Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε πανικό η κυβέρνηση - Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών - Πρόστιμο 100 ευρώ/μήνα μετά τις 16/1/2022

Σε πανικό η κυβέρνηση - Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών - Πρόστιμο 100 ευρώ/μήνα μετά τις 16/1/2022

Tο πρόστιμο των 100 ευρώ θα επιβάλλεται για κάθε μήνα που οι πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι

Σχετικά Άρθρα

Τον... πόλεμο με τους ανεμβολίαστους συνεχίζει η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει ότι και οι εμβολιασμένοι διασπείρουν κορωνοϊό καθώς και οι εμβολιασμένοι νοσούν και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν.
Σε μια κίνηση πανικού, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε -κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβολίου- τον υποχρεωτικό εμβολίασμό σε όλους πολίτες άνω των 60 ετών και την επιβολή προστίμου 100 ευρώ, μετά τις 16 Ιανουαρίου. Μάλιστα, το πρόστιμο θα βεβαιώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ για κάθε μήνα που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα μέτρο με αμφίβολα αποτελέσματα, όπως προέκυψε εξάλλου από την επιβολή του στους υγειονομικούς. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν με κενά, λόγω των αναστολών εργασίας καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σε αναστολή έχουν βγει περίπου 7.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.
Πάντως, το ΒΝ είχε αναφερθεί στα σχέδια της κυβέρνησης περί υποχρεωτικού εμβολιασμού από τον Σεπτέμβριο (διαβάστε ΕΔΩ).

Το παράδειγμα της... Πορτογαλίας

Σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το πρόστιμο δεν έχει... τιμωρητικό χαρακτήρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι κυρίως οι άνω των 60 ετών νοσηλεύονται πολλοί εκ των οποίων χάνουν τη μάχη, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Πορτογαλίας.
«Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι.
Σκεφτείτε ότι στην Πορτογαλία όπου οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98%, αν δεν κάνω λάθος, άμα δείτε τα δεδομένα οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι απώλειες είναι ελάχιστες. Αντίθετα, στην Ελλάδα, και παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια που όλοι έχουμε καταβάλει, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%» είπε χαρακτηριστικά.
Για την ιστορία, πάντως, υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία -μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως- επέβαλε εκ νέου περιορισμούς, προκειμένου να σταματήσει την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ειδικότερα, δόθηκε εντολή σε όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς στη χώρα, ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους, να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους στη χώρα.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επιπλέον, ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν επίσης ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού, ώστε να μπαίνουν στα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ, να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις και να επισκέπτονται οίκους ευγηρίας.
Εξάλλου, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό θα απαιτείται για την παραμονή στα ξενοδοχεία, το να πηγαίνει κανείς στο γυμναστήριο ή να δειπνήσει στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.
Επιπλέον, επέβαλε εκ νέου την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ενώ η τηλεργασία θα είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού μετά την περίοδο των εορτών.

Το πρόστιμο δεν είναι... ποινή, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφερόμενος στους πολίτες άνω των 60 ετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «αυτοί οι πολίτες πρέπει πρώτοι να προστατευτούν, καθώς συχνά είναι και εκείνοι οι οποίοι αργούν να πάνε στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας δυστυχώς ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους. Εμποδίζοντας όμως και τη νοσηλεία άλλων σοβαρών ασθενειών.
Οι ειδικοί, εξάλλου, εκτιμούν ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας.
Στην προστασία, λοιπόν, ακριβώς των συμπολιτών μας, αυτών των συμπολιτών μας, στρέφουμε τώρα την προσοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο και ο εμβολιασμός τους καθίσταται στο εξής υποχρεωτικός».
Και ανακοινώνοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνω 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας».
Πάντως, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το πρόστιμο δεν... ποινή, αλλά «αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο».

Δωεράν self test σε όλους ενόψει εορτών

Επίσης θα διατεθεί ένα δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου να εντοπιστούν όλοι οι ασυμπτωματικοί πολίτες και να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Το ίδιο μέτρο θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου.
«Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών» τόνισε χαρακτηριστικά.
Πάντως, για ακόμα μία φορά, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης