Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ρεκόρ για τον πληθωρισμό στο 4,9% - Στο 4,3% στην Ελλάδα - Πονοκέφαλος για την ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Ρεκόρ για τον πληθωρισμό στο 4,9% -  Στο 4,3% στην Ελλάδα - Πονοκέφαλος για την ΕΚΤ
Πονοκέφαλο προκαλεί στην ΕΚΤ ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Σχετικά Άρθρα
Σε επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, στο 4,9% ξεπερνώντας κάθε εκτίμηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών.
Η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στις τιμές της ενέργειας,  οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 27,4% και ακολουθούν οι υπηρεσίες με αύξηση κατά 2,7%, τα βιομηχανικά προϊόντα κατά 2,4% και τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά κατά 2,2%.   
Στην Ελλάδα οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύθηκαν κατά 35,6%.
Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει ασταθείς παράγοντες όπως οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, με τον δείκτη να αυξάνεται στο 2,6% από 2%, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί στην πραγματικότητα να μειωθεί με πιο αργό ρυθμό.

Ο επίμονα υψηλός δείκτης τιμών καταναλωτή προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι εμμένουν στην εκτίμησή τους περί προσωρινού φαινομένου και σημειώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος για σύσφιξη της νομισμαιτκής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,9% τον Νοέμβριο του 2021, έναντι 4,1% τον Οκτώβριο, στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της καταγραφής των στοιχείων.
Τα στοιχεία έρχονται τη στιγμή που οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αναπροσαρμόζουν την πολιτική τους λόγω της μετάλλαξης Omicron, με τους αναλυτές να ανησυχούν ότι οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
eurostat1_2.png
eurostat2.png

Πως θα αντιδράσει η ΕΚΤ

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κοινωνίες είναι καλύτερα εξοπλισμένες πλέον για να αντιμετωπίσουν τον ιό, σε σύγκριση με τα πρώτα lockdown για τον Covid, ωστόσο οι traders βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική επιβολής νέων μέτρων.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν για άλλη μια φορά στη ζώνη του ευρώ, λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και των ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Στη Γερμανία - μια χώρα που ιστορικά φοβάται τον υψηλό πληθωρισμό - ο ρυθμός πληθωρισμού έφτασε σε υψηλό 29 ετών τον Νοέμβριο.
Αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.
Η τάση είναι η ίδια και στη Γαλλία, όπου ο πληθωρισμός έφτασε το 3,4% τον Νοέμβριο, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς η ΕΚΤ θα ισορροπήσει ανάμεσα στον υψηλό πληθωρισμό και την αβεβαιότητα σχετικά με την πανδημία.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos  δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να σχεδιάζει τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) τον Μάρτιο.
Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς θέλουν να μάθουν πώς η κεντρική τράπεζα θα προσαρμόσει τα άλλα εργαλεία της, όπως το APP, για να αντιμετωπίσει τις έκτακτης συνθήκες.
inflation2.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης