Τελευταία Νέα
Διεθνή

Abe (πρώην πρωθυπουργός Ιαπωνίας): Δεν θα μέναμε άπραγοι με τις ΗΠΑ σε κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν

Abe (πρώην πρωθυπουργός Ιαπωνίας): Δεν θα μέναμε άπραγοι με τις ΗΠΑ σε κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν
Η Κίνα υποστηρίζει πως η Ταϊβάν είναι επαρχία της και πως σύντομα θα επανενωθεί με την υπόλοιπη χώρα
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως Ιαπωνία και ΗΠΑ δεν θα έμεναν άπραγες σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας στην Ταϊβάν διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, τη στιγμή που η ένταση στην περιοχή της Ταϊβάν παραμένει.
Η Κίνα υποστηρίζει πως η Ταϊβάν είναι επαρχία της και ότι σύντομα θα επανενωθεί με την υπόλοιπη χώρα.
Μάλιστα το Πεκίνο διαμηνύει στις ΗΠΑ, η οποία είναι στενός σύμμαχος της Ταϊβάν, πως το εν λόγω θέμα είναι κόκκινη γραμμή και πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διαπραγματεύσεις.
Απέναντι σε αυτές τις αξιώσεις της Κίνας, η Ταϊβάν υποστηρίζει μεν πως θέλει ειρήνη στην περιοχή, αλλά διαμηνύει πως είναι έτοιμη να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης.

Σοβαρός κίνδυνος για την Ιαπωνία

Στην τοποθέτηση του ο Abe υποστήριξε πως το σενάριο μιας εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν, θα ήγειρε σοβαρό κίνδυνο για την Ιαπωνία.
«Εάν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ταϊβάν, θα είναι επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ιαπωνία, κατά συνέπεια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας.
Οι άνθρωποι στο Πεκίνο, ιδίως ο πρόεδρος Xi Jinping, πρέπει να το κατανοήσει αυτό, δεν πρέπει ποτέ να παρεξηγήσει τη στάση της ιαπωνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Abe.
Σημειώνεται πως η Ιαπωνία φιλοξενεί μεγάλες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, όπως στο νότιο νησί Οκινάουα, που δεν απέχει πολύ από την Ταϊβάν.

Δέσμευση ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί διά νόμου να προσφέρουν στην Ταϊβάν μέσα για την άμυνά της, αν και υπάρχει αμφισημία σχετικά με το εάν θα ανέπτυσσαν δυνάμεις στο πλευρό του στρατού της νήσου σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης με την Κίνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, είπε τον περασμένο μήνα πως η Ουάσινγκτον θα αναλάμβανε «δράση» – χωρίς να διευκρινίσει τι εννοούσε – σε περίπτωση που η Κίνα κατέφευγε μονομερώς στη χρήση βίας για να μεταβάλει το status quo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης