Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Ένα ακόμη lockdown θα κόστιζε στην Ελλάδα 1-1,2 δισ. ευρώ, ή επιβράδυνση 0,6% με 0,7% του ΑΕΠ

Eurobank Equities: Ένα ακόμη lockdown θα κόστιζε στην Ελλάδα 1-1,2 δισ. ευρώ, ή επιβράδυνση 0,6% με 0,7% του ΑΕΠ

Σύμφωνα με την Eurobank Equities το ελληνικό χρηματιστήριο δοκιμάζεται. Πώς να κινηθούν οι επενδυτές μετά και την εμφάνιση της παραλλαγής «Omicron»

Μετά από μια περίοδο ενθουσιασμού στις αρχές και τα μέσα του 2021, που υποστηρίχθηκε από την κυκλοφορία εμβολίων και τα εταιρικά κέρδη/μακροοικονομική υποστήριξη, η δυναμική στις ελληνικές μετοχές έχει υποχωρήσει πρόσφατα, όπως παρατηρεί η Eurobank Equities, η οποία βλέπει το ελληνικό χρηματιστήριο να δοκιμάζεται μετά και την εμφάνιση της παραλλαγής «Omicron».

Ο γενικός δείκτης έδειξε πως, μετά το sell-off της Παρασκευής (26/11/2021) που προκλήθηκε από την παραλλαγή «Omicron», είναι ευάλωτος στις ανησυχίες για τον στασιμοπληθωρισμό και την υποχώρηση της διάθεσης για κινδύνους ενόψει της έξαρσης του COVID που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, οι οποίες επιβαρύνουν το ελληνικό χρηματιστήριο το δεύτερο εξάμηνο.
Αυτά έχουν οδηγήσει το ΧΑ με απόδοση 8% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα (έναντι 20% των ευρωπαϊκών δεικτών).

Τι γίνεται με τον COVID;

Οι ανησυχίες για τον COVID έχουν αυξηθεί διεθνώς υπό το πρίσμα της νέας παραλλαγής Omicron.
Στο εσωτερικό, τα κρούσματα παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, όπως συμβαίνει και με τους θανάτους, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται (πληρότητα ΜΕΘ >90%).
Η κυβέρνηση ενίσχυσε πρόσφατα τους περιορισμούς που περιορίζουν την πρόσβαση των μη εμβολιασμένων ατόμων σε πολλούς χώρους (συμπεριλαμβανομένων μπαρ, εστιατορίων, θεάτρων κ.λπ.), ενώ καθιστά ορισμένες κοινωνικές δραστηριότητες πιο δαπανηρές για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί (π.χ. υποχρεωτική εμφάνιση αρνητικού τεστ COVID για πρόσβαση σε καταστήματα λιανικής ).
Όπως φαίνεται, το τελευταίο κύμα είναι πιο σοβαρό από τα προηγούμενα, αρκετά φυσικό καθώς η κυβέρνηση ανέβασε τον πήχη για περιορισμούς κοινωνικής απόστασης παρά τη διαθεσιμότητα εμβολίων.
Ως προς το τελευταίο, τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα παραμένουν κάπως χαμηλότερα από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. Ισπανία, Ιταλία) και αυτό εγείρει κάποια ανησυχία ως προς τον βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το κύμα του COVID απλώς στοχεύοντας αποκλειστικά σε μη εμβολιασμένα άτομα.
Η εμφάνιση της Omicron προσθέτει μια άλλη πηγή ανησυχίας, δεδομένων των πρώιμων ενδείξεων για υψηλότερη μεταδοτικότητα από τη Delta.
Το βασικό ερώτημα εδώ είναι η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής, η οποία, κατά την εκτίμηση της Eurobank Equities, θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να μετρηθεί.
Έχοντας αυτά κατά νου, οι κίνδυνοι από την επιβολή ευρύτερων περιορισμών από την κυβέρνηση σίγουρα δεν είναι αμελητέοι, παρά τις διαβεβαιώσεις των κρατικών αξιωματούχων ότι δεν θα υπάρξει κανένας εθνικός περιορισμός.
Μάλιστα η Eurobank Equities εκτιμά ότι ένα ακόμη lockdown θα κόστιζε 1-1,2 δισ. ευρώ, μεταφραζόμενο σε επιβράδυνση 0,6-0,7% του ΑΕΠ.

Λόγοι αισιοδοξίας για το 2022

Με το ελληνικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 7-8% το 2021 και περίπου 4,5-5% το 2022, το γενικό πλαίσιο φαίνεται αρκετά υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές, παρά τις γνωστές διεθνώς προκλήσεις, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
Εκτιμά μάλιστα ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση έως 14% των λειτουργικών κερδών στον κόσμο των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών το επόμενο έτος, μετά από 10% το 2021, καθιστώντας την Ελλάδα μια αγορά «καθοδηγούμενη από τα κέρδη» και όχι απλώς μια περίπτωση επαναβαθμολόγησης.
Στο τελευταίο, οι ελληνικές μετοχές (τόσο τραπεζικές όσο και μη χρηματοοικονομικές) διαπραγματεύονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις, συγκεκριμένα με discount 25-30% σε ομοτίμους της ΕΕ/περιφέρειας, καθιστώντας τη σχετική περίπτωση αρκετά πειστική.

Συστάσεις

Οι αγορές είναι πιθανό να είναι ασταθείς τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Omicron να είναι ο κυρίαρχος παράγοντας.
Με τους αξιωματούχους της Moderna να αισιοδοξούν ότι ένα αναμορφωμένο εμβόλιο – εάν χρειαστεί – θα μπορούσε να είναι έτοιμο στις αρχές του επόμενου έτους, η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε πιθανή διόρθωση θα πρέπει να θεωρείται ότι προσφέρει ένα επιτακτικό σημείο εισόδου.
Σε αυτό το στάδιο, συμβουλεύει στα ακόλουθα:
1) μετοχές με υψηλές και βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό κόστους (π.χ. ΟΠΑΠ).
2) μετοχές που σχετίζονται με την πολιτική που προσφέρουν έκθεση στην πράσινη μετάβαση (ΔΕΗ, Μυτιληναίος).
3) τράπεζες, εν όψει της «μεγάλης εκκαθάρισης» από τα NPEs, της πιστωτικής επέκτασης και της ακόμα ελκυστικής αποτίμησης (ΕΤΕ).
4) μετοχές που οφελούνται από το άνοιγμα της οικονομίας/κυκλικές (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης