Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Αναιρέθηκαν σήματα, ανοδικές αναμονές και μακροπρόθεσμη ανοδική εικόνα

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Αναιρέθηκαν σήματα, ανοδικές αναμονές και μακροπρόθεσμη ανοδική εικόνα
Τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των περισσότερων μετοχών μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικά απαιτούν ωστόσο γενναίες ψυχολογικές υπερβάσεις απέναντι στην έντονα φορτισμένη αρνητικά εικόνα των αγορών
Σχετικά Άρθρα

Η Μαύρη Παρασκευή των μεγάλων εκπτώσεων στο λιανεμπόριο χτύπησε και τις αγορές μετά την ανακοίνωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοιού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η αβεβαιότητα και ο φόβος επέστρεψαν με ορμή στο επενδυτικό τοπίο για να σβήσουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί ως τώρα στην καταπολέμηση της πανδημίας.
Ο φόβος άλλωστε είναι ένα συναίσθημα πολύ πιο έντονο και μεταδοτικό ειδικά όταν πρόκειται για Αγορές.
Η ηρεμία θα επιστρέψει στο σύστημα όταν θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης ή θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο προσκήνιο. Ο
λόγος που οι ρευστοποιήσεις είναι έντονες και αφορούν τους πάντες συνδέεται και με την κόπωση των πολλών μηνών από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να αποκλιμακωθεί.
Η αίσθηση ότι η ανθρωπότητα όδευε προς ένα τέλος αυτής της κατάστασης ή μια αποτελεσματικότερη διαχείριση που θα οδηγούσε σε μια κανονικότητα μπήκε σε αναθεώρηση, χωρίς επί του παρόντος να μπορεί να προσδιοριστεί αν ξαναγυρίζουμε στην αρχή ή την μέση της πορείας των τελευταίων δύο ετών.
Σε ένα σκηνικό όπου ο πανικός έχει τον πρώτο λόγο η συζήτηση των αποτιμήσεων είναι περίπου εκτός θέματος.
Με την εικόνα που είχε την Παρασκευή η αγορά έχει προσεγγίσει τιμές αυξήσεων κεφαλαίου όπου σημειώθηκαν υπερκαλύψεις και μεγάλη ζήτηση (Alpha Bank, Πειραιώς, ΔΕΗ, Aegean) ή τα μερίσματα υπόσχονται αποδόσεις που ανταγωνίζονται ομόλογα υψηλού ρίσκου(ΟΠΑΠ, Τιταν, Jumbo, Quest) ή οι πολλαπλασιαστές κερδών κινoύνται σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα (Πετρόπουλος, Πλαστικά Θράκης).
Τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των περισσότερων μετοχών μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικά απαιτούν ωστόσο γενναίες ψυχολογικές υπερβάσεις απέναντι στην έντονα φορτισμένη αρνητικά εικόνα των αγορών.
Λόγω των ειδικών συνθηκών που εκ νέου επικρατούν η σταδιακή είσοδος σε εταιρίες που αποδεδειγμένα ως τώρα έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία στα μεγέθη τους ίσως είναι η βέλτιστη τακτική.
Τεχνικά, αρκούσε η συνεδρίαση της Παρασκευής για να αναιρεθούν σήματα, ανοδικές αναμονές και μακροπρόθεσμη ανοδική εικόνα.
Ο Γενικός Δείκτης χωρίς ανάσα έκοψε καθοδικά την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης οδεύοντας με ταχύτητα προς τις 855 μονάδες.
Στην διαδρομή αυτή διέσπασε και τον κινητό μέσο των 200 ημερών, μια άκρως σημαντική διαγραμματική εξέλιξη επιστρέφοντας σε καθεστώς καθοδικής αγοράς μετά τις 16 Νοεμβρίου του 2020.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν ενδεικτική των προθέσεων των πωλητών οι οποίοι με τζίρο άνω των 120 εκατ. ευρώ κινήθηκαν σε μόνιμα πτωτικό τέμπο έχοντας των απόλυτο έλεγχο της τάσης κυριαρχώντας απόλυτα έως το τέλος της συνεδρίασης.
Οι ταλαντωτές ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τις υποτιμημένες ζώνες τιμών μετά τις 28 Σεπτεμβρίου χωρίς όμως να συγκινούνται ιδιαίτερα από την προσέγγιση τους.
Αν και οι 855 μονάδες έχουν κάποιες ιδιότητες στήριξης, οι 830 μονάδες φαίνονται πιο στιβαρές για να δώσουν μια ανοδική αντίδραση.
Με μεγάλη πιθανότητα, οι επόμενες συνεδριάσεις θα συνεχίσουν στο μοτίβο έντονης μεταβλητότητας καθώς η φύση των γεγονότων που είναι στο προσκήνιο θα επιτείνει την νευρικότητα των επενδυτών.
Με τις ανακοινώσεις της ΕΧΑΕ την Δευτέρα συνεχίζεται η ροή των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου.
Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η δημοσίευση των μεγεθών της Alpha Bank και της ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών του ΧΑ.
Επίσης την ίδια ημέρα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του MSCI που αφορούν την εξαμηνιαία αναθεώρηση.
Από την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου έως την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου θα τρέξει η διαδικασία για την Δημόσια Προσφορά για την ομολογιακή έκδοση της Noval Properties.
Την Πέμπτη τέλος η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει πως κινήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον Οκτώβριο.

Τμήμα Ανάλυσης
Βeta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης