Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικότητας - Οι επιλογές της κυβέρνησης κολλημένες στην ίδια συνταγή που οδήγησαν σε μεγάλες κρίσεις

Τσίπρας: Προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικότητας - Οι επιλογές της κυβέρνησης κολλημένες στην ίδια συνταγή που οδήγησαν σε μεγάλες  κρίσεις
"Εμείς δίναμε κοινωνικό μέρισμα από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης δίνει κοινωνικό μέρισμα από δανεικά, διότι το έλλειμμα είναι στο 7%", τόνισε ο Α. Τσίπρας
Σχετικά Άρθρα

«Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν της ωραιοποίησης, των υψηλών πράγματι ρυθμών ανάκαμψης» και «οι επιλογές της κυβέρνησης, που είναι κολλημένες στην ίδια συνταγή που μας οδήγησε παλαιότερα σε μεγάλες κρίσεις, οδηγούν σε έναν δυισμό την οικονομία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «αναμασά οικονομικές συνταγές του παρελθόντος που απέτυχαν και μας οδήγησαν σε πτώχευση», αντί να συμμετέχει στην παγκόσμια συζήτηση που αναπτύσσεται για αλλαγή παραδείγματος, για μια νέα οικονομική πολιτική που θα έχει στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει όλους, ΜμΕ, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.
Μίλησε για μια διπλή πανδημία, που είναι η πανδημία του κορωνοϊού και η πανδημία της ακρίβειας, αλλά και τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης λέγοντας πως «η δική μας εκτίμηση είναι ότι όσες φορές και να επαναλάβεις ένα πείραμα, δεν είναι εύκολο να προσδοκάς διαφορετικό αποτέλεσμα, ιδίως όταν βγαίνει διαρκώς το ίδιο αποτέλεσμα. Άρα εδώ είμαστε μπροστά στην ανάγκη να κουβεντιάσουμε όχι απλά για ένα διαφορετικό σχέδιο, αλλά για την ανάγκη ενός διαφορετικού μοντέλου πάνω στο οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Όπως είπε, «βρισκόμαστε εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης, της κλιματικής κρίσης, που, ακόμη κι όταν ξεπεράσουμε με το καλό την υγειονομική κρίση, θα είναι παρούσα. Και βεβαίως μπροστά στις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην οικονομία, σε μια ενεργειακή κρίση που παίρνει τεράστιες διαστάσεις και τη βλέπουμε όλοι πια, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στην τσέπη μας ιδίως κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά στους λογαριασμούς του ρεύματος.
Σε αυτό το περιβάλλον, όποιος αντιμετωπίζει τα πράγματα με στοιχειώδη υπευθυνότητα, οφείλει να βάλει στο τραπέζι την ανάγκη μιας νέας οικονομικής πολιτικής, που θα έχει στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει –γι` αυτό κι εμείς λέμε ότι θα είναι συμπεριληπτική- τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες.
Εμείς μιλάμε για αλλαγή παραδείγματος και αλλαγή οικονομικού μοντέλου, όχι απλώς για αλλαγή σχεδίου.
Η Ελλάδα κατά την εκτίμησή μας είναι πολύ μακριά από αυτή τη συζήτηση. Αναμασάει οικονομικές συνταγές του παρελθόντος, τη λογική ότι τα trickle down economics μπορεί να είναι αποτελεσματικά, ενώ αμφισβητούνται από την Ιαπωνία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Κατά την άποψή μας, χωρίς αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, χωρίς να δώσουμε σημασία στην εγχώρια παραγόμενη αξία, χωρίς βιομηχανική πολιτική, χωρίς να πιστέψουμε στην παραγωγική δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υποτιμώντας διαρκώς την αξία της εργασίας δεν μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον».

Ωραιοποίηση της πραγματικότητας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια ωραιοποίησης της οικονομικής πραγματικότητας που όλοι βιώνουμε.
«Η κυβέρνηση μιλάει για μια οικονομία που καλπάζει, μιλάει για αύξηση του μέσου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών κατά 7,4% μέσα σε δυο χρόνια, μιλάει για μείωση φόρων, μείωση ανεργίας για επενδύσεις. Για μια χώρα δηλαδή η οποία θα έπρεπε σήμερα να είναι ευτυχισμένη αν ίσχυαν όλα αυτά. Και κάθε φορά που κορυφώνεται είτε η πανδημική κρίση, είτε η ενεργειακή κρίση, η κρίση της ακρίβειας μιλάει για παροδικά φαινόμενα.
Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά την πανδημία, την οικονομία και την ελληνική κοινωνία έχει ήδη διαψευστεί. Εδώ και ενάμιση χρόνο ακούμε για το τέλος της πανδημίας και διαρκώς ολοένα βρισκόμαστε σε κορύφωση πανδημικών κυμάτων», υπογράμμισε.

Περί οικονομίας

Για την οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέπεμψε σε εκτιμήσεις και αξιολογήσεις, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διευκρίνισε, αλλά άλλων φορέων και οργανισμών.
Ανέφερε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο τέλος του 2021 το ΑΕΠ της χώρας θα υπολείπεται κατά περίπου 3 δισ. ευρώ από αυτό του 2019.
«Έχουμε ανάπτυξη ή έχουμε ανάκαμψη;
Είχαμε μια πτώση του ΑΕΠ το 2020 9% και έχουμε ένα ισχυρό rebound το 2021. Είναι ευτυχές αυτό. Αν δούμε όμως τη μεγάλη εικόνα, θα δούμε ότι δεν είναι μια εικόνα που αξίζει τον κόπο κανείς να την επικαλείται για να πανηγυρίζει.
Επιπλέον, η πανδημική κρίση έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τα δίδυμα ελλείμματα: δημοσιονομικό και εμπορικό ισοζύγιο. Θυμάστε τα ανησυχητικά αυτά δίδυμα ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας στις αρχές της δεκαετίας του 2020.
Σύμφωνα με την επισκόπηση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πανδημική κρίση ανέστειλε και εν μέρει εξάλειψε τα αποτελέσματα της σκληρής, σκληρότατης για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δημοσιονομικής προσαρμογής των προηγούμενων χρόνων», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Κοινωνικό μέρισμα

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κοινωνικό μέρισμα που δυο μέρες πριν ο κ. Σταϊκούρας δεν το είχε εντάξει στον προϋπολογισμό.
Κατά τον ίδιο, «η διαφορά δεν είναι μονάχα ότι το 2016, το ’17 και το ’18 εμείς δίναμε τριπλάσιο κοινωνικό μέρισμα από αυτό που δίνει σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τότε μας έλεγε ότι εμείς δίνουμε ψίχουλα ενώ τώρα πανηγυρίζει. Η διαφορά είναι ότι τότε εμείς δίναμε κοινωνικό μέρισμα από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης δίνει κοινωνικό μέρισμα από δανεικά, διότι το έλλειμμα είναι στο 7%. Και αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά».
Πρόσθεσε ότι η ίδια η πρόβλεψη της κυβέρνησης μέσω του κατατεθειμένου προϋπολογισμού προβλέπει σωρευτική ανάπτυξη 11,7% για το 2021 και το 2022, για να τονίσει, όμως, πως «με την επίδοση αυτή η ελληνική οικονομία στο τέλος του επόμενου χρόνου θα έχει καθαρή αύξηση του ΑΕΠ μόλις 1,7% σε σύγκριση με το 2019, δηλαδή θα έχει μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης από αυτόν που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2ο τρίμηνο του 2019, που ήταν 3,2%». Σχολίασε ότι αυτό είναι λογικό αφού η χώρα μας «είχε τη μεγαλύτερη ύφεση στην διάρκεια της πανδημίας ενώ ο αναπτυξιακός ρυθμός είχε φρενάρει ήδη πριν την έκτακτη ανάγκη της πανδημίας».

Για ακρίβεια

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις και παρατηρήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, λέγοντας πως «η ακρίβεια μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4% τον Οκτώβριο και 10% τον Νοέμβριο του 2021. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην ΕΕ. Η πανδημία φαίνεται να επιβάρυνε τα πιο νεαρά, και άρα τα πιο δυναμικά, τμήματα του εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, το β΄ τρίμηνο του 2021 οι ηλικιακές ομάδες που υπέστησαν τη μεγαλύτερη μείωση απασχόλησης συγκριτικά με το β΄ τρίμηνο του 2019 ήταν εκείνες μεταξύ 20-44 ετών. Εάν συνυπολογιστούν το κόστος διαβίωσης και το κόστος επιβάρυνσης από το ενοίκιο, τους τόκους ενυπόθηκου δανείου ή το κόστος συντήρησης της οικίας, τότε μεγάλο μέρος του μέσου νοικοκυριού εισέρχεται στη ζώνη υλικής αποστέρησης».
Ακόμη, αναφέρθηκε στα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, λέγοντας ότι τα αποθέματα 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 15,7% μετά την ανάκαμψη κατά την περίοδο 2015-2019, ενώ η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κατέγραψε σοβαρή μείωση του κύκλου εργασιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Συμπλήρωσε ότι «το 2020 σε σύγκριση με το 2019 συντελέστηκε πλήρης ανατροπή στη κερδοφορία των επιχειρήσεων. Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν ζημιές (47,8% το ‘20 έναντι 27,6% το ‘19) και υποδιπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν κέρδη (27,3% το ‘20 από 55,2% το ‘19)».
«Αυτά τα στοιχεία τα οποία σας παρέθεσα και από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και από ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, είναι στοιχεία που δεν αφορούν το τελευταίο τρίμηνο που βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης και του κύματος της ακρίβειας. Πολύ φοβάμαι όχι στην κορύφωση, η κορύφωση έρχεται τους πρώτους μήνες του 2022.
Αλλά υπάρχουν κι άλλες «επιδόσεις» της κυβέρνησης που θα άξιζε τον κόπο να αναφερθεί κανείς για να διαπιστώσει ότι ορισμένες φορές πρέπει να δει κι άλλους αριθμούς κανείς για να αποτυπώσει την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Πέρα από κάθε δημοσιονομική, οικονομική και αναπτυξιακή λογική, η “φιλοπενδυτική” κυβέρνηση πάγωσε τις πληρωμές του ΕΣΠΑ. Τις πληρωμές δηλαδή που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ευρωπαϊκοί πόροι».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «χιλιάδες μικρομεσαίες, επιχειρήσεις, ανάδοχοι κατασκευαστές, αγρότες, αυτοπασχολούμενοι παραμένουν απλήρωτοι».

Ταμείο Ανάκαμψης

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι οι πραγματικές δαπάνες για το 2021 δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. όταν στον προϋπολογισμό του 2021 η κυβέρνηση υπολόγιζε 2,6 δισ. ευρώ.
Κατά τον ίδιο, το κυριότερο θέμα με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από τα 12,7 δισ. δάνεια αλλά και από τις σχετικές επιχορηγήσεις «εξαιτίας των επιλογών αυτής της κυβέρνησης, όπως έχουν αποκλειστεί και από τις τράπεζες».

Αναπτυξιακό το πρόβλημα

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «πρώτον ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν της ωραιοποίησης, των υψηλών πράγματι ρυθμών ανάκαμψης, θα πω εγώ, του rebound που έχει η ελληνική οικονομία από μια βαθιά ύφεση που είχε την προηγούμενη χρονιά. Και δεύτερον, ότι οι επιλογές της κυβέρνησης, που είναι κολλημένες στην ίδια συνταγή που μας οδήγησε παλαιότερα σε μεγάλες κρίσεις, οδηγούν σε έναν δυισμό την οικονομία».
Όπως είπε, «από τη μία οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες παρουσιάζουν πράγματι βελτιωμένες επιδόσεις ακόμα και σε σύγκριση με το ’19. Από την άλλη το μεγαλύτερο τμήμα των μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει μια κατάσταση χαμηλής έως ανύπαρκτης ρευστότητας και υπερχρέωσης με κίνδυνο ακόμη τη διακοπή των εργασιών τους. Και οι ανισότητες όχι απλά δεν μειώνονται, αλλά διευρύνονται σε όλα τα επίπεδα».
Τόνισε ότι το πρόβλημα της χώρας και κατά την προηγούμενη κρίση δεν ήταν πρώτα και κύρια δημοσιονομικό, αλλά ήταν αναπτυξιακό.
«Επικράτησε επί δεκαετίες ένα μοντέλο εσωστρεφές, στηριγμένο στην ανάπτυξη κάποιων παραδοσιακών τομέων με ισχυρά πλεονεκτήματα (της ναυτιλίας, του τουρισμού και των κατασκευών) και στην ψευδαίσθηση της περιόδου, πριν από την κρίση του 2009, ότι τα μεγάλα έργα, η πιο εσωστρεφής οικονομία, και η κατανάλωση μαζί με τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις διασφαλίζουν τη ροή διεθνών πόρων στην οικονομία και μπορούν να στηρίξουν μια γρήγορη, αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη.
Αποδείχθηκε ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός στηρίζονταν σε πύλινα πόδια. Και σήμερα στο ίδιο μοντέλο επενδύει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε.

Χρειάζεται νέο οικονομικό μοντέλο

«Χρειάζεται μια δομική αλλαγή, χρειάζεται ένα νέο μοντέλο. Ένα μοντέλο διατηρήσιμο στον χρόνο, άρα με σοβαρή δημοσιονομική διαχείριση. Όχι με φοροαπαλλαγές για λίγους και με δώρα σε φίλους και κολλητούς, αλλά με ισορροπημένη χρήση του δημοσιονομικού χώρου, στην κατεύθυνση πραγματικής στήριξης της ανθεκτικότητας της οικονομίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Χρειάζεται ένα μοντέλο που θα στοχεύει στην βιώσιμη αύξηση του ΑΕΠ και επομένως σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με αντίστοιχο περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικό αποτύπωμα. Που θα στηρίζεται στην αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου και ιδίως των υψηλά καταρτισμένων νέων ατόμων και άρα θα τους ανταμείβει ανάλογα, θα τους δίνει προοπτική για να μένουν στη χώρα, που θα στοχεύει στην δημιουργία εγχώριας παραγόμενης αξίας, θα στηρίζει την αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος του παρελθόντος, οι ευρωπαϊκοί πόροι να κατευθυνθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου για να αυξήσουμε τις εισαγωγές, αλλά την εγχώρια παραγωγή.
Ένα μοντέλο που θα έχει σοβαρές τομεακές πολιτικές, βιομηχανική πολιτική, που θα έχει περιφερειακή διάσταση θα ενισχύει την Περιφέρεια, που θα θεωρεί ισότιμους εταίρους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, θα τους στηρίξει με στόχο να ενδυναμωθούν και να προχωρήσουν, οργανώνοντας τη συνεργασία και τις συνέργειες μεταξύ τους, αλλά όχι σε μια διαδικασία αναγκαστικών συγχωνεύσεων που θα οδηγήσουν σε λουκέτο χιλιάδες.
Ένα μοντέλο που θα στηρίζεται σε ένα σοβαρό κράτος και μια ισοβαρή και ισότιμη σχέση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού, όπου το δημόσιο όμως θα δίνει την κατεύθυνση και η ιδιωτική σφαίρα θα απελευθερώσει τη δυναμική της με υπεύθυνο τρόπο και απλούς κανόνες που θα γίνονται σεβαστοί.
Ένα μοντέλο πλουραλιστικό όπου νέα παραγωγικά υποκείμενα με καινοτόμες μεθοδολογίες θα ενθαρρυνθούν να δράσουν στην κοινωνική οικονομία, στο επιχειρείν, στις δημόσιες επιχειρήσεις», συμπλήρωσε.

Απαιτείται άμεσα αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων του Μεσοπρόθεσμου

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα με το Μεσοπρόθεσμο είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι για τους οποίους δεσμεύθηκε η κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε, «το έλλειμμα κυμαίνεται στο 7% και ο στόχος που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι των εταίρων είναι μέσα στο 2022 να φτάσει -με έναν μαγικό τρόπο- στο 1% και το 2023 να γίνει πλεόνασμα 2%». «Μιλάμε για δημοσιονομική προσαρμογή 9% τα επόμενα δύο χρόνια», «η δέσμευση είναι στο τέλος του 2022 να έχουμε μειώσει το έλλειμμα κατά 11 δισ. ευρώ», είπε, ρωτώντας «πώς θα γίνει αυτό και, συνεπώς, πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να στηρίξει επιχειρήσεις και τα αιτήματα τους, αλλά και τους αδύναμους η κυβέρνηση.
Υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να διεκδικήσει άμεσα την αναθεώρηση αυτών των στόχων. Επισήμανε ότι «έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση πού θα προσγειωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία μετά το πανδημικό σοκ» και πως η πανδημία δεν είναι μια πρόσκαιρη υπόθεση».
«Δεν μπορεί να βαδίζουμε με αυτούς τους στόχους και δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε την κοινωνία ότι δήθεν αυτή η ‘αναπτυξιακή έκρηξη' θα μπορέσει να καλύψει την πρωτοφανή δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων μέσα σε δύο χρόνια», τόνισε.
Πρόσθεσε πως «εφόσον αυτός είναι ένας εθνικός στόχος, να βάλουμε όλοι μαζί πλάτη σε αυτή τη διεκδίκηση που θα αφορά τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα να υπάρξουν ουσιαστικές παροχές και στήριξη στους αδύναμους και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», όπως ουσιαστική χρηματοδότηση στο ρεύμα, θεσμοθέτηση αναγκαίας αναστολής του ΕΦΚ στα χαμηλότερα επίπεδα που προβλέπει η Κομισιόν όσο διαρκή η ενεργειακή κρίση, διαγραφή πανδημικού χρέους κ.α.
Τέλος, ανέφερε ότι "η διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας και η αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις μακρού χρονικού ορίζοντα, είναι επίσης ένα δίκαιο αίτημα το οποίο καταθέτει μετ` επιτάσεως όλο το προηγούμενο διάστημα ο κλάδος σας και κακώς κατά την άποψή μου δεν υιοθετεί η κυβέρνηση. Διότι το δημοσιονομικό κόστος στο τέλος της ημέρας θα είναι μικρότερο από αυτό που θα έχουμε, αν οδηγηθούμε σε χιλιάδες λουκέτα το επόμενο διάστημα. Εκεί δεν θα πάρεις πραγματικά τίποτα.
Πιστεύω ότι είναι η ώρα να δούμε σοβαρά αυτό το μέτρο αυτή την πρόταση καθώς δεν υφίσταται ζήτημα ηθικού κινδύνου, καθ` ότι όλοι οι επιχειρηματίες και όλες οι επιχειρήσεις που έκλεισαν την περίοδο των lockdown δεν έκλεισαν επειδή πήραν ρίσκο, έκλεισαν επειδή τους επέβαλλε το κράτος να κλείσουν".www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης