Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξαπλώνεται η Omicron σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Κρούσμα και στην Αυστραλία παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Εξαπλώνεται η Omicron σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Κρούσμα και στην Αυστραλία παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς
Εννιά κρούσματα Omicron σε πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ - Σε τουλάχιστον 15 κράτη της Ευρώπης έχουν εντοπιστεί κρούσματα
Σχετικά Άρθρα

Εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό η παράλλαξη Omicron παγκοσμίως και ιδιαίτερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ κρούσμα εντοπίστηκε και στην Αυστραλία παρά τους ισχύοντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Μάλιστα στην Αυστραλία το πρώτο κρούσμα της Omicron είναι ένας μαθητής που δεν ταξίδεψε στο εξωτερικό ούτε είχε σχέσεις με ανθρώπους που ταξίδεψαν στο εξωτερικό, γεγονός που σημαίνει πως η παράλλαξη βρίσκεται ήδη στην κοινότητα εδώ και αρκετό καιρό.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ κρούσματα της Omicron έχουν εντοπιστεί ήδη σε πέντε Πολιτείες με τον πρόεδρο Biden να υποστηρίζει ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.
Σε κατάσταση συναγερμού είναι και η Ευρώπη, όπου έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα στις περισσότερες χώρες, με τον ECDC να προειδοποιεί ότι μέσα στους επόμενους μήνες η παράλλαξη Omicron θα προκαλεί τα μισά από τα ημερήσια κρούσματα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα η Omicron θα είναι κυρίαρχη, αλλά υπογραμμίζουν πως έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιο επικίνδυνη από τη Delta.
Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν περιορισμούς και ελέγχους στα σύνορα τους προκειμένου να αποτρέψουν τη διασπορά του ιού, όπως το Χόνγκ Κόνγκ, η Ολλανδία, η Ρωσία και η Νορβηγία.

ΗΠΑ: Εννιά κρούσματα της Omicron σε 5 Πολιτείες

Στις ΗΠΑ κρούσματα έχουν καταγραφεί σε πέντε Πολιτείες.
Το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Χαβάης ανακοίνωσε πως εντόπισε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Omicron, τονίζοντας πως πρόκειται για περίπτωση μετάδοσης στην κοινότητα, καθώς ο άνθρωπος που μολύνθηκε δεν έχει ιστορικό ταξιδιών.
Το πρόσωπο αυτό, κάτοικος της νήσου Οάχου, παρουσιάζει ήπια συμπτώματα της COVID-19.
Πρόκειται για επαναμόλυνση, καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε νοσήσει ήδη από την COVID-19 και δεν είχε εμβολιαστεί.
Συνολικά στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 9 κρούσματα, εκ των οποίων τα 5 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Πρώτο κρούσμα και στην Αυστραλία

Το πρώτο κρούσμα της Omicron ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή 3/12 οι αρχές της Αυστραλίας.
Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για έναν μαθητή στο Σίδνεϊ, ο οποίος ούτε ταξίδεψε πρόσφατα στο εξωτερικό ούτε ήρθε σε επαφή με ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει εκτός Αυστραλίας, γεγονός που σημαίνει ότι η Omicron κυκλοφορεί στον πληθυσμό της χώρας.
Το κρούσμα εντοπίστηκε παρά την απαγόρευση στους αλλοδαπούς να εισέρχονται στην αυστραλιανή επικράτεια και άλλους περιορισμούς στις πτήσεις από το νότιο τμήμα της Αφρικής, όπου ταυτοποιήθηκε η νέα παραλλαγή στα τέλη Νοεμβρίου.
Στην Αυστραλία έχουν εντοπιστεί άλλα εννέα κρούσματα της Omicron.
Όλα τα πρόσωπα που μολύνθηκαν είναι ταξιδιώτες που γύρισαν στη χώρα από το εξωτερικό.

Περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη

Την εκτίμηση πως η Omicron θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Το ECDC αναφέρει πως η παράλλαξη αυτή θα προκαλεί τουλάχιστον τα μισά από τα ημερήσια κρούσματα covid
«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Omicron είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ECDC, τη στιγμή που η νέα παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές χώρες.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Αυστρία (4), Βέλγιο (3), Τσεχία (1), Δανία (6), Γαλλία (2 εκ των οποίων 1 στη Ρεoυνιόν), Γερμανία (10), Ελλάδα (1), Ισλανδία (1), Ιρλανδία (1), Ιταλία (9), Ολλανδία (16), Νορβηγία (4), Πορτογαλία (14), Ισπανία (3) και Σουηδία (4), ενώ η πλειοψηφία τους προέρχεται από ταξιδιώτες αφρικανικών χωρών.
Ολοένα και περισσότερα κράτη λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, με τη Γερμανία να ανακοινώνει lockdown στους ανεμβολίαστους και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς από το Φεβρουάριο ενώ θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού στην ΕΕ έθεσε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης