Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τον Ιανουάριο η νέα φορολοταρία με 50.000 ευρώ κέρδη στους τυχερούς - Πώς θα γίνονται οι κληρώσεις

Τον Ιανουάριο η νέα φορολοταρία με 50.000 ευρώ κέρδη στους τυχερούς - Πώς θα γίνονται οι κληρώσεις
Το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε την έναρξη λειτουργίας της φορολοταρίας μέσα στον μήνα

Στα 50.000 ευρώ το μήνα και στα 100.000 ευρώ τα Χριστούγεννα ανεβαίνει το ύψος των κερδών που θα μοιράζει η νέα φορολοταρία που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο.
Παράλληλα θα πριμοδοτούνται με λαχνούς οι φορολογούμενοι που ξοδεύουν με ηλεκτρονικές δαπάνες σημαντικό μέρος του εισοδήματος τους και τα ευάλωτα νοικοκυριά ενώ καθιερώνεται νέος τρόπος διεξαγωγής των κληρώσεων
Στόχος είναι η ενίσχυση των κινήτρων για πληρωμές με πλαστικό η ηλεκτρονικό χρήματα που διευκολύνουν τις ελεγκτικές αρχές στον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και κλοπής.
Το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε την έναρξη λειτουργίας της φορολοταρίας μέσα στο μήνα έτσι ώστε να μοιραστούν τα πρώτα 100.000 ευρώ τα Χριστούγεννα αλλά η καθυστέρηση στην σύνταξη και έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης μεταθέτει το χρονοδιάγραμμα για τις αρχές του νέου έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο καθεστώς για τη φορολοταρία θα προβλέπει τις ακόλουθες αλλαγές.

Α. Τα κέρδη. Οι μηνιαίες κληρώσεις θα μοιράζουν 1.000, 5.000, 10.000 ευρώ ακόμη και 50.000 ευρώ από 1.000 ευρώ σήμερα σε 1.000 τυχερούς αν και το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται κάθε μήνα δεν θα αλλάξει και θα παραμείνει στο 1 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα από τον Ιανουάριο του νέου έτους και κάθε μήνα:

  • 500 τυχεροί θα κερδίζουν 1.000 ευρώ ο καθένας.
  • 70 φορολογούμενοι θα κερδίζουν 5.000 ευρώ ο καθένας,
  • 5 τυχεροί θα κερδίζουν 20.000 ευρώ ο καθένας και
  • ένας υπερτυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ.

Τα Χριστούγεννα όλοι οι «λαχνοί» υπό μορφή δαπανών που εξοφλήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα θα μπαίνουν στην κληρωτίδα για να προκύψει ένας τυχερός ο οποίος θα κερδίσει 100.000 ευρώ.

Β. Ο τρόπος κληρώσεων. Η διεξαγωγή της κλήρωσης θα μεταδίδεται live και η ενημέρωση των φορολογουμένων θα είναι άμεση ενώ σήμερα οι τυχεροί ενημερώνονται με ηλεκτρονικό μήνυμα από την AΑΔΕ ή από τον ιστότοπο www.aade.gr.

Γ. Η πλατφόρμα συμμετοχής. Θα δημιουργηθεί μια ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας όσοι συμμετέχουν στην κλήρωση θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να διαπιστώνουν εάν έχουν κερδίσει. Η πλατφόρμα θα είναι «αυτόνομη» και δεν θα συμπεριλαμβάνεται όπως σήμερα στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ήδη εξειδικευμένη ομάδα τεχνικών προχωρά στον σχεδιασμό της πλατφόρμας έτσι ώστε να είναι έτοιμη τον Ιανουάριο.

Δ. Τα μπόνους. Τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες συγκριτικά με το ισχύον καθεστώς .Φορολογούμενοι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και πολύτεκνοι θα έχουν έως και τριπλάσια προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και συνεπώς περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν. Επίσης θα υπάρχει διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται και έτσι θα λαμβάνουν περισσότερους λαχνούς όσοι δαπανούν με κάρτες ή μέσω e-banking το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους. Για παράδειγμα εάν κάποιος κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα ανέρχονται στο 50% του εισοδήματός του οι λαχνοί θα διπλασιάζονται ενώ εάν κάνει περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες θα τριπλασιάζονται.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης