Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ (Έρευνα): Ειδικής μορφής ακτινοβολία σκοτώνει σε 2 δευτερόλεπτα τα κύτταρα του κορωνοϊού στις επιφάνειες

Ισραήλ (Έρευνα): Ειδικής μορφής ακτινοβολία σκοτώνει σε 2 δευτερόλεπτα τα κύτταρα του κορωνοϊού στις επιφάνειες
Με την τεχνική μας, έχουμε καθαρίσει σχεδόν το 99,9% του ιού μέσα σε δύο δευτερόλεπτα, υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης

Ειδικής μορφής ακτινοβολία, γνωστή ως ηλεκτρομαγνητικά κύματα μήκους χιλιοστομέτρου, μπορεί να σκοτώσει το 99% του κορωνοϊού και των ιών της πολιομυελίτιδας από τις επιφάνειες μέσα σε δύο δευτερόλεπτα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Ariel του Ισραήλ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να έχουν θετικές και σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο απολύμανσης περιβαλλόντων και εξοπλισμού με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.
«Το εργαστήριό μας εστιάζει σε πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας», δήλωσε ο καθηγητής Moshe Einat από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, και συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Environmental Chemistry Letters.

«Αυτός ο τύπος ακτινοβολίας λειτουργεί στο καθεστώς κυμάτων χιλιοστομέτρου, που σημαίνει ότι έχουν μήκος κύματος περίπου τρία χιλιοστά.

Συγκριτικά, η ακτινοβολία από ένα κινητό τηλέφωνο έχει μήκος κύματος περίπου 30 εκατοστά και εκείνη από ένα φούρνο μικροκυμάτων περίπου 12 εκατοστά.
Τα κύματα χιλιοστών έχουν πολλές εφαρμογές.
Στον ιατρικό τομέα, η προκαταρκτική έρευνα έχει δείξει ότι μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά στη στόχευση όγκων και τη θανάτωση καρκινικών κυττάρων.
Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς τη χρήση καλωδίων, καθώς και στη διαδικασία κατασκευής μοναδικών υλικών όπως τα συνθετικά διαμάντια.
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Einat και η ομάδα του είχαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν τα κύματα για να σκοτώσουν τον ιό και άρχισαν να συνεργάζονται με τον Dr Gabi Garlitz, μια μοριακή βιολόγο.

Η ακτινοβολία αυξάνει τη θερμοκρασία των φιαλιδίων και σκοτώνει τον ιό

«Είδαμε ότι η ακτινοβολία θα μπορούσε να αυξήσει τη θερμοκρασία των φιαλιδίων και επομένως να σκοτώσει τον ιό», δήλωσε ο Garlitz, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Προς το παρόν, δεν φαίνεται ότι η τεχνολογία αυτή τη στιγμή μπορεί να στοχεύσει τον ιό στο ανθρώπινο σώμα, «αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για δωμάτια, εξοπλισμό και όλες τις μορφές επιφανειών που πρέπει να είναι καθαρές από οποιονδήποτε ιό και συγκεκριμένα κορωνοϊό», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Garlitz, το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μήκους χιλιοστομέτρου, είναι ότι μπορούν να απολυμάνουν μια επιφάνεια πολύ γρήγορα.
«Άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για αυτόν τον σκοπό, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, χρειάζονται λίγα λεπτά και μερικές φορές ακόμη και μια ολόκληρη ώρα, και επιπλέον, μπορεί να είναι τοξικές για τον άνθρωπο, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία απολύμανσης μη πρακτική», είπε.

«Με την τεχνική μας, έχουμε καθαρίσει σχεδόν το 99,9% του ιού μέσα σε δύο δευτερόλεπτα».

Η ακτινοβολία είναι επίσης πολύ απαλή στις επιφάνειες, ούτε τις θερμαίνει ούτε τις επηρεάζει, και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευαίσθητες επιφάνειες όπως ηλεκτρονικός εξοπλισμός.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν επίσης την ίδια τεχνολογία με τον ιό της πολιομυελίτιδας και έλαβαν παρόμοια αποτελέσματα.
«Θέλαμε να αποδείξουμε ότι η μέθοδος λειτουργεί με ιούς γενικά», είπε η Garlitz.
Για το μέλλον, οι ερευνητές επικεντρώνονται στην εφαρμογή της τεχνικής για την απολύμανση του νερού.
«Η μόλυνση του νερού είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα», είπε ο Garlitz.
«Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση για αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης