Κοινωνία

Αλλαγή δεδομένων λόγω Omicron - Εκτόξευση διασωληνωμένων στους 690 - Στα 6.196 τα κρούσματα, στους 18.234 οι θάνατοι

Αλλαγή δεδομένων λόγω Omicron - Εκτόξευση διασωληνωμένων στους 690 - Στα 6.196 τα κρούσματα, στους 18.234 οι θάνατοι
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, όχι σε lockdown η κυβερνητική συνταγή - Όλα θα κριθούν από την Omicron - Στο βαθύ κόκκινο η μισή Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Στη σκιά των νέων μέτρων που ανακοίνωσε χθες Τρίτη 30/11 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και τα οποία αναμένεται να εξειδικεύσει αύριο Πέμπτη 2/12 ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς ο Νοέμβριος υπήρξε πραγματικά ένας «μαύρος» μήνας, μια και καταγράφηκαν 2.219 νεκροί και περίπου 200.000 κρούσματα, ενώ εφιαλτικός φαντάζει και ο Δεκέμβριος.
Με την επέλαση της παράλλαξης Delta να συνεχίζεται, καθώς εκτιμάται πως παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων, η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου όσον αφορά τους διασωληνωμένους και τους θανάτους, και εν αναμονή της παράλλαξης Omicron, για την οποία υπάρχει έντονη ανησυχία για την υπερμεταδοτικότητα της και για το εάν την καλύπτουν τα εμβόλια, κυβέρνηση και ειδικοί προσπαθούν να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους για την καλύτερη θωράκιση του πληθυσμού.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα τεράστιο στοίχημα, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για τον κίνδυνο που συνιστά η παράλλαξη Omicron.
Η κυβέρνηση, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εστιάζει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και στοχεύει στους ανθρώπους άνω των 60 ετών, οι οποίοι και βάσει των στατιστικών στοιχείων είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να διασωληνωθούν και να καταλήξουν.
Εκτιμάται πως πάνω από 500.000 πολίτες εντάσσονται στην κατηγορία των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών, δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και οι οποίοι απειλούνται με το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ από τις 16 Ιανουαρίου του 2022.
Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στην τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει τη δωρεάν παροχή δύο self test για όλους τους πολίτες προκειμένου αυτοί να ελεγχθούν ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μέτρα που προκαλούν αντιδράσεις και που η αποτελεσματικότητα τους αμφισβητείται (π.χ. για τα δύο self test), αν και είναι κινήσεις που κινούνται στη λογική της κυβέρνησης ότι δηλαδή δεν υπάρχει σενάριο γενικού lockdown και πως δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στους εμβολιασμένους, και ότι στόχος είναι να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας που τελεί υπό ασφυκτική πίεση.
Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα και στους εμβολιασμένους, όπως για παράδειγμα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ δύο ημερών, έτσι ώστε να συγκρατηθεί η διασπορά της επιδημίας, κάτι που προς το παρόν δεν μελετά η κυβέρνηση.
Το εάν αυτή η κυβερνητική «συνταγή» θα πετύχει, θα φανεί σε περίπου δύο εβδομάδες, όταν και θα έχουμε τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για το τι είδους κίνδυνο αποτελεί η Omicron.
Αυτή άλλωστε είναι και που θα δείξει, αν μπορούμε να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία ή εάν θα ξαναζήσουμε την περίοδο των lockdown και των μεγάλων απαγορεύσεων.

Στους 18.234 οι θάνατοι

Τα νέα 1/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.196, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 945.095, εκ των οποίων 50,6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,04 (95% ΔΕ: 0,96 - 1,12)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 75, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.234 θάνατοι.
eody_1_12_2021.png
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 690 (χθες 664).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

eody_1_12_2021_2.png
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 550 (79,71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 140 (20,29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.530 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή +28,68%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 466 ασθενείς.

eody_1_12_2021_6.png

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60αρηδων – Ποιοι εξαιρούνται, ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, οι οποίοι απειλούνται με μηνιαίο πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, εάν δεν εμβολιαστούν κατά της covid έως την 16η Ιανουαρίου του 2022.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου επωνυμία "Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας», για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961.
Όπως αναφέρεται, τα πρόσωπα αυτά πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρέσεις

Βάσει της τροπολογίας, του υποχρεωτικού εμβολιασμού εξαιρούνται:

  • όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση
  • όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.


Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.
Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ

Όπως αναφέρεται, στην περίπτωση που κάποιος δεν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου του 2022, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.
Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης του εμβολίου έως και τη 15η Ιανουαρίου και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η Ιανουαρίου και μετά, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.
Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στο βαθύ κόκκινο Φλώρινα και Καστοριά

Στο «βαθύ κόκκινο» – επίπεδο κινδύνου 5 – του επιδημιολογική χάρτη της Ελλάδας μπαίνουν από αυτήν την εβδομάδα Καστοριά και Φλώρινα.
Παράλληλα, άλλες πέντε περιφέρειες (Πρέβεζα, Εύβοια, Βοιωτία, Ηλεία, Ευρυτανία) περνούν από το «πορτοκαλί» – επίπεδο κινδύνου 3 – στο «κόκκινο» – επίπεδο κινδύνου 4 -, καθώς παρουσίασαν νέα επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες.
Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα υπάρχουν και αρκετές περιοχές της χώρας, που κατέγραψαν ύφεση του επιδημιολογικού φορτίου και ως εκ τούτου το επίπεδο επικινδυνότητας μειώθηκε.
Στο πορτοκαλί παραμένουν ο κεντρικός, δυτικός και βόρειος τομέας Αθηνών, όπως και η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς.
Οι 26 περιοχές της χώρας που σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι: Θεσσαλονίκη, Άγιον Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία.
3_112.JPG
Λινού: Ακραίο μέτρο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών

Για ακραίο μέτρο όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών έκανε λόγο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνά Λινού, η οποία είπε πως πρέπει να μελετηθεί αν θα είναι αποδοτικό αυτό το μέτρο.
«Είναι άλλο να βάζεις πρόστιμο σε έναν υψηλοσυνταξιούχο κι άλλο σε έναν αγρότη.
Πρέπει να δούμε αν θα έχει αποτελεσματικότητα, για την κοινωνική συνοχή» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η κα.Λινού, η οποία ανέφερε πως αρχίζει από σήμερα ενημερωτική εκστρατεία, επισημαίνοντας πως από την εφαρμογή της σε 22 περιφέρειες, αυξήθηκαν τα ραντεβού εμβολιασμών.
Κληθείσα να διαχωρίσει το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με το πρόστιμο των 100 ευρώ, η κα.Λινού είπε πως «τα βάζει μαζί» εκτιμώντας πως, «είναι άλλο να δίνεις κίνητρα, άλλο τιμωρίες και άλλο να παρεμβαίνεις στο σώμα του ανθρώπου», για να εκφράσει την πεποίθηση ότι «είμαστε λίγο πριν κάνουμε επιθετική παρέμβαση».
«Είναι ακραίο γιατί το μόνο επόμενο που μας μένει είναι να πιάνουμε τον κόσμο και να τον εμβολιάζουμε με τη βία» υποστήριξε η καθηγήτρια, η οποία έκρινε ως θετική την αύξηση στα ραντεβού που σημειώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του μέτρου.
«Μακάρι να αποδειχθεί και να εδραιωθεί.
Το θέμα είναι αν υπάρχουν κι άλλες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή.
Θα πρέπει να σκεφτούμε αν η διασπορά γίνεται από τους άνω των 60 ή από τους νέους ή από τα παιδιά» είπε η κα.Λινού, αναφέροντας πως «θα πρέπει να επιτείνουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και φυσικά του εμβολιασμού, γιατί αν έρθει η Omicron θα έχουμε έξαρση».

Σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την παράλλαξη Omicron

Κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:
• είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
• απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
• καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης