Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μανωλόπουλος (Kαθ. Φαρμακολογίας): Δεν με ανησυχούν οι μεταλλάξεις, αλλά μόνο με αυστηρότερα μέτρα θα μειωθούν τα κρούσματα

Μανωλόπουλος (Kαθ. Φαρμακολογίας): Δεν με ανησυχούν οι μεταλλάξεις, αλλά μόνο με αυστηρότερα μέτρα θα μειωθούν τα κρούσματα
Το μόνο πράγμα που πρέπει να προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας κ. Μανωλόπουλο, είναι κατά πόσο η νέα μετάλλαξη καλύπτεται από τα διαθέσιμα εμβόλια
Σχετικά Άρθρα

Καθησυχαστικός όσον αφορά στη νέα μετάλλαξη Omicron εμφανίστηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημειώνοντας ότι ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τόσο πόσο μεταδοτική και επικίνδυνη είναι, σημείωσε δε ότι όσο μεταλλάσσεται ο ιός, τόσο αποδυναμώνεται, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ .
«Οι πολλές μεταλλάξεις δεν είναι κακό, γιατί ένας ιός που μεταλλάσσεται πάρα πολύ, κάποια στιγμή καταστρέφεται, θα χάσει τη λειτουργικότητά του.
Άρα, όλες αυτές οι μεταλλάξεις ναι μεν μας ανησυχούν, αλλά είναι κι ένας δρόμος πιθανόν για την αποδυνάμωση του ιού», διευκρίνισε.
Σε ό,τι αφορά δε την παραλλαγή Omicron, ανέφερε ότι οι επιστήμονες βρίσκονται εν αναμονή των δεδομένων.

Δεν είναι σαφές ότι είναι τόσο επικίνδυνη

«Όλες οι χώρες προετοιμάζονται, αλλά δεν είναι σαφές ότι είναι τόσο επικίνδυνη.
Είναι πρώιμο να πούμε πόσο μεταδοτική είναι και πόσο σοβαρή είναι η νόσος που προκαλεί», δήλωσε χαρακτηριστικά προθέτοντας ότι για τον εντοπισμό των νέων μεταλλάξεων δεν αρκούν τα υπάρχοντα τεστ, εξηγώντας ότι πρέπει να γίνει αλληλούχηση όλου του ιού.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι 60 από τους 600 επιβάτες που ταξίδεψαν από τη Νότια Αφρική στο Άμστερνταμ, ανιχνεύτηκαν θετικοί, εξέφρασε την άποψη ότι η νέα μετάλλαξη δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική, καθώς όλοι όσοι μπήκαν στο αεροπλάνο ήταν ασυμπτωματικοί.
Το μόνο πράγμα που πρέπει να προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, είναι κατά πόσο καλύπτεται από τα διαθέσιμα εμβόλια υπογραμμίζοντας ότι η αποτελεσματικότητά τους εργαστηριακά μπορεί να γίνει μόνο με υποθέσεις και ότι στην πράξη θα φανεί αν άτομα που είναι εμβολιασμένα, είναι θετικά στη μετάλλαξη.
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής αυτοί που έχουν εμβολιαστεί στην Τρίτη δόση, δεν έχουμε περιπτώσεις επαναμόλυνσης, στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα.
«Οπότε προφυλάσσονται και από τη μετάδοση σε μεγάλο βαθμό γιατί έχουν πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων», διευκρίνισε.

Για την πορεία της πανδημίας

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας δήλωσε ότι δεν έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να αποδώσουν.
«Όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση με πάρα πολλά κρούσματα, δυσκολεύεσαι να την περιορίσεις ακόμα και με αυστηρά μέτρα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα κρούσματα είναι να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.
«Υπάρχουν δύο επιλογές: Ή να αυξηθούν τα lockdown, ώστε να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων σε όλους τους χώρους.
Ελπίζω να μην πάμε σε ολικό lockdown, γιατί θα ήταν άδικο και πλήρης αποτυχία των προσεγγίσεων», ανέφερε.
Οι πολλές μεταλλάξεις δεν είναι κακό, γιατί ένας ιός που μεταλλάσσεται πάρα πολύ, κάποια στιγμή καταστρέφεται, θα χάσει τη λειτουργικότητά του. Άρα, όλες αυτές οι μεταλλάξεις ναι μεν μας ανησυχούν, αλλά είναι κι ένας δρόμος πιθανόν για την αποδυνάμωση του ιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης