Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση Moody’s: Κίνδυνος για ανάπτυξη και πληθωρισμό η Omicron - Ζοφερό το μέλλον για τις αγορές ομολόγων

Προειδοποίηση Moody’s: Κίνδυνος για ανάπτυξη και πληθωρισμό η Omicron - Ζοφερό το μέλλον για τις αγορές ομολόγων
Εάν η παραλλαγή επηρεάσει την όρεξη για ανάληψη κινδύνου στην παγκόσμια αγορά, θα προκαλέσει χρηματοοικονομικό στρες στους εκδότες χρεογράφων
Σχετικά Άρθρα

Ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις προοπτικές του πληθωρισμού λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού, όπως αναφέρει η Moody’s.
Σε περίπτωση που οδηγήσει σε άλλο ένα κύμα λοιμώξεων, οι οικονομίες που θα πληγούν περισσότερο θα είναι αυτές οι οποίες εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, μεγάλη εξάρτηση από τον Τουρισμό, όπως η Ελλάδα, και αδυναμία παροχής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής για να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος της Covid στην ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά τις αγορές, η παραλλαγή Οmicron μπορεί, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, να προκαλέσει χρηματοοικονομικό στρες στους εκδότες χρεογράφων με μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Για παράδειγμα, οι αναδυόμενες οικονομίες που βασίζονται στις διεθνείς αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο αναχρηματοδότησης.
Από την άλλη, οι προηγμένες οικονομίες, βοηθούμενες από τη χρήση εξαιρετικά αποτελεσματικών εμβολίων, τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και την εκτεταμένη πολιτική υποστήριξη στον ιδιωτικό τομέα, είναι σε καλύτερη θέση.
Αλλά η καχυποψία απέναντι στα εμβόλια παραμένει εμπόδιο για την ανάκαμψη σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων πολλών προηγμένων οικονομιών.

Κύμα περιορισμών

Καθώς εντείνονται οι φόβοι για τη δημόσια υγεία, τα κράτη επιβάλλουν ξανά περιορισμούς, που πιθανότατα θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες, έως ότου οι επιστήμονες μάθουν περισσότερα για τη νέα παραλλαγή.
Από την άλλη, η εμφάνιση της Omicron υπογραμμίζει ότι η πανδημία παραμένει πηγή αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία και, ταυτόχρονα, παράγοντας αστάθειας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σε αυτό το κλίμα, προσώρας, η Moody’s διατηρεί τις προβλέψεις για τις G-20, όπως δημοσιεύτηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς οι πληροφορίες σχετικά με τη νέα αφρικανική παραλλαγή και τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν υποστηρίζουν ακόμη σημαντική αλλαγή στις εκτιμήσεις της, οι οποίες βασίστηκαν στην προσδοκία ότι ο ιός σταδιακά θα γίνει ενδημικός και η έξοδος από την πανδημία θα είναι ανώμαλη και απρόβλεπτη.
Η εμπειρία από την εμφάνιση άλλων παραλλαγών, ιδίως της παραλλαγής Δέλτα, και οι πολιτικές δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των διαδοχικών πανδημικών κυμάτων παρέχουν έρεισμα για τον εντοπισμό των παραγόντων που θα καθορίσουν τον οικονομικό και πιστωτικό αντίκτυπο της Omicron.
Από την άλλη, η νέα παραλλαγή φαίνεται να εντοπίστηκε νωρίς, γεγονός που αυξάνει την ικανότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να επιβραδύνουν την εξάπλωσή της.
Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν αυτή η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική ή πιο σοβαρή από άλλα στελέχη του ιού ή σε ποιο βαθμό τα υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες παρέχουν προστασία έναντι σοβαρής νόσησης.
Ωστόσο, η πρόοδος που καταγράφεται σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς και η συμμόρφωση με μέτρα όπως η χρήση μασκών και η τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης θα ορίσουν τον όποιο αντίκτυπο υπάρξει.
Οι χώρες που έχουν προμηθευτεί εμβόλια και εμφανίζουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων θα παραμείνουν σε καλύτερη θέση.
Τα χαρακτηριστικά του ιού θα διαμορφώσουν επίσης την πολιτική και την απόκριση του ιδιωτικού τομέα.
Εάν τελικά οι αξιωματούχοι υγείας καταλήξουν στο ότι η Omicron ενέχει υψηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και εάν η παραλλαγή αποδειχθεί δύσκολο να περιοριστεί με περιορισμούς στα σύνορα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε πολλές χώρες πιθανότατα θα επιβάλουν νέους περιορισμούς κινητικότητας.
Η αυστηρότητα των περιορισμών θα ποικίλει ανάλογα με παράγοντες όπως η κατάσταση της δημόσιας υγείας σε κάθε χώρα και η προθυμία των αρχών να επωμιστούν το οικονομικό και πολιτικό κόστος που σχετίζεται με τους περιορισμούς.
1_174.JPG
Αβεβαιότητα

Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής έρχεται επίσης σε μια περίοδο εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης, με τις αλυσίδες εφοδιασμού να υποφέρουν, με αυξημένο πληθωρισμό και ελλείψεις στην αγορά εργασίας.
Από την πλευρά της ζήτησης, ο φόβος της μόλυνσης θα μπορούσε να αποτρέψει μεγάλο ποσοστό ατόμων από την ενασχόληση με κάποια οικονομική δραστηριότητα που απαιτεί στενή επαφή.
Έτσι, η ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί για υπηρεσίες όπως η φιλοξενία και τα ταξίδια, σε μια εποχή που οι δαπάνες που σχετίζονται με τις διακοπές συνήθως αυξάνονταν.
Τα επιχειρηματικά σχέδια για σταδιακή επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα μετά την πανδημία είναι πλέον αβέβαια.
Μέχρι να υπάρξει σαφήνεια για τη συνολική κατάσταση της πανδημίας, ο φόβος της μόλυνσης από την Covid-19, η παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από τα σχολεία και τη φροντίδα των παιδιών και οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια θα συνεχίσουν να περιορίζουν την προσφορά εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης