Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ν. Ανδρουλάκης στο ΒΝ: Ανεπαρκής η ΝΔ, αναξιόπιστος ο ΣΥΡΙΖΑ - Θα δημιουργήσουμε Κίνημα λαού, όχι κόμμα βαρόνων

Ν. Ανδρουλάκης στο ΒΝ: Ανεπαρκής η ΝΔ, αναξιόπιστος ο ΣΥΡΙΖΑ - Θα δημιουργήσουμε Κίνημα λαού, όχι κόμμα βαρόνων
Σφοδρή επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει μέσα από το bankingnews.gr ο υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης
Σχετικά Άρθρα

Σφοδρή επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει μέσα από το bankingnews.gr ο υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μία μέρα πριν τις εκλογές την Προεδρία. Παράλληλα υπόσχεται αμφίπλευρη διεύρυνση υποσχόμενος, εφόσον εκλεγεί, ένα κόμμα με αξιοκρατία και διαφάνεια και όχι κόμμα με βαρονίες.
Επίσης, τονίζει ότι με την αρχηγία του θα αναδείξει μία νέα γενιά πολιτικών.
Τέλος αποκαλύπτει ότι μετά τις εκλογές είτε με αναλογική είτε με ενισχυμένη, και εφόσον το κόμμα έχει ένα στιβαρό διψήφιο ποσοστό και θα συζητήσει με όλα τα κόμματα για συνεργασίες.

Συνέντευξη στον Σωτήρη Πίκουλα

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Υπάρχει μια ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις για το ΚΙΝΑΛ. Πιστεύετε ότι οφείλεται σε κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο;

Το Κίνημά μας μετά από αρκετά χρόνια βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινωνίας και αυτό αποτυπώνεται στη δημοσκοπική ανάκαμψη. Η συγκίνηση που προκάλεσε η απρόσμενη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, οι ανοικτές εσωκομματικές διαδικασίες, αλλά και η απογοήτευση των προοδευτικών πολιτών από τη διαχειριστική ανεπάρκεια της ΝΔ και την αναξιοπιστία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν μια νέα δυναμική για την Προοδευτική Παράταξη. Αυτή την ευκαιρία λοιπόν πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να την αξιοποιήσουμε, έχοντας στραμμένο το βλέμμα αποκλειστικά στο μέλλον και αποφεύγοντας πισωγυρίσματα και συγκρούσεις που μας πλήγωσαν στο παρελθόν. Με ένα ανανεωμένο, θεσμικό, δημοκρατικό κόμμα και ένα νέο ήθος εξουσίας στο επίκεντρο του οποίου θα είναι η αξιοκρατία και η διαφάνεια, είμαι βέβαιος ότι θα οικοδομήσουμε ξανά μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Τότε, σας διαβεβαιώ, η άνοδος στις δημοσκοπήσεις δε θα είναι κάτι το προσωρινό, αλλά σταθερό και διαρκές.

Αν κερδίσετε την αρχηγία στο ΚΙΝΑΛ σε ποιους ψηφοφόρους θα απευθύνετε κάλεσμα συστράτευσης; Στους Κεντρώους που πήγαν στη ΝΔ ή σε ψηφοφόρους που είδαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως την κεντροαριστερή παράταξη;

Η Δημοκρατική Παράταξη ποτέ δεν κινήθηκε σε θολά νερά. Είχε πάντοτε ξεκάθαρη προοδευτική ταυτότητα και θέσεις, που συσπείρωσαν ιστορικά ευρύτερες κοινωνικές ομάδες από το βενιζελικό Κέντρο έως την εαμική και αργότερα ανανεωτική Αριστερά. Επομένως, η διεύρυνση της Παράταξης θα είναι αμφίπλευρη, χωρίς όμως εκπτώσεις ή αλλοίωση των αρχών και αξιών μας για να φανούμε αρεστοί σε επιμέρους εκλογικά ακροατήρια. Δεν θα υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος μπροστά στο δημόσιο συμφέρον, όπως έκανε η ΝΔ με τα καθυστερημένα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ούτε φυσικά θα ασκούμε ανεύθυνη αντιπολίτευση όπως κάνει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική της οποίας αλλάζει ανάλογα με το τι τη συμφέρει εκλογικά. Είμαστε εδώ για να σπάσουμε τον φόβο που εγκλωβίζει τους δημοκρατικούς ψηφοφόρους στη συντηρητική ΝΔ, επειδή δεν επιθυμούν να επανέλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ή παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί διαφωνούν με τις πολιτικές Μητσοτάκη. Θα γίνουμε ξανά η αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που έχει ανάγκη η χώρα.

Κύριε Ανδρουλάκη, αν κερδίσετε στο ΚΙΝΑΛ, με ποια στελέχη θα προχωρήσετε; θα αποστρατεύσετε παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Βουλή; Θα αξιοποιήσετε τους σημερινούς αντιπάλους σας για την προεδρία;

Ο βασικός μου στόχος είναι να υλοποιήσω το κοινωνικό και πολιτικό αίτημα της ανανέωσης, όχι όμως μόνο με ηλικιακούς όρους, αλλά με όρους ήθους, πρακτικών και νοοτροπίας. Να αξιοποιήσουμε τους προοδευτικούς πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε να ανασυγκροτήσουμε το Κίνημα από τη βάση προς τα πάνω. Μιλάω, δηλαδή, για επανασύνδεση με την κοινωνία και όχι απλώς για μια αλλαγή φρουράς. Οραματίζομαι ένα Κίνημα λαού και όχι ένα κόμμα βαρόνων, όπως είναι όλα τα συντηρητικά κόμματα. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε μια νέα γενιά πολιτικών, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, αλλά και να αξιοποιήσουμε τη γνώση και την εμπειρία ορισμένων παλαιότερων στελεχών μας, τα οποία διατηρούν υψηλή κοινωνική αξιοπιστία και μπορούν να προσφέρουν.

Εσείς είστε υπέρ της επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ ως όνομα αντί του ΚΙΝΑΛ;

Για έναν άνθρωπο σαν εμένα που εντάχθηκα από πολύ νωρίς στο ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας το από θέσεις ευθύνης, όπως του Γραμματέα και του ευρωβουλευτή, χωρίς να έχω αποχωρήσει ούτε μια ώρα από αυτό, είναι προφανές ότι είμαι δεμένος συναισθηματικά με τα σύμβολα και το όνομα του. Θα διαφυλάξουμε και θα αναδείξουμε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά με την προστιθέμενη αξία των διεκδικήσεων του σήμερα και του αύριο. Σε κάθε περίπτωση, θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε για αυτό στο επικείμενο Συνέδριό μας.

Όποιο και από τα δυο κόμματα σας καλέσει μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, τι θα πράξετε; Και αν πάρετε εσείς εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε ποιον θα απευθυνθείτε;

Θα αξιοποιήσω κάθε μέρα μέχρι την προκήρυξη των επόμενων εθνικών εκλογών για να χτίσουμε μαζί με τα μέλη και τους φίλους μας ένα κόμμα με οργανική σχέση με την κοινωνία. Για να βρουν οι ιδέες μας νέα ακροατήρια, για να μπει αέρας ανανέωσης στο κίνημα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αν το κόμμα μας επιβραβευθεί στις επόμενες εκλογές με ένα ισχυρό διψήφιο και οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάξουν, με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμά μας, θα συζητήσουμε με άλλα κόμματα. Στο σενάριο που παραμείνουμε με μονοψήφια ποσοστά, η εντολή θα είναι ξεκάθαρη να μείνουμε στην αντιπολίτευση και να δουλέψουμε σκληρότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης