Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέρασε στην Ευρώπη η μετάλλαξη της Μποτσουάνα - Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο - Παγκόσμιος συναγερμός

Πέρασε στην Ευρώπη η μετάλλαξη της Μποτσουάνα - Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο - Παγκόσμιος συναγερμός
Πρόκειται για ασθενή ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί και παρουσίασε συμπτώματα 11 ημέρες μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο
Σχετικά Άρθρα
(upd) Πραγματικότητα φαίνεται πως γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης, καθώς η μετάλλαξη της Μποτσουάνα πέρασε τα σύνορα της Ευρώπης.
Ειδικότερα, οι αρχές στο Βέλγιο ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού με τη συγκεκριμένη παραλλαγή. Πρόκειται για ασθενή ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί και παρουσίασε συμπτώματα 11 ημέρες μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο.
Η νέα μετάλλαξη έχει σημάνει συναγερμό παγκοσμίως, με τους επιστήμονες να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα παραλλαγή φέρει 32 μεταλλάξεις, ενώ το στέλεχος Delta έχει περίπου στις 16 μεταλλάξεις, οι οποίες καλύπτονταν από τα εμβόλια.

ΠΟΥ: Δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων

Από την πλευρά του, πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την B.1.1.529, την νέα παραλλαγή που αρχικά εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.
«Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος, Christian Lindmeier, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών σήμερα για να αποτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας, θα εκδώσει περαιτέρω οδηγίες για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αυστηρότερα μέτρα στο Βέλγιο

Εν τω μεταξύ, το Βέλγιο ανακοίνωσε σήμερα νέους περιορισμούς όπως το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων και το κλείσιμο νωρίτερα των μπαρ και των εστιατορίων προκειμένου να μειωθούν οι κοινωνικές επαφές και να περισταλεί το τέταρτο κύμα μολύνσεων COVID-19 που εξαπλώνεται γρήγορα.
"Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση τώρα που είναι χειρότερη από την πιο απαισιόδοξη άποψη των ειδικών μόλις πριν από δύο εβδομάδες", δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται. "Αν δεν είχαμε σήμερα ένα τόσο ψηλό ποσοστό εμβολιασμού σήμερα, θα ήμασταν σε απολύτως σοβαρή κατάσταση" συμπλήρωσε.
Τα νέα μέτρα, που θα αρχίσουν να ισχύουν από αύριο Σάββατο και για τρεις εβδομάδες, λαμβάνονται μόλις μία εβδομάδα έπειτα μια προηγούμενη δέσμη περιορισμών λόγω κορονοϊού, περιλαμβανομένης της επέκτασης της υποχρέωσης χρήσης μάσκας και μεγαλύτερου ποσοστού τηλεεργασίας.
Με βάση τους νέους κανόνες, οι χριστουγεννιάτικες αγορές, οι χώροι πολιτισμού, τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν στις 11.00 π.μ., με ανώτατο όριο έξι άτομα σε κάθε τραπέζι. Επίσης, απαγορεύονται τα ιδιωτικά πάρτι και οι συγκεντρώσεις, εκτός γάμων και κηδειών.
Επιπλέον, οι Βέλγοι θα πρέπει να κάνουν τα ψώνια τους μόνοι τους.

Το γράφημα για τη διασπορά του νέου στελέχους

Το γράφημα που δημοσιεύουν οι Financial Times σχετικά με τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους είναι… τρομακτικό, καθώς όπως φαίνεται μεταδίδεται με ραγδαίους ρυθμούς και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο σε σχέση με στελέχη Delta και Beta.
Το στέλεχος B.1.1.529 φέρεται να «παρακάμπτει» την άμυνα του οργανισμού και ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 σε Νότια Αφρική, Χονγκ Κονγκ και Μποτσουάνα, την ώρα που χτες είχαν απομονωθεί δέκα.
Όπως επισημαίνουν οι FT, «φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες μεταλλάξεις».
Capture_134_1.JPG

Καμπανάκι από επιστήμονες

«Ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας. Γι' αυτό πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτεΐνης ακίδας της» ανέφερε ο ιολόγος Tom Peacock του Imperial College του Λονδίνου, υποστηρίζοντας πάντως πως δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ότι τελικά η παράλλαξη αυτή δεν είναι και τόσο μεταδοτική.
Από την άλλη, ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας Ravi Gupta του Πανεπιστημίου του Cambridge ανέφερε ότι το εργαστήριο του βρήκε πως δύο από τις μεταλλάξεις φαίνεται αφενός να αυξάνουν τη δυνατότητα του ιού να μολύνει και αφετέρου μειώνουν τη δυνατότητα να αναγνωριστεί από τα αντισώματα. «Πράγματι δείχνει να προκαλεί ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που έχει» τόνισε ο Gupta ενώ και ο επιδημιολόγος Neil Ferguson από το Imperial College του Λονδίνου αναφέρθηκε στον άνευ προηγουμένο αριθμό των μεταλλάξεων που φέρει η παράλλαξη αυτή στην πρωτεΐνη ακίδα του.

Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων;

Την εκτίμηση πως τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νέας αφρικανικής μετάλλαξης διατύπωσε ο James Naismith, βιολόγος από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Είναι σχεδόν σίγουρο πως τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή τη νέα μετάλλαξη. Αλλά τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά.
Τα νέα είναι άσχημα αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου» ανέφερε σε δηλώσεις του στο BBC o Βρετανός επιστήμονας.
Όπως είπε, οι 32 μεταλλάξεις που φέρει η πρωτεΐνη – ακίδα της νέας παράλλαξης (μέσω της οποίας ο ιός εισβάλλει στο ανθρώπινο σώμα) υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως αυτή η παράλλαξη θα μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα. «Όμως το θέμα της μετάδοσης δεν είναι τόσο απλό… Δεν εξαρτάται μόνο από το τι κάνει αυτό το αμινοξύ, αλλά καθορίζεται από το πώς αυτές οι μεταλλάξεις συνεργάζονται μεταξύ τους» είπε ο Naismith.

Σε 2 εβδομάδες, η Pfizer θα ξέρει εάν το εμβόλιο προστατεύει από τη νέα παραλλαγή

Σε εγρήγορση είναι η επιστημονική κοινότητα, διεθνώς, μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Μποτσουάνα, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια.
Εκπρόσωπος του γερμανικού φαρμακευτικού εργαστηρίου BioNTech, που συνεργάζεται με τη Pfizer, δήλωσε ότι αναμένουν «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.
«Αρχίσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529 που διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές, διότι παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα», χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP.
Σύμφωνα με την ίδια, «η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

Μπλόκο ΕΕ σε πτήσεις από Αφρική

Την πρόθεση της να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από την Αφρική και συγκεκριμένα από τις περιοχές που έχει εντοπιστεί η νέα μετάλλαξη εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529» ανέφερε σε ανάρτηση της στο twitter η von der Leyen.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες ενώ και η Γερμανία έκανε γνωστό πως θα κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού. Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.
«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι' αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς.
Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Jens Spahn.

Σταματούν πτήσεις Μ. Βρετανία, Ιαπωνία και Ισραήλ

Υπό τις αποκαλύψεις αυτές η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική.
Συγκεκριμένα, από σήμερα Παρασκευή 26/11 το μεσημέρι η Μ. Βρετανία απαγορεύει τις πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα.
Όσοι ταξιδιώτες έφθασαν σήμερα, μπαίνουν σε καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο, ενώ όσοι έφθασαν το τελευταίο δεκαήμερο καλούνται να μπουν σε αυτοαπομόνωση και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ PCR.
Το παράδειγμα της Βρετανίας ακολούθησε και το Ισραήλ βάζοντας από σήμερα στη λίστα των «κόκκινων χωρών» τις εν λόγω έξι αφρικανικές χώρες συν την Μοζαμβίκη και τους ταξιδιώτες σε καραντίνα από 7 έως 14 ημέρες, αλλά και η Ιαπωνία,η οποία και αυτή ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης της Μποτσουάνα σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από το Μαλάουι.

Μέτρα από Σιγκαπούρη, Ινδία

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σιγκαπούρη, η οποία ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει περιορισμούς στις αφίξεις από τις εν λόγω χώρες της Αφρικής, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, θα απαγορευεί η είσοδος στην χώρα σε όλους τους ταξιδιώτες που δεν είναι από τη Σιγκαπούρη και δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι και έχουν ταξιδέψει σε αυτές τις αφρικανικές χώρες.
Αυξημένα μέτρα όμως σε ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χόνγκ Κόνγκ ανακοίνωσε και η Ινδία, κάνοντας λόγο για αυξημένους ελέγχους και testing.
Μάλιστα ο υπουργός Υγείας της Ινδίας, Rajesh Bhushan κάλεσε τις αρμόδιες αρχές σε όλα τα κρατίδια, εφόσον εντοπιστούν θετικοί ταξιδιώτες, να αποσταλλούν άμεσα δείγματα τους στα εργαστήρια για περαιτέρω κλινική εξέταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης