Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Η Omicron απειλεί την ανάκαμψη - Στα 50 δισ. δολ. το κόστος για τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού

ΟΟΣΑ: Η Omicron απειλεί την ανάκαμψη - Στα 50 δισ. δολ. το κόστος για τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού
Η παραλλαγή Omicron «μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ανάκαμψη» της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ
Σχετικά Άρθρα
Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού, ο οποίος όμως θα κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από την προ κορωνοϊού περίοδο, προβλέπει ο ΟΟΣΑ με την εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outllok) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ προειδοποιεί ότι η μετάλλαξη Omicron μπορεί να αποτελέσει απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη.
Σύμφωνα μάλιστα με την επικεφαλής οικονομολόγου του Οργανισμού, Laurence Boone, ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού κατά της covid -19 θα στοιχίσει 50 δισ. δολ. την ώρα που οι χώρες της G20 έχουν ξοδέψει 10 τρισ. δολ. για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

«Η παγκόσμια ανάκαμψη θα συνεχιστεί, αλλά με την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ να επιβραδύνεται συν τω χρόνω, από 5,6% το 2021 στο 4,5% το 2022 και στο 3,2% το 2023», αναφέρει η έκθεση.
Για την Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 5,2% εφέτος στο 4,3% το 2022 και στο 2,5% το 2023, ενώ για τις ΗΠΑ θα αποκλιμακωθεί από 5,6% εφέτος στο 3,7% και 2,4%, αντίστοιχα.
Σημαντική θα είναι η επιβράδυνση και της κινεζικής οικονομίας, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της να υποχωρεί από 8,1% φέτος στο 5,1% το 2022 και το 2023.
Η ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει άνιση, σημειώνει ο Οργανισμός, «με τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες να προβλέπεται ότι θα επανέλθουν στην προ της πανδημίας πορεία ανάπτυξής τους το 2023, αλλά με υψηλότερο χρέος και με τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει υποτονικός».

oecd4.JPG

Κορύφωση του πληθωρισμού στα τέλη του 2021

Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα είναι υψηλότερος από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία σε πολλές χώρες, αν και θα παραμείνει σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένος με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, σημειώνει η έκθεση.
«Οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή προβλέπεται να κορυφωθούν στο τέλος του 2021 και στη συνέχεια να μειωθούν σε επίπεδα που θα είναι συνεπή με τις υφιστάμενες πιέσεις από τη σταδιακή αύξηση του κόστους εργασίας και τη μείωση της αργούσας παραγωγικής δυναμικότητας σε όλο τον κόσμο.
Στις οικονομίες του ΟΟΣΑ ως σύνολο, ο ετήσιος πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί περί το 3,5% στο τέλος του 2022 από περίπου 5% στο τέλος του 2021 και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3% το 2023.
Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στη διετία 2022-23, αν και σε διαφορετικό βαθμό από χώρα σε χώρα, με το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή του ΟΟΣΑ να υποχωρεί σε λίγο πάνω από 5%, δηλαδή σε ποσοστό χαμηλότερο από την προ κορονοϊού περίοδο.
OECD3.JPG

Απειλή για την ανάκαμψη η Omicron

Η παραλλαγή Omicron «μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ανάκαμψη» της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, τη στιγμή που αυτό το νέο εν δυνάμει πιο μεταδοτικό και θανατηφόρο στέλεχος του κορονοϊου εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.
«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η νέα παραλλαγή, το στέλεχος Omicron, προσθέτει περισσότερη αβεβαιότητα σ' αυτή που ήδη υπάρχει, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει απειλή για την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε η Laurence Boone στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης