Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανυποχώρητος ο Erdogan: Δεν θα συμβιβαστώ ποτέ για τα επιτόκια

Ανυποχώρητος ο Erdogan: Δεν θα συμβιβαστώ ποτέ για τα επιτόκια
Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan όσον αφορά τα επιτόκια
Σχετικά Άρθρα

Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan όσον αφορά τα επιτόκια και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί, παρά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και τις πιέσεις που δέχεται από τις αγορές.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα υπερασπιστεί ποτέ τις αυξήσεις των επιτοκίων και «δεν θα συμβιβαστεί ποτέ», όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV τη Δευτέρα.
Κατά την πτήση του από μια επίσκεψη στο Τουρκμενιστάν, ο Erdogan ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η πρόσφατη αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν βασιζόταν σε θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για την ενίσχυση των επενδύσεων, συγκεκριμένα μέσω κρατικών τραπεζών.

Ο Erdogan βλέπει μείωση του πληθωρισμού πριν τις εκλογές του 2023

Το NTV ανέφερε επίσης ότι είπε ότι δεν είχε αλλάξει την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023.
Η λίρα έχει υποχωρήσει έως και 45% έναντι του δολαρίου φέτος.
Σήμερα η λίρα διαπραγματεύεται στις 12,76 λίρες ανά δολάριο.
Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το επιτόκιο κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, παρά τον ετήσιο πληθωρισμό που έχει εκτοξευθεί κοντά στο 20%.
lira_1.JPG

lira2_1.png
Άλλωστε, μιλώντας σε υποστηρικτές του στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Erdogan υποστήριξε ότι θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στα χαμηλότερα επιτόκια για να τονώσει την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
«Η κατακόρυφη πτώση της λίρας αυτής της εβδομάδας δεν έχει οικονομική βάση και είναι αποτέλεσμα οικονομικού σαμποτάζ», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης.
Οι επιθέσεις οργανώνονται από «παγκόσμιους βαρόνους της πολιτικής και του χρήματος» και τους εγχώριους υποστηρικτές τους, που θέλουν η Τουρκία να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά.
Δεν θα εγκαταλείψουμε το νέο μας οικονομικό πρόγραμμα ό,τι κι αν κάνουν.
Προσπαθούν να εκτελέσουν ένα σκοτεινό σενάριο χρησιμοποιώντας το όπλο του συναλλάγματος» προσέθεσε.
Μια μέρα νωρίτερα, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, υπό την προεδρία του Erdogan, είπε ότι η αλλαγή πολιτικής ήταν μία από τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, μαζί με τις τρομοκρατικές δραστηριότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης