Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ ήταν προετοιμασμένο για τον εφιάλτη Omicron χάρη στην άσκηση προσομοίωσης «Omega»

Το Ισραήλ ήταν προετοιμασμένο για τον εφιάλτη Omicron χάρη στην άσκηση προσομοίωσης «Omega»
Το Ισραήλ θα «δράσει γρήγορα, έγκαιρα, σκληρά και δυνατά» για να κρατήσει τους πολίτες ασφαλείς - Είμαστε έτοιμοι, τονίζει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα

Με την μετάλλαξη Omicron να βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη και να έχει προκαλέσει πανικό με την υπερμεταδοτικότητά της, που οδηγεί τα κράτη να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα ανά τον κόσμο το Ισραήλ αποδεικνύειται προνοητικό και έτοιμο για να την αντιμετωπίσει χάρη σε μια άσκηση που διεξήχθη προ μηνός, η οποία επιβεβαίωσε το εφιαλτικό σενάριο που ζει αυτή τη στιγμή ο κόσμος: την εθνική άσκηση «Omega».
Πρώτο μέτρο,
με βάση την άσκηση, να τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Δεύτερο μέτρο, καραντίντα για τους πολίτες και τους ταξιδώτες 
Τρίτο μέτρο,
έρχεται το κλείσιμο των συνόρων σε όλους τους αλλοδαπούς, όχι μόνο

Το τρίτο αυτό μέτρο θα συζητηθεί σε έκτακτή σύσκεψη που έχει προγραμματίσει για απόψε η κυβέρνηση του Ισραήλ ακολουθώντας το σενάριο της άσκησης.
Ετοιμάζεται να εφαρμόσει πρόσθετους περιορισμούς με κύρια πρόταση Μεταξύ των προτάσεων που κυριαρχούν στο τραπέζι είναι το κλείσιμο του αεροδρομίου Ben-Gurion για όλους τους ξένους.
Υπάρχει επίσης σκέψη να κλείσει η είσοδος σε άτομα που ταξιδεύουν στο Ισραήλ από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία χρησιμεύουν ως σημεία σύνδεσης για πτήσεις εντός και εκτός Αφρικής.
«Κατά τη διάρκεια του Shabbat, θα εξετάσουμε τα δεδομένα και θα λάβουμε αποφάσεις το βράδυ του Σαββάτου», είπε ο πρωθυπουργος Naftali Bennett.
«Από τώρα, το lockdown δεν είναι στο τραπέζι».

Η εθνική άσκηση «Omega»

«Πριν από αρκετές εβδομάδες, όταν είχαμε την εθνική άσκηση «Omega» για το σενάριο μιας θανατηφόρας νέας παραλλαγής, αυτό φαινόταν λίγο αποστασιοποιημένο», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Θα ήταν περιττό να επισημάνουμε ότι αυτή ήταν μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες που μας προετοίμασαν ακριβώς για την κατάσταση στην οποία ίσως βρισκόμαστε τώρα."
Η άσκηση Omega πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα και περιλάμβανε εκπροσώπηση από ανώτερους αξιωματούχους και ομάδες από διάφορα υπουργεία και τομείς.
Είχε σκοπό να αξιολογήσει την ετοιμότητα στον τομέα της υγείας, νομικής, οικονομικής, εσωτερικής ασφάλειας, ταξιδιού και επικοινωνίας σε περίπτωση άλλης μαζικής επιδημίας του COVID-19.
Ο Bennett είπε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τα ευρήματα της άσκησης και εφαρμόζει τα σχετικά ήδη τώρα.

Που διεξήχθη, τα μέτρα

Σε πυρηνικό καταφύγιο κλείστηκαν στις 11/11 ο πρωθυπουργός Naftali Bennett και ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, στο πλαίσιο άσκησης προσομείωσης για το ξέσπασμα φονικής νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την «Άσκηση Ωμέγα», που πήρε το όνομά της από ένα εικονικό στέλεχος του κορωνοϊού, ως ένα μέτρο ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για «κάθε σενάριο».
Το πυρηνικό καταφύγιο στους λόφους της Ιερουσαλήμ, που είναι γνωστό ως «Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης», χρησιμοποιήθηκε επίσης, για τον συντονισμό των αρχικών μέτρων για την ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.
Η άσκηση περιελάμβανε τον μαζικό διαγνωστικό έλεγχο για πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ανέφερε το γραφείο του Naftali Bennett σε ανακοίνωσή.
Το καταφύγιο κατασκευάστηκε πριν από πάνω από μια δεκαετία λόγω της ανησυχίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της ανταλλαγής πυραυλικών επιθέσεων από τον Λίβανο και την Λωρίδα της Γάζας.

Η άφιξη της Omicron στο Ισραήλ

Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Ισραήλ αργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με αναφορές που δημοσιεύθηκαν το πρωί της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας.
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ένα άτομο που επέστρεψε στο Ισραήλ από το Μαλάουι.
Δύο άλλες περιπτώσεις επαναπατρισθέντων από το εξωτερικό αναγνωρίστηκαν επίσης αργότερα ως ύποπτες.
Και στις τρεις περιπτώσεις οι ταξιδιώτες εμβολιάστηκαν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ένας ταξιδιώτης εμβολιάστηκε με τρεις δόσεις του εμβολίου Pfizer, η μία με δύο εμβόλια AstraZeneca και η άλλη με δύο εμβόλια Johnson & Johnson.
Αργότερα, ένα άλλο άτομο που εισήλθε στο Ισραήλ από την Ιορδανία βρέθηκε επίσης ύποπτο για μόλυνση με την παραλλαγή.

Η ανησυχία της Omicron με τις 30 μεταλλάξεις

Το B.1.1.529 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία επειδή έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, εξήγησε ο καθηγητής Nadav Davidovitch, επικεφαλής του Πανεπιστημίου Ben-Gurion της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Negev.
Ο Davidovitch είπε ότι η παραλλαγή εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στη Νότια Αφρική, ακόμη πιο γρήγορα από την παραλλαγή Delta, και ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι η παραλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιο σοβαρή ασθένεια.
Στη Νότια Αφρική, η μόλυνση είχε μειωθεί πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής B.1.1.529.
«Η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική», προειδοποίησε ο Bennett, προσθέτοντας ότι φαίνεται να εξαπλώνεται με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από το στέλεχος Delta.
«Αυτή τη στιγμή βασιζόμαστε στο σύστημα υγείας στη Νότια Αφρική, το οποίο κάνει πολύ εντυπωσιακή δουλειά, αλλά ακόμα δεν έχουμε όλες τις πληροφορίες.
«Οι γνώσεις μας θα επεκταθούν πολύ γρήγορα τις επόμενες ημέρες», συνέχισε.
«Θα ξέρουμε αν η παραλλαγή κάνει πραγματικά τα εμβόλια, πόσο γρήγορα, αν είναι πιο θανατηφόρα ή όχι, πώς επηρεάζει τα παιδιά κ.λπ.».
Ονόμασε τη νέα μετάλλαξη «σούπερ παραλλαγή».

Το Ισραήλ θα «δράσει γρήγορα, έγκαιρα, σκληρά και δυνατά» για να κρατήσει τους πολίτες ασφαλείς

Ο πρωθυπουργός Bennett διεμήνυσε ότι το Ισραήλ θα «δράσει γρήγορα, έγκαιρα, σκληρά και δυνατά» για να κρατήσει τους πολίτες ασφαλείς.
Την Παρασκευή, συμφώνησε να αγοράσει 10 εκατομμύρια κιτ δοκιμών PCR προσαρμοσμένα για να προσδιορίσει στενά τη νέα παραλλαγή.
Σημείωσε επίσης ότι η χώρα θα εφαρμόσει πιλοτικά πρόγραμμα σε περίπου δύο εβδομάδες για την εγκατάσταση ειδικών φίλτρων αέρα HEPA σε 100 νηπιαγωγεία.
Εάν ο πιλότος λειτουργήσει, εξήγησε ο Bennett, θα επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα.
Το γραφείο του Bennett είπε επίσης ότι η δειγματοληψία λυμάτων θα εντατικοποιηθεί προκειμένου να εντοπιστούν λανθάνουσες περιπτώσεις της νέας παραλλαγής.

Θεραπεία Covid

Ο Bennett φέρεται επίσης να επεκτείνει την αγορά από τη χώρα της από του στόματος θεραπείας κατά του κορωνοϊού της Pfizer, η οποία έχει δείξει πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία ασθενών στα αρχικά στάδια της νόσου.
Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ήταν στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ.
Αξιωματούχοι υγείας της Νότιας Αφρικής είπαν ότι η παραλλαγή αντιπροσωπεύει έως και το 90% των νέων κρουσμάτων στην επαρχία Gauteng.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι ακόμη και με τις πιθανότητες αυτή η νέα παραλλαγή να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια από προηγούμενες μεταλλάξεις, η καλύτερη συμβουλή παραμένει να κάνετε το εμβόλιο - συμπεριλαμβανομένης μιας αναμνηστικής εμβόλιας, εάν είναι κατάλληλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης