεμα ασφάλειας για τις τράπεζες στο μηδέν στην αρχή της πανδημίας.
Τώρα όμως, η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή και ο τραπεζικός δανεισμός γρήγορος, επομένως θα πρέπει να υποχρεωθούν να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια, ως προετοιμασία για μια δύσκολη ημέρα, αναφέρει η κεντρική τράπεζα.
Η αντιπρόεδρος της Bundesbank, Claudia Buch, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι "το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ξανά από νωρίς”.
Το απόθεμα ασφαλείας, που τώρα είναι στο μηδέν, ορίστηκε στο 0,25% της συνολικής έκθεσης ρίσκου των τραπεζών προ πανδημίας, αλλά τα τωρινά πιστωτικά επίπεδα υποδηλώνουν ότι μπορεί να χρειαστεί ένα ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, πρόσθεσε η Bundesbank.
Αυτό το απόθεμα δεν λαμβάνει ρητά υπόψη την έκρηξη της αγοράς κατοικιών, κάτι που απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και πιθανή ανάληψη δράσης από τις ρυθμιστικές αρχές.
Οι τιμές κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται και οι δείκτες υποδηλώνουν ότι αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις, αφήνοντας τα ακίνητα υπερτιμημένα καθώς η αύξηση των τιμών και των ενοικίων υπερβαίνει τα εισοδήματα.
«Οι υπερβολές στις τιμές στην αγορά ακινήτων έχουν την τάση να αυξηθούν περαιτέρω”, τόνισε η τράπεζα. "Η Bundesbank εκτιμά ότι η αύξηση θα είναι της τάξης του 10%-30% στη Γερμανία το 2020».
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορεί να υπερεκτιμούν την αξία των εξασφαλίσεων δανείου, αφήνοντας τις εκτεθειμένες σε μεγάλες απώλειες, σε περίπτωση μιας αναπροσαρμογής των τιμών.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Generali και η Crédit Agricole Assurances ανακοίνωσαν ότι έχουν εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της La Médicale, της ασφαλιστικής θυγατρικής της Crédit Agricole Assurances για τους επαγγελματίες υγείας.
Η συναλλαγή προβλέπει, επίσης, την πώληση στην Generali France του χαρτοφυλακίου κάλυψης Ζωής της Predica1, το οποίο διατίθεται και τελεί υπό τη διαχείριση της La Médicale.

Ήπιες μεταβολές στην Ασία

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την δημοσίευση των πρακτικών της Fed τα οποία έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είναι έτοιμοι να αυξήσουν τα αμερικανικά επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο εάν χρειαστεί για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.
Η Τράπεζα της Κορέας αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%, μια ημέρα μετά την αντίστοιχη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,38% στις 3.828 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,67%.
Ο Hang Seng ενισχυύθηκε +0,67% στις 24.499 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -0,24% στις 3.584 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης