Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για την Omicron - Στα 50.000 τα ενεργά κρούσματτα - Αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων

Ανησυχία για την Omicron -  Στα 50.000 τα ενεργά κρούσματτα - Αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων
Στην Ελλάδα η Omicron - Αύξηση των διασωληνωμένων - Μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκαν 4% οι θάνατοι και 8% η πίεση στα νοσοκομεία
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Ο Δεκέμβριος έφερε μαζί του και το πρώτο κρούσμα με την παραλλαγή Omicron στη χώρα, στα Χανιά, όπως αποκάλυψε η ειδική στοχευμένη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021 σε εισαγόμενο κρούσμα από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Στην αναμενόμενη κατά τους ειδικούς εξέλιξη αναφέρθηκε νωρίτερα στην ημέρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, αναλύοντας το χρονικό του κρούσματος Omicron, από το πρώτο αρνητικό rapid test στο αεροδρόμιο στις 26 Νοεμβρίου έως το θετικό στις τρεις ημέρες μετά, στις 29, και τον θετικό μοριακό έλεγχο (PCR) που οδήγησε στην εξέταση και επιβεβαίωση του δείγματος από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Ο ασθενής αυτός είναι πολύ καλά, σε παρακολούθηση από γιατρούς στο σπίτι του», σχολίασε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, επαινώντας επιπλέον τη συμπεριφορά του με τον καθημερινό έλεγχο με rapid test ως ένα παράδειγμα προς μίμηση. «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ευαισθητοποιημένοι και ξέρουν, προσέχουν και ελέγχονται», σχολίασε, προσθέτοντας πως το εμβόλιο μάλλον καλύπτει την Omicron.
Εν αναμονή περισσότερων στοιχείων για τη νέα ανησυχητική παραλλαγή του κορωνοϊού, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου υπενθύμισε τον υπαρκτό κίνδυνο, την παραλλαγή Δέλτα που «είναι εδώ παντού και πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα», προτάσσοντας τον εμβολιασμό, το συχνό testing και τα μέτρα ατομικής προστασίας -κυρίως τη χρήση μάσκας- ως το τρίπτυχο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο τυφώνας Δέλτα πλήττει τις «ανεμβολίαστες» περιοχές

Η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί για μία ακόμη εβδομάδα μονοπωλώντας το 100% των μεταλλαγμένων στελεχών που εξέτασε το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, εξάπλωση που αποτυπώνεται στην αυξημένη διασπορά και την υψηλή θνητότητα του τέταρτου επιδημικού κύματος.
Εντοπίστηκαν 6.260 νέα κρούσματα -1.791 στην Αττική, 983 στη Θεσσαλονίκη- και τα ενεργά στην επικράτεια παραμένουν περισσότερα από 50.000 για τρίτη συνεχή εβδομάδα.
Αν και σημειώθηκε μια υποχώρηση της τάξεως του 9% στις μολύνσεις συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, η αύξηση της διασποράς στις ηλικίες 50-70 ετών που δεν έλαβαν την τρίτη δόση, εκτινάσσει την αγωνία των ειδικών.
Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν συνεχώς την αναγκαιότητα εμβολιασμού, τόσο με την 1η όσο και αναμνηστική δόση.
Οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα ανά 100.000 πληθυσμού είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, κάτω του 55%, καθώς και αυτές που ακόμα σήμερα εμφανίζουν υψηλή θετικότητα στους ελέγχους του ΕΟΔΥ», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν περιοχές που κατέγραψαν από τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας για την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στις οποίες τα ποσοστά ολοκληρωμένων εμβολιασμών παραμένουν χαμηλά: η ΠΕ Θεσσαλονίκης με θετικότητα 1.54% και εμβολιαστική κάλυψη 54.54%, η ΠΕ Ευρυτανίας με 1.81% και 39.23% αντίστοιχα, η ΠΕ Έβρου με 1.84% και 52.33%, η ΠΕ Κιλκίς με 1.51% και 45.84%, η ΠΕ Ημαθίας με 1.22% και 54.59% και η ΠΕ Φθιώτιδας με 1.47% και 52.39%.
Οι ανεμβολίαστοι παραμένουν πλειοψηφία των διασωληνωμένων ασθενών που έσπασαν το φράγμα των 700 (704), ενώ κατέληξαν 89 ακόμα ασθενείς με COVID-19.
Η θνητότητα κατέγραψε αύξηση 4% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, όπως και η πίεση στις ΜΕΘ (+8%) και τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν σήμερα πάνω από 4.800 ασθενείς.

Αγωνία από την έξαρση της πανδημίας στη νότια Αφρική

Τα στοιχεία από τη διασπορά της παραλλαγής Omicron στις χώρες της νότιας Αφρικής έχουν θορυβήσει τους ειδικούς αφού, όπως δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης, αποτυπώνουν το προφίλ ενός εξαιρετικά διεισδυτικού στελέχους.
Η νέα παραλλαγή φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι της Δέλτα, με το τέταρτο επιδημικό κύμα στις χώρες του αφρικανικού νότου να συντελεί σε εκθετική αύξηση έως 400% στις νέες διαγνώσεις -8.000 το περασμένο 24ωρο έναντι λιγότερων από 500 δυο εβδομάδες πριν-, 50% αύξηση στους θανάτους αλλά και στις νοσηλείες.
Ο καθηγητής βέβαια διευκρίνισε πως το κύμα κινείται σε αντίστοιχη με τις προηγούμενες παραλλαγές πορεία, χωρίς σημαντικές διαφορές στη νοσηρότητα.
Ωστόσο, η επόμενη εβδομάδα θα καθαρίσει περισσότερο το τοπίο, ενώ σε 14 ημέρες θα αποτυπωθεί και το αντίκτυπο της διασποράς στις νοσηλείες.

Στους 18.325 οι θάνατοι

Τα νέα 2/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.260, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 951.351 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 50,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.767 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 341.227 τεστ, τα 19.538 μοριακά και τα 321.689 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα φτάνει το 1,83% έναντι 1,77% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 89 (εκ των υστέρων καταγράφηκαν άλλες δυο απώλειες).
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.325 θάνατοι.
pin1_30.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 704 (χθες 690).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 81,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 558 (79,26%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (20,74%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

pin2_27.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.533 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 453 (ημερήσια μεταβολή -10,65%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 458 ασθενείς.

xartis2.webp




ECDC: Σε «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα - Κυρίαρχη η μετάλλαξη Omicron στην Ευρώπη

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα νεότερα στοιχεία, που παρουσίασε σήμερα 2 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον επικαιροποιημένο χάρτη που καταγράφεται ο δείκτης κρουσμάτων κορωνοιού, διαγνωστικών τεστ και θετικότητας, πλέον όλη η χώρα βρίσκεται σε «βαθύ κόκκινο».
Ίδια στοιχεία αποτυπώνονται και στον χάρτη με τον δείκτη αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό.
Όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, στο «πορτοκαλί», με ποσοστό από 1% έως 3,9%, βρίσκονται ολόκληρη η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, Θεσσαλία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Ηλεία.
Στο «πράσινο», με ποσοστό κάτω από 1% θετικών κρουσμάτων κορονοϊού βρίσκονται η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Παράλληλα, το ECDC βάζει στο «κόκκινο» την Ευρώπη.
2021w47_covid19_eu_eea_subnational_combined_traffic-1.jpg

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60αρηδων – Ποιοι εξαιρούνται, ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ


Στη Βουλή ψηφίστηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, οι οποίοι απειλούνται με μηνιαίο πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, εάν δεν εμβολιαστούν κατά της covid έως την 16η Ιανουαρίου του 2022.
Σύμφωνα με την τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961.
Όπως αναφέρεται, τα πρόσωπα αυτά πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρέσεις

Βάσει της τροπολογίας, του υποχρεωτικού εμβολιασμού εξαιρούνται:

  • όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση
  • όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.
Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ

Όπως αναφέρεται, στην περίπτωση που κάποιος δεν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου του 2022, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.
Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης του εμβολίου έως και τη 15η Ιανουαρίου και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η Ιανουαρίου και μετά, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.
Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την παράλλαξη Omicron


Κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:
• είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
• απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
• καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).

777777777.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης