Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Κίνδυνος επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ, εκ των ων ουκ άνευ η ταχύτερη ολοκλήρωση του QE

Powell (Fed): Κίνδυνος επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ, εκ των ων ουκ άνευ η ταχύτερη ολοκλήρωση του QE
Eίναι σκόπιμο, κατά την άποψή μου, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων, είπε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell
Σχετικά Άρθρα

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να εντείνει τις προσπάθειες για άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, αφού είναι πλέον αντιμέτωπη με τον κίνδυνο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed, η μείωση του ρυθμού των μηνιαίων αγορών ομολόγων μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα που έχει ανακοινωθεί.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση του Δεκεμβρίου.
«Σε αυτό το χρονικό σημείο, η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υψηλότερες.
Επομένως είναι σκόπιμο, κατά την άποψή μου, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων, που στην πραγματικότητα ανακοινώσαμε στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, λίγους μήνες νωρίτερα
Περιμένω ότι θα το συζητήσουμε στην επερχόμενη συνάντησή μας» είπε ο πρόεδρος της Fed.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα για το tapering είχε οριοθετηθεί πως θα ολοκληρωνόταν γύρω στον Ιούνιο.
Εάν η επιτροπή επιλέξει να επιταχύνει, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τέλος του QE την άνοιξη, κάτι το οποίο θα προσφέρει στη Fed την ευχέρεια και το περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκια οποιαδήποτε στιγμή. 
Μετά τα σχόλια του Powell, όπως ήταν αναμενόμενο, οι μετοχές στη Wall Street υποχώρησαν, ενώ οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν.

Ο Powell ως «γεράκι»

Εκ των πραγμάτων, αντιμέτωπες με μια άλλη Fed, αυστηρής πολιτικής, είναι πλέον οι αγορές – για πρώτη φορά από το 2018.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell παραδέχτηκε ενώπιον της Γερουσίας πως ήρθε η ώρα να «εγκαταλείψουμε» το αφήγημα του «παροδικού» πληθωρισμού ενώ διαβεβαίωσε πως τις επόμενες δύο εβδομάδες οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν εκ νέου μείωση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με αποτέλεσμα ένα sell off τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές.
Για τους επενδυτές, ερώτημα προς το παρόν αποτελεί εάν η εισήγηση ενώπιον του Κογκρέσου ήταν μια στιγμιαία αρνητική αναλαμπή σε ό,τι αφορά τις νομισματικές πολιτικές που βοήθησαν τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 να διπλασιαστεί από τα Χριστούγεννα του 2018. Τότε συνέβη η τελευταία μεγάλη στροφή του Powell: η κατάργηση στις αυξήσεις των επιτοκίων.
«Όχι μόνο μιλάει με πιο επιθετικό ύφος, αλλά απορρίπτει σημαντικές επιπτώσεις της πολιτικής του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τις αντιμετωπίσουν οι αγορές» δήλωσε ο Max Gokhman, επικεφαλής επενδύσεων στην AlphaTrAI.
Οι επενδυτές βρίσκονται τώρα στο έλεος των οικονομικών εκθέσεων που απεικονίζουν μια ζοφερή εικόνα για τον πληθωρισμό.
Από την έναρξη της θητείας του ως προέδρου της Fed τον Φεβρουάριο του 2018, ο Powell έκανε τα πάντα για να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει τόσο την απασχόληση όσο και τον πληθωρισμό, επιτρέποντας τις αυξήσεις στις τιμές τόσο σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας όσο και σε σχέση με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Σχεδόν σε κάθε στροφή, οι αγορές επευφημούσαν τη γοητεία του, με τις αποδόσεις στις μετοχές να είναι μεθυστικές.
Τώρα, ωστόσο, ο Πάουελ λέει ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει επιτευχθεί. Εάν η ανάκαμψη στη αγορά εργασίας συνεχιστεί, θα εισαγάγει υψηλότερα επιτόκια, σύμφωνα με τον Neil Dutta, της Renaissance Macro
Ο Powell «ανοίγει την πόρτα σε μια γρηγορότερη αύξηση των επιτοκίων σηματοδοτώντας το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, είπε ο Dutta.
«Κίνδυνος για τις αγορές θα ήταν εάν η Fed άρχιζε να σφίγγει την πολιτική πριν επιτευχθούν οι στόχοι για την απασχόληση. Αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Από τώρα μέχρι τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η μείωση του QE, η απασχόληση θα συνεχίσει να επιταχύνεται».
Για μερικούς, ο Powell απλώς προλαβαίνει την πραγματικότητα εν μέσω μιας οικονομίας που ανθεί.
Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Larry Summers, προέτρεπαν τη Fed να πατήσει το φρένα της οικονομικής τόνωσης νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί ώστε ο πληθωρισμός να μη βγει εκτός ελέγχου.
«Ο Powell ξεκίνησε να αγκαλιάζει τους επενδυτές – αλλά κάποιος τον τάισε μετά τα μεσάνυχτα», είπε.
«Ίσως η εκ νέου υποψηφιότητα για μια καρέκλα της Fed είναι σαν να δίνεις νερό σε Γκρέμλιν», είπε αναλυτής της Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης