Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: «Καθεστώς τρομοκρατίας» εισηγείται ο υπουργός Υγείας Jens Spahn για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων – Εορταστικό lockdown

Γερμανία: «Καθεστώς τρομοκρατίας» εισηγείται ο υπουργός Υγείας Jens Spahn για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων  – Εορταστικό lockdown

«Ο αριθμός των επαφών πρέπει να μειωθεί σημαντικά, διαφορετικά (τα μέτρα) δεν ωφελούν καθόλου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Jens Spahn

Σχετικά Άρθρα

Να λάβει μέτρα αστυνομικού κράτους εισηγείται στην υπό σχηματισμό νέα Γερμανική κυβέρνηση ο υπουργός Υγείας της Jens Spahn αφού αναφέρθηκαν περισσότερες από 76.000 νέες μολύνσεις Covid μέσα σε μια ημέρα, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι «πιο σοβαρή από οποιαδήποτε άλλη συγκυρία σε αυτήν την πανδημία».
«Η κατάσταση είναι σοβαρή και έχει λάβει δραματικές διαστάσεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πολιτικός του CDU σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021.
«Πιο σοβαρή από οποιαδήποτε άλλη στιγμή σε αυτή την πανδημία».

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Αποκαλώντας την τρέχουσα κατάσταση στη Γερμανία «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», ο Spahn ισχυρίστηκε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση «έκανε πολύ λίγα και πολύ αργά» για να προσπαθήσει να ανακόψει την παλίρροια.
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το κύμα τώρα», προειδοποίησε.
Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των λοιμώξεων από τον Covid σημείωσε ένα ακόμη υψηλό στα 438 νέα κρούσματα ανά 100.000 άτομα, ενώ το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) ανέφερε 76.000 νέες μολύνσεις μέσα σε μια ημέρα.
Στην περιοχή της Σαξονίας που έχει πληγεί περισσότερο, τα περιστατικά σε διάστημα  7 ημερών ξεπέρασαν πρόσφατα τα 1.000 ανά 100.000 άτομα.

Kριτική

Στο μεταξύ, οι εβδομαδιαίες νοσηλείες αυξάνονται και τώρα ανέρχονται σε 5,97 ανά 100.000 άτομα σε εθνικό επίπεδο.
Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων από τον Covid έφτασε τους 357 την Παρασκευή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 100.476.
Επικρίνοντας τους πολιτικούς οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο είχαν υποτιμήσει την κλίμακα της κρίσης, ο Spahn προειδοποίησε ότι το κύμα της πανδημίας θα «συνεχίσει να κινείται δυτικά και βόρεια» από τις περιοχές στη νότια και ανατολική Γερμανία που έχουν πληγεί άσχημα μέχρι στιγμής.

Μέτρα καταστολής

Βραχυπρόθεσμα, είπε, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που θα κάνει τη διαφορά: «Ο αριθμός των κοινωνικών επαφών πρέπει να μειωθεί σημαντικά, διαφορετικά (τα μέτρα) δεν ωφελούν καθόλου».
Τα κράτη πρέπει να εισαγάγουν συνεπείς κανόνες όσον αφορά τις μετακινήσεις και την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους που να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένα άτομα και σε όσους έχουν αναρρώσει και έχουν αρνητικό τεστ (σύστημα γνωστό ως 2G+) και θα πρέπει να εξεταστεί η ακύρωση εορταστικών εορτασμών και μεγάλων εκδηλώσεων, σημείωσε.
Εμφανιζόμενος στη συνέντευξη Τύπου στο πλευρό του Spahn, ο πρόεδρος του ινστιτούτου RKI Lothar Wieler προέτρεψε επίσης την Bundestag να αναλάβει αποφασιστική δράση για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού Covid-19.

Περιορισμοί επαφών

«Πλέον περιμένω από τους υπευθύνους για την λήψη αποφάσεων να λάβουν όλα τα πιθανά μέτρα για να μειώσουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί επαφών θα πρέπει να τεθούν ξανά σε εφαρμογή.
«Με κάθε επαφή που δεν έχουμε, με κάθε συνάντηση την οποία αναβάλλουμε, με κάθε πλήθος που αποφεύγουμε, βοηθάμε στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού», υπογράμμισε ο Wieler.
Απηύθυνε έκκληση στους Γερμανούς: «Παρακαλώ εμβολιαστείτε και συμμορφωθείτε επίσης με όλα τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στα ομοσπονδιακά κράτη».
 
Νοτιοαφρικανική «σούπερ μετάλλαξη»

Στη συνέντευξη Τύπου το πρωί της Παρασκευής, ο Spahn εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη νέα «υπερπαραλλαγή» (B.1.1.529) ή Omicron που εμφανίστηκε πρόσφατα στη Νότια Αφρική.
Η ανακάλυψη της νέας παραλλαγής ώθησε τη Γερμανία να απαγορεύσει όλα τα εισερχόμενα ταξίδια από τη χώρα για άτομα που δεν ζουν στη Γερμανία ή δεν έχουν γερμανική υπηκοότητα.
Στόχος πρέπει να είναι να αποφευχθεί η είσοδος αυτής της παραλλαγής όσο το δυνατόν περισσότερο, είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας.
«Η άφιξη μιας νέας παραλλαγής είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα στην τρέχουσα κατάσταση», πρόσθεσε.

Ανησυχία και τεστ PCR

Ο Spahn προέτρεψε όλους τους ανθρώπους που έφτασαν στη Γερμανία από τη Νότια Αφρική και τις γύρω χώρες τις τελευταίες ημέρες να υποβληθούν σε εξετάσεις για τον ιό με τεστ PCR να είναι στην ασφαλή πλευρά.
Ο επικεφαλής του RKI Wieler δήλωσε ότι, από το πρωί της Παρασκευής, δεν γνώριζε ότι η παραλλαγή του ιού είχε φτάσει στην Ευρώπη ή τη Γερμανία.
Παράλληλα τόνισε: «Ανησυχούμε πολύ.
Και ελπίζω πολύ ότι θα γίνει  σοβαρή δουλειά για να περιοριστεί τουλάχιστον όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση αυτής της παραλλαγής μέσω ταξιδιωτικών περιορισμών».

Ανθεκτική στα εμβόλια η νέα παραλλαγή

Σε ορισμένες επαρχίες της Νότιας Αφρικής, υπήρξε μια ισχυρή άνοδος στον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, κάτι που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στη νέα παραλλαγή.
Σε σύγκριση με τη Delta, το οποίο έχει δύο μεταλλάξεις και τη Beta, το οποίο έχει τρεις, η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής έχει δέκα μεταλλάξεις, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, να εξαπλωθεί πιο γρήγορα και να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συνάντηση αρχηγών των κρατιδίων - Έκτακτες εξουσίες

Να σημειωθεί ότι η νομοθετική ρήτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που νομιμοποιεί τη λήψη υγειονομικό μέτρων είχε δώσει σαρωτικές εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στα κρατίδια να επιβάλλουν περιορισμούς για τον Covid, όπως lockdown και υποχρεωτική χρήση μάσκα χωρίς διαβούλευση με το κοινοβούλιο.
Η απερχόμενη κυβέρνηση επέλεξε να αντικαταστήσει τη ρήτρα με τροποποιήσεις στον νόμο περί προστασίας από λοιμώδεις νόσους, αλλά οι επικριτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης CDU / CSU λένε ότι αυτό δεν αρκεί.

Πολιτικές συμφωνίας

Προκειμένου να περάσουν τη νομοθετική ρύθμιση από την Ανω Βουλή, τα τρία κόμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού αναγκάστηκαν να συνάψουν συμφωνία με τους συντηρητικούς της Merkel.
Η συμφωνία εξασφάλιζε ότι το νομοσχέδιο θα επιτρεπόταν να περάσει στην Bundesrat - αλλά μόνο εάν είναι δυνατόν να τεθεί σε αναθεώρηση στην επόμενη συνεδρίαση των ηγετών των κρατών στις 9 Δεκεμβρίου.
Με την επιδημιολογική κατάσταση να επιδεινώνεται καθημερινά, ωστόσο, ο απερχόμενος υπουργός Υγείας jens Spahn καλεί τους ηγέτες των κρατιδίων να προχωρήσουν τη συνάντηση.
Η συνάντηση θα έπρεπε ιδανικά να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, είπε.

Ακύρωση χειρουργείων

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού ασθενών με Covid στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι επείγουσες επεμβάσεις πρέπει να ακυρωθούν είτε να αναβληθούν, ενώ έως και 100 ασθενείς εντατικής θεραπείας χρειάστηκε να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία στη Γερμανία όπου το ιατρικό προσωπικό είναι λιγότερο επιβαρυμένο, σύμφωνα με τον Spahn.
Αλλά αυτές είναι μόνο προσωρινές λύσεις και δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' αόριστον, είπε.

Αύξηση εμβολιασμών

Σύμφωνα με τον Spahn, ωστόσο, υπάρχει ένα καλό νέο: «Η εκστρατεία εμβολιασμού επανέρχεται».
Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν γίνει περισσότεροι από 300.000 νέοι εμβολιασμοί κατά του Covid, ενώ αυτή την εβδομάδα έχουν γίνει περισσότεροι από δύο εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις.
«Κάθε εμβολιασμός δίνει ελπίδα ότι ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι τόσο σκοτεινός όσο φαίνεται σήμερα», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης