Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση -1,9% ο S&P 500 μετά τις προειδοποιήσεις Moderna για τη μετάλλαξη Omicron και Powell για πληθωρισμό

Πτώση -1,9% ο S&P 500 μετά τις προειδοποιήσεις Moderna για τη μετάλλαξη Omicron και Powell για πληθωρισμό
Αρνητικό κλίμα στη Wall μετά τις προειδοποιήσεις του CEO της Moderna
Σχετικά Άρθρα

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σήμερα 30/11 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των προειδοποιήσεων του επικεφαλής της Moderna, Stéphane Bancel ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα κατά της Covid-19 ενδεχομένως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού που έχει ήδη εντοπιστεί σε πολλές χώρες.

«Δεν υπάρχει περίπτωση, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να είναι στα ίδια επίπεδα που είχαμε με τη Delta.
Θα υπάρξει μια σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας τους.
Δεν ξέρω ακριβώς πόσο επειδή πρέπει να περιμένουμε για τα στοιχεία.
Αλλά όλοι οι επιστήμονες, με τους οποίους έχω μιλήσει, μου λένε ότι δεν θα είναι καλά τα πράγματα» αναφέρει σε δηλώσεις του στους Financial Times o Bancel.
Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενες δηλώσεις του στο CNBC ο Bancel είχε αναφέρει πως θα υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Omicron σε ένα διάστημα δύο περίπου εβδομάδων και ότι θα χρειαστούν μήνες για να αρχίσει η κατασκευή νέου εμβολίου που να καλύπτει και αυτή την παράλλαξη.
Την ανησυχία του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Federal Reserve J. Powell, σημειώνοντας ότι η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους στην οικονομία και ενισχύει την αβεβαιότητα όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού.
«Η αύξηση της ανησυχίας για τον ιό μπορεί να μειώσει την προθυμία των ανθρώπων να δουλέψουν στο γραφείο τους, κάτι που θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στην αγορά εργασίας και να εντείνει τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες», αναφέρει ο Powell σε δηλώσεις του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Ο διοικητής της Fed δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα συζητήσει στην επόμενη συνεδρίαση της στα μέσα Δεκεμβρίου, το ενδεχόμενο να επιταχύνει τη συρρίκνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί για την τόνωσης της οικονομίας.
«Αυτή την στιγμή, η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και οι πληθωριστικές πιέσεις υψηλές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάλληλη προσέγγιση είναι, κατά την άποψη μου, να εξετάσουμε την ολοκλήρωση των αγορών στα ομόλογα... ίσως λίγους μήνες νωρίτερα», ανέφερε ο Powell.
«Περιμένω ότι θα το συζητήσουμε αυτό στην επόμενη συνεδρίαση μας σε λίγες εβδομάδες», πρόσθεσε, ενώ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να μην είναι ένα μεταβατικό φαινόμενο.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,86% και έκλεισε στις 34.483,72 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -1,9% στις 4.567 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -1,55% στις 15.537,69 μονάδες
Σε μηνιαία βάση ο S&P έχασε 0,8%, ο Dow Jones υποχώρησε -3,7%, αντίθετα ο Nasdaq σημείωσε κέρδη +0,25%

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οριακή μείωση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο η ραγδαία άνοδος των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller που καταγράφει τις μεταβολές των τιμών στην αγορά κατοικιών μεγάλων αμερικανικών πόλεων ενισχύθηκε 19,5% σε ετήσια βάση έναντι ανόδου 19,8% τον Αύγουστο.
«Αν έπρεπε να επιλέξω μία μόνο λέξη για να περιγράψω τα δεδομένα για τις τιμές των κατοικιών τον Σεπτέμβριο του 2021, η λέξη θα ήταν επιβράδυνση» ανέφερε ο Κρεγκ Τζ. Λαζάρα, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Δείκτη Επενδυτικής Στρατηγικής της S&P.
«Οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν να δείχνουν αξιοσημείωτη ισχύ τον Σεπτέμβριο, αν και ο ρυθμός της ανόδου των τιμών υποχώρησε οριακά», πρόσθεσε.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στην πώληση περίπου του 50% των μετοχών του στην εταιρεία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Μicrosoft Satya Nadella.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία λογισμικού ανέφερε ότι ο Nadella πούλησε 838.584 μετοχές μέσα σε δύο ημέρες, από τις 1,7 εκατ. που είχε στην κατοχή του συνολικά.
Η συναλλαγή απέφερε στον Nadella περισσότερα από 285 εκατ. δολάρια, στη μεγαλύτερη πώληση μετοχών που πραγματοποίησε ο ίδιος σύμφωνα με το InsiderScore.
«Ο Satya πούλησε περίπου 840.000 μετοχές από τις μετοχές της Microsoft που κατείχε για λόγους προσωπικού οικονομικού σχεδιασμού και διαφοροποίησης», ανέφερε εκπρόσωπος της Microsoft σε γραπτή δήλωση.
«Είναι αφοσιωμένος στη συνεχή επιτυχία της εταιρείας και οι συμμετοχές του υπερβαίνουν σημαντικά τις απαιτήσεις συμμετοχής που έχει θέσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Microsoft».

Ήπιες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την προειδοποίηση του προέδρου της Fed ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να μην είναι παροδικός και ενώ οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νέας μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού συνεχίζουν να επιβαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία.
Την επενδυτική ψυχολογία βάρυνε και η πρόβλεψη του CEO της Moderna Stéphane Bancel ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού. Ειδικότερα, ο Stéphane Bancel προειδοποίησε μιλώντας στους Financial Times ότι θα χρειαστούν μήνες πριν οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν νέα εμβόλια για συγκεκριμένες παραλλαγές σε κλίμακα.
Σημείωσε ακόμα ότι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδας, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, αλλά και η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα παραγωγή εμβολίων μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί το επόμενο έτος.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις των κυβερνήσεων για χρηματοδότηση των χρεωμένων κρατών ή να επιδιώξει στόχους άλλους από την σταθερότητα των τιμών, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ και πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας μιλώντας σε εκδήλωση για τον εορτασμό της 50ης επετείου από την ίδρυση της γερμανόφωνης υπηρεσίας του Reuters, επανέλαβε τον φόβο του ότι η ΕΚΤ θα δεχθεί πιέσεις να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα, από τις κυβερνήσεις των χρεωμένων χωρών.
«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές να μην παρασυρθούν από τη δημοσιονομική πολιτική.
Και αναφορικά με το υψηλό δημόσιο χρέος, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι επιφυλακτική έναντι οποιασδήποτε πίεσης, για να διατηρήσει την πολύ χαλαρή της πορεία, περισσότερο από ό,τι επιτάσσει η προοπτική των τιμών», τόνισε ο Weidmann.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,9% στις 462,96 μονάδες.
ο γερμανικός DAX έχασε 1,2% στις 15.100,13 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,8% στις 6.721,16 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,7% στις 7.059,45 μονάδες.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, σε επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, στο 4,9% ξεπερνώντας κάθε εκτίμηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Σε επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, στο 4,9% ξεπερνώντας κάθε εκτίμηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 27,4% και ακολουθούν οι υπηρεσίες με αύξηση κατά 2,7%, τα βιομηχανικά προϊόντα κατά 2,4% και τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά κατά 2,2%.
Ο επίμονα υψηλός δείκτης τιμών καταναλωτή προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι εμμένουν στην εκτίμησή τους περί προσωρινού φαινομένου και σημειώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,9% τον Νοέμβριο του 2021, έναντι 4,1% τον Οκτώβριο, στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της καταγραφής των στοιχείων.
Τα στοιχεία έρχονται τη στιγμή που οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αναπροσαρμόζουν την πολιτική τους λόγω της μετάλλαξης Omicron, με τους αναλυτές να ανησυχούν ότι οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο 5,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία τον Νοέμβριο, μειωμένο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το αναθεωρημένο του προηγούμενου μήνα και σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών, όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης σε έκθεση που εξέδωσε την Τρίτη.
Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 34.000 σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις. Ετσι, ο αριθμός των κατοίκων χωρίς απασχόληση μειώθηκε στα 2,317 εκατ. από 2,377 εκατ. που είχαν καταγραφεί τον Οκτώβριο.

Πιέσεις στην Ασία

Υποχώρησαν τα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι δηλώσεις του CEO της Moderna, ο οποίος ανέφερε στους Financial Times ότι τα υφιστάμενα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νέας μετάλλαξης.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση στο CNBC ότι θα χρειαστούν μήνες προκειμένου να αναπτυχθεί και να διατεθεί ένα εμβόλιο που θα στοχεύει συγκεκριμένα το μεταλλαγμένο στέλεχος Omicron.
Ανέκαμψε απροσδόκητα ο δείκτης μεταποίησης στην Κίνα τον Νοέμβριο, βάζοντας τέλος σε μια δίμηνη συρρίκνωση που ήρθε ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.
Ο επίσης ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 50,1 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 49,2 μονάδες τον Οκτώβριο.
Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις για 49,6 μονάδες, και υπερέβησαν το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση.
Ο επίσημος μεταποιητικός ΡΜΙ υποχώρησε χαμηλότερα των 50 μονάδων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο εξαιτίας ενεργειακής κρίση, η οποία ώθησε το Πεκίνο να παρέμβει για να αυξήσει την παραγωγή άνθρακα και να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών στον άνθρακα.
«Οι ελλείψεις τροφοδοσίας ενέργειας μειώθηκαν τον Νοέμβριο και οι τιμές κάποιων πρώτων υλών υποχώρησαν σημαντικά, κάτι που έφερε τον μεταποιητικό ΡΜΙ ξανά σε επίπεδο ανάπτυξης», ανέφερε στέλεχος της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.
Ο υποδείκτης που μετρά την παραγωγή, σημείωσε άνοδο στις 52 μονάδες τον Νοέμβριο, έναντι των 48,4 μονάδων τον Οκτώβριο.
Ο υποδείκτης που καταγράφει την εγχώρια και εξωτερική ζήτηση, παρέμεινε σε υφεσιακό επίπεδο και αυτός των νέων παραγγελιών σημείωσε άνοδο στις 49,4 μονάδες τον Νοέμβριο, από τις 48,8 μονάδες τον Οκτώβριο.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,6% στις 3.693 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -1,63% στις 27.821 μονάδες.
Ο Hang Seng υποχώρησε -1,5% στις 23.492 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωνε οριακές μεταβολές στις 3.553 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης