Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pescov (Κρεμλίνο): Η επιθυμία της Ουκρανίας να ανακτήσει την Κριμαία αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία

Pescov (Κρεμλίνο): Η επιθυμία της Ουκρανίας να ανακτήσει την Κριμαία αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία
Το Κρεμλίνο αντιλαμβάνεται τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου V. Zelensky, ότι η επιστροφή της Κριμαίας πρέπει να αποτελεί στόχο της Ουκρανίας, ως άμεση απειλή κατά της Ρωσίας,
Το Κρεμλίνο αντιλαμβάνεται τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου V. Zelensky, ότι η επιστροφή της Κριμαίας πρέπει να αποτελεί στόχο της Ουκρανίας, ως άμεση απειλή κατά της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, D. Pescov, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Ο Zelensky δήλωσε χθες ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου ότι η "απελευθέρωση" της Κριμαίας αποτελεί στόχο μιας εθνικής φιλοσοφίας.
«Μια τέτοια διατύπωση σημαίνει ότι το καθεστώς του Κιέβου έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα. περιλαμβανομένης της βίας, για να καταπατήσει το ρωσικό έδαφος», εκτίμησε ο Pescov.
Καταγγέλλοντας «την επιθετική ρητορική» των ουκρανικών αρχών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι φοβάται πως θα υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία έλαβε χώρα το 2014.
Από το 2014 μαίνονται μάχες στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ του στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι.
Οι μάχες έχουν μειωθεί μετά την υπογραφή ειρηνευτικών συμφωνιών το 2015, όμως τακτικά ξεσπούν σποραδικές συγκρούσεις.
Ο Pescov εκτίμησε ότι «η πιθανότητα μιας στρατιωτικής κίνησης» από την πλευρά του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία «παραμένει υψηλή».
«Παρατηρούμε όξυνση της έντασης των προκλητικών ενεργειών στη ζώνη επαφής», τόνισε.
«Είναι ένα ζήτημα που μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία», συνέχισε κατηγορώντας το Μινσκ ότι δεν σέβεται τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ του 2015, το πολιτικό σκέλος των οποίων δεν έχει εφαρμοστεί.
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov δήλωσε σήμερα στον Αμερικανό ομόλογό του A. Blinken πως ο πρόεδρος V. Putin έχει κάνει σαφές πως η Μόσχα δεν θέλει μια νέα σύγκρουση σε σχέση με την Ουκρανία παρά τις εντάσεις που αυξάνονται στην περιοχή.
Ο Blinken, από την πλευρά του, δήλωσε κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον Λαβρόφ στο περιθώριο μιας συνόδου του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» αν εξακολουθήσει την αντιπαράθεση με την Ουκρανία και ζήτησε να υπάρξουν αποκλιμάκωση και διπλωματία.
«Ανησυχούμε βαθιά για τα σχέδια της Ρωσίας με προοπτική μια νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Blinken απευθυνόμενος στο Ρώσο ομόλογό του στη διάρκεια του τεταμένου τετ-α-τετ τους στη Σουηδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης