Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος στις αγορές λόγω νέας μετάλλαξης - Ο DAX -3%, «Bουτιά» 2% στη Wall - Το πετρέλαιο -7%

Τρόμος στις αγορές λόγω νέας μετάλλαξης - Ο DAX -3%, «Bουτιά» 2% στη Wall - Το πετρέλαιο -7%
Τριγμούς στις αγορές προκαλεί η νέα αφρικανική μετάλλαξη της covid - 19 - Πτώση πάνω από 6% στο πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα
Τρόμο προκαλεί στις διεθνείς αγορές η νέα μετάλλαξη της covid-19 που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα της Αφρικής.
Πραγματικότητα φαίνεται πως γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης, καθώς η μετάλλαξη της Μποτσουάνα πέρασε τα σύνορα της Ευρώπης.
Ειδικότερα, οι αρχές στο Βέλγιο ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού με τη συγκεκριμένη παραλλαγή. Πρόκειται για ασθενή ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί και παρουσίασε συμπτώματα 11 ημέρες μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο.
Η νέα μετάλλαξη έχει σημάνει συναγερμό παγκοσμίως, με τους επιστήμονες να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα παραλλαγή φέρει 32 μεταλλάξεις, ενώ το στέλεχος Delta έχει περίπου στις 16 μεταλλάξεις, οι οποίες καλύπτονταν από τα εμβόλια.
Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες σταματούν τις πτήσεις προς την Αφρική, με τον εφιάλτη των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και των lockdown να επιστρέφει, απειλώντας την παγκόσμια ζήτηση και την ανάκαμψη της οικονομίας, σχεδόν δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Μετά την αργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, οι δείκτες της Wall Street επανέρχονται σήμερα, εν μέσω ισχυρών πιέσεων, καθώς συνεδριάζει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα δεδομένα που αφορούν τη μετάλλαξη B.1.1.529.
Οι επενδυτές προσδοκούσαν σε κέρδη λόγω Black Friday, ωστόσο η σημερινή μέρα εξελίσσεται σε ...Μαύρη Παρασκευή για τις αγορές.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 3%, ενώ ο δείκτης Dow Jones της Wall Street καταγράφει «βουτιά» 2%.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί 2% στις 35.112 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχωρεί 1,2% στις 4.640 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί 0,8% στις 15.726.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι αγορές της Ασίας, με τον δείκτη Nikkei 225 στο Τόκιο να κλείνει με πτώση 2,5%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση 3% στις 15.440 μονάδες, ενώ νωρίτερα η πτώση ξεπέρασε το 3%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 3% στις 7.092 μονάδες.
Στις 6.792 μονάδες με πτώση 4% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 3,2% στις 26.225 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 4,15% στις 8.474 μονάδες.
Τα futures του βιομηχανικού Dow Jones υποχωρούν 1,88% ήη 672 μονάδες, του S&P 500 -1,5%  ή 69 μονάδες και του τεχνολογικού Nasdaq -0,8% ή 124 μονάδες.
Το ραντ Νότιας Αφρικής δέχεται ισχυρές πιέσεις, καθώς η χώρα απομονώνεται από τη διεθνή κοινότητα, λόγω των φόβων για τη νέα μετάλλαξη.
Το νόμισμα υποχώρησε στα 16,2391 έναντι του αμερικανικού δολαρίου στις συναλλαγές της Ασίας, ενώ αυτή την ώρα υποχωρεί 1,6% στα 16,2215.

stoxx.png
dax_1.jpg
Ο δείκτης Stoxx 600 για τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής, διέγραψε όλα τα κέρδη από τις αρχές του έτους.
H μητρική IAG SA της British Airways σημείωσε βουτιά ά 21%, πριν περιορίσει την πτώση στο 10%, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφουν όλες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης.

STOXX3.jpg


«Βουτιά» πάνω από 7% στο πετρέλαιο

Ισχυρή πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, λόγω ανησυχίας για τη ζήτηση, καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες σταματούν τις πτήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 7,5% στα 72,3 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent υποχωρεί 6,8% στα 76,56 δολ. το βαρέλι.
Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, γεγονός που οδηγεί στην πτώση τις αποδόσεις των ομολόγων.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,5482%, μία ραγδαία αλλαγή μετά την άνοδο στο 1,65% νωρίτερα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

oil_2.jpg
Στο κόκκινο οι αγορές της Ασίας

Τριγμούς προκαλεί η αφρικανική μετάλλαξη και στις αγορές της Ασίας.

Ο Asia Dow υποχωρεί 1,86% στις 3.756 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 2,53% στις 28.751
Ο Hang Seng υποχωρούσε 2,57% στις 24.106 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωνε πτώση 0,56% στις 3.564 μονάδες.

Η ΕΕ θα σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από την Αφρική

Την πρόθεση της να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από την Αφρική και συγκεκριμένα από τις περιοχές που έχει εντοπιστεί η νέα μετάλλαξη εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529» ανέφερε σε ανάρτηση της στο twitter η von der Leyen.

Σταματούν πτήσεις Μ. Βρετανία, Ιαπωνία και Ισραήλ - Μπλόκο και από Σιγκαπούρη

Υπό τις αποκαλύψεις σχετικά με τη νέα αφρικανική μετάλλαξη, η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική.
Συγκεκριμένα, από σήμερα Παρασκευή 26/11 το μεσημέρι η Μ. Βρετανία απαγορεύει τις πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα.
Όσοι ταξιδιώτες έφθασαν σήμερα, μπαίνουν σε καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο, ενώ όσοι έφθασαν το τελευταίο δεκαήμερο καλούνται να μπουν σε αυτοαπομόνωση και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ PCR.
Το παράδειγμα της Βρετανίας ακολούθησε και το Ισραήλ βάζοντας από σήμερα στη λίστα των «κόκκινων χωρών» τις εν λόγω έξι αφρικανικές χώρες συν την Μοζαμβίκη και τους ταξιδιώτες σε καραντίνα από 7 έως 14 ημέρες, αλλά και η Ιαπωνία,η οποία και αυτή ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σιγκαπούρη, η οποία ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει περιορισμούς στις αφίξεις από τις εν λόγω χώρες της Αφρικής, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, θα απαγορευεί η είσοδος στην χώρα σε όλους τους ταξιδιώτες που δεν είναι από τη Σιγκαπούρη και δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι και έχουν ταξιδέψει σε αυτές τις αφρικανικές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης