Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην ΕΕ για τη μετάλλαξη Omicron - Πιθανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Συναγερμός στην ΕΕ για τη μετάλλαξη Omicron - Πιθανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής
Προς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη μετάλλαξη Omicron
Σχετικά Άρθρα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron της covid -19, καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακοινώνουν τον εντοπισμό κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης και προχωρούν στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Υπό αυτό το πρίσμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσανατολίζεται στη διενέργεια έκτακτης Συνόδου Κορυφής «πιθανότητα στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης», όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο Reuters.
H EE εξετάζει το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης, καθώς η Ευρώπη εξελίσσεται στο παγκόσμιο επίκεντρο του τελευταίου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν μία κοινή προσέγγιση σε διάφορα θέματα, όπως η τρίτη ενισχυτική δόση των εμβολίων για την covid-19.
Επί ευρωπαϊκού εδάφους, ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Omicron σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δανία, Βέλγιο, τα οποία επιβαρύνουν την ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί σε πολλές χώρες οι οποίες πλήττονται από το 4ο κύμα της πανδημίας.

Αυστρία: Επιβεβαιώθηκε το 1ο κρούσμα της μετάλλαξης Omicron

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού ανακοίνωσε η Αυστρία.
Πρόκειται για πρόσωπο, που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη νότια Αφρική.
«Έχουμε τώρα τα αποτελέσματα που μας χρειάζονται ώστε να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε» πως το ύποπτο κρούσμα που εντοπίστηκε προχθές Σάββατο είναι «σίγουρα» η παραλλαγή αυτή B.1.1.529, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων APA το υπουργείο Υγείας.
Οι περιφερειακές αρχές υγείας του Τιρόλου είχαν πει προχθές ότι υποψιάζονται ότι υπάρχει ένα περιστατικό μόλυνσης με την παραλλαγή Omicron σε ένα πρόσωπο χωρίς συμπτώματα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προκειμένου να προσδιοριστούν οι αλλαγές που προκαλεί η Omicron σε όρους μεταδοτικότητας και σοβαρότητας της ασθένειας, καθώς και οι συνέπειές της σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, τα διαγνωστικά τεστ και τις θεραπείες.

Για «υψηλό κίνδυνο» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Πολύ υψηλό κίνδυνο συνιστά η παράλλαξη Omicron προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος υποστηρίζει πως το στέλεχος Omicron είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Μάλιστα ο ΠΟΥ αναφέρει πως ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιες περιοχές».
Ο ΠΟΥ καλεί τα κράτη – μέλη του να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους. 
«Η Omicron έχει έναν άνευ προηγουμένου ο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας.
Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Omicron εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός» υποστηρίζει ο ΠΟΥ, ο οποίος πάντως σημειώνει πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Omicron να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορvνοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.
«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό» επισημαίνει ο ΠΟΥ, ο οποίος αναφέρει πως προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με το στέλεχος Omicron.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της G7

Σημειώνεται πως κατόπιν πρωτοβουλίας της Μ. Βρετανίας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 29/11 έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις και τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της νέας παράλλαξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης