Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mizuho: Πώς η μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού αλλάζει τα πάντα στην παγκόσμια οικονομία

Mizuho: Πώς η μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού αλλάζει τα πάντα στην παγκόσμια οικονομία
Ποια μπορεί να είναι η μακροοικονομική επίδραση της παραλλαγής Omicron;
Σχετικά Άρθρα

Δεν χωράει αμφιβολία, σύμφωνα με την ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Mizuho, πως η νέα κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και η ανάγκη των κυβερνήσεων να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αλλάξουν τα πάντα στις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία. 
Όπως αναφέρεται σχετικά, φαίνεται πιθανό ότι η νέα παραλλαγή Omicron έχει εξαπλωθεί πολύ περισσότερο από ό,τι έχει εκτιμάται, λόγω έλλειψης αλληλουχίας σε πολλές χώρες.
Η κύρια ανησυχία αφορά το γεγονός ότι, λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που παράγει, η νέα αφρικανική παραλλαγή μπορεί να αχρηστεύσει τα εμβόλια.
Οι παραγωγοί εμβολίων mRNA έχουν δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι μπορούν να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους εντός διαστήματος 6 εβδομάδων.
Εν προκειμένω ως βασικό και κύριο ζήτημα αναδεικνύεται η προσφορά και διανομή τους στον γενικό πληθυσμό – ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες.
Σύμφωνα με τη Mizuho όμως, είναι αμφίβολο αν φαρμακευτικές θα μπορούσαν να καλύψουν την όποια ζήτηση πριν από τον Μάρτιο του 2022, ώστε εντέλει να οικοδομηθεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας.

Μακροοικονομική επίδραση

Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες σκέψεις σε ό,τι αφορά τη μακροοικονομική επίδραση της παράλλαξης Omicron θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

α)Τα lockdown στην Ευρώπη έφεραν επιβράδυνση στο ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2021 ενώ θα ακολουθήσει θεαματική ανάκαμψη το α’ τρίμηνο του 2022.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ασία δεν επηρεάστηκαν από το πρόβλημα της Ευρώπης.
Εάν η Omicron όντως «ανταποκριθεί» στις προσδοκίες, ότι δηλαδή είναι πιο επικίνδυνη από τη Delta, σύμφωνα με τη Mizuho, η καμπύλη αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ το δ’ τρίμηνου θα επιπεδωθεί.
Εν προκειμένω, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα καθορίσει τα περιοριστικά μέτρα και, επομένως, εάν θα υπάρξει νέα ύφεση.

β)Οι εξελίξεις που κομίζει η νέα αφρικανική παραλλαγή αναμένεται να αναιρέσουν την ανάγκη για νομισματική σύσφιξη, όπως την εκδήλωναν μετ’ επιτάσεων οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμους.
Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν η τρέχουσα χαλαρότητα να διαρκέσει για τουλάχιστον έξι ακόμη μήνες.

γ) Το σοκ που έχει προκληθεί και ακόμη συνεχίζεται στις εφοδιαστικές αλυσίδες –και θα ενταθεί λόγω της παραλλαγής Omicron- μπορεί να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις το 2022, καθώς οι οικονομίες κάνουν restart.

δ)Από την άλλη, σύμφωνα με τη Mizuho, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλο περιθώριο νομισματικής χαλάρωσης, ωστόσο θα επιχειρήσουν να διατηρήσουν σε «φόρμα» τις χρηματοπιστωτικές αγορές. 

ε)Η νέα αφρικανική παραλλαγή προσφέρει στην ΕΚΤ την ευκαιρία να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης του έκτακτου πανδημικού προγράμματος (PEPP) μετά τον Μάρτιο - απλώς και μόνο επειδή το PEPP συνδέεται με τη διάρκεια της πανδημίας και ο αντίκτυπος της Omicron μπορεί να επηρεάσει τα κράτη πέρα από τον χρονικό ορίζοντα της άνοιξης του 2022.

στ) Η Fed, η BoE και οι κεντρικές τράπεζες που έχουν ήδη αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική τους δεν έχουν περιθώρια σε χαλάρωση, λόγω του πληθωρισμού.

ζ) Οι τομείς που πλήττονται από την Covid πρέπει να προετοιμαστούν για υστέρηση στα έσοδα.

η) Οι κυβερνήσεις θα χρησιμοποιήσουν μηχανισμούς δημοσιονομικής στήριξης για την ανεργία και τη στήριξη των επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης