Τελευταία Νέα
Κοινωνία

To πρώτο κρούσμα Omicron στην Ελλάδα: Έλληνας στην Κρήτη, που είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική

To πρώτο κρούσμα Omicron στην Ελλάδα: Έλληνας στην Κρήτη, που είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική
Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Omicron στην Ελλάδα εντοπίστηκε στην Κρήτη - Επί του παρόντος, ο ασθενής παρουσιάζει ήπια συμπτώματα
Το πρώτο κρούσματα της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού εντοπίστηκε και στην Ελλάδα. Ειδικότερα, πρόκειται για Έλληνα στην Κρήτη, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική.
Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την ενημέρωση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών 60 ετών και άνω. «Ήταν αναμενόμενο και περιμέναμε να υπάρξει κρούσμα της μετάλλαξης Omicron στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Πλεύρης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε πως «ο συμπολίτης μας έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου, υποβλήθηκε σε rapid test στο αεροδρόμιο που ήταν αρνητικό. Την επόμενη ημέρα εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα, και έκανε κάθε μέρα rapid test μέχρι που υποβλήθηκε σε PCR τεστ» που τελικά βγήκε θετικό.
Ο κ. Ζαούτης επεσήμανε πως στη συνέχεια το αποτέλεσμα του τεστ ήταν ύποπτο για τη μετάλλαξη Omicron, και σήμερα από το γονιδιακό έλεγχο επιβεβαιώθηκε πως ήταν πράγματα κρούσμα της εν λόγω μετάλλαξης. Όπως σημείωσε το κρούσμα βρίσκεται στην Κρήτη και μένει σε καραντίνα μαζί με όλες του τις επαφές, ενώ έχει γίνει ενδελεχής ιχνηλάτηση. Όλοι τους παραμένουν υπό στενή παρακολούθηση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.
Ο ίδιος και οι επαφές τους βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς έγινε ιχνηλάτιση, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Επί του παρόντος, ο ασθενής παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.

Αποτελεσματικότητα εμβολίων

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Omicron, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.
Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία. Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης