Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα λήγει νωρίτερα – Απαραίτητο το εμβόλιο για να βρεθούμε σε οποιοδήποτε οικογενειακό τραπέζι

Οικονόμου: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα λήγει νωρίτερα – Απαραίτητο το εμβόλιο  για να βρεθούμε σε οποιοδήποτε οικογενειακό τραπέζι
"Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και όσο πιο πολύ το ακολουθήσουμε και εφαρμόσουμε τις οδηγίες, τόσο πιο καλά και με ασφάλεια θα περάσουμε τα Χριστούγεννα", ανέφερε ο Γ. Οικονόμου

«Όποιο μέτρο χρειάζεται, λαμβάνεται, το ανακοινώνουμε και τίθεται σε ισχύ», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ο οποίος και ξεκαθάρισε ότι «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα λήγει νωρίτερα».
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με μέτρα ενόψει εορτών, ανέφερε ότι «έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και όσο πιο πολύ το ακολουθήσουμε και εφαρμόσουμε τις οδηγίες, τόσο πιο καλά και με ασφάλεια θα περάσουμε τα Χριστούγεννα. Συστήνουμε σε όλους να κάνουν χρήση του μέτρου για ένα δωρεάν σελφ τεστ, να το κάνουν και οι εμβολιασμένοι για να δουν και εκείνοι που βρίσκονται».
«Έχει αναμορφωθεί το πλαίσιο για το πιστοποιητικό νόσησης. Αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη. Δεν έχουμε κατά νου να βάλουμε περιορισμούς σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Συστήνουμε όλοι να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει η ελληνική Πολιτεία για ένα δωρεάν self test, έτσι ώστε και οι εμβολιασμένοι να τεστάρουν την κατάστασή τους εθελοντικά», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι «προφανώς οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο άνετα σε θεματικά πάρκα και άλλους χώρους, για τους οποίους θα υπάρχουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους».
«Κατά την γνώμη μου, το εμβόλιο είναι απαραίτητο για να βρεθούμε σε οποιοδήποτε οικογενειακό τραπέζι και να προστατεύσουμε όλους εκείνους με τους οποίους θα καθίσουμε μαζί και θα ανταλλάξουμε ευχές», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι αυτονόητο. Διότι βάζουμε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τους ανθρώπους με τους οποίους θα καθίσουμε γύρω από το γιορτινό τραπέζι να ευχηθούμε, να αλλάξουμε ευχές και χρονιά. Είναι ζήτημα συναίσθησης της ευθύνης απέναντι σε αυτούς που αγαπάμε και στον εαυτό μας. Αυτά που βλέπουμε τριγύρω μας από τα νοσοκομεία και τις εντατικές, όχι απλώς πρέπει να μας προβληματίσουν, πρέπει να οδηγήσουν τη σκέψη μας εκεί», όπως είπε.

Για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού άνω των 60 ετών - 50.000 νέα ραντεβού

Ο κ. Οικονόμου σχετικά με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλους όσοι άνω των 60 ετών , σημείωσε πως «η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο, το τελευταίο εργαλείο που έχει κανείς στα χέρια του για να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη. Ο Πρωθυπουργός πήρε αυτή την πολύ γενναία και επιβεβλημένη απόφαση, σε ό,τι αφορά τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω. Φαίνεται ότι υπάρχει μία ανταπόκριση πολύ ικανοποιητική. Από την ώρα που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα μέχρι σήμερα, έχουμε 50.000 νέα ραντεβού. Έχουμε, δηλαδή, περίπου το 10% εκείνων που ήταν ανεμβολίαστοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, να έχουν σπεύσει να κλείσουν το ραντεβού της πρώτης δόσης», είπε ο κ. Οικονόμου.
Όπως εξήγησε, η Ελλάδα πήρε την απόφαση αυτή, ενώ γίνεται σε όλη την Ευρώπη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την λήψη άλλων μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι σε παρέμβαση του σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως, ο πεπειραμένος νομικός Β. Χειρδάρης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει γνωστή απόφαση ελληνικού ή ευρωπαϊκού δικαστηρίου που να λέει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι συνταγματικός. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει αποφανθεί προ μηνών, σε προηγούμενη περίπτωση επιβολής προστίμου 400 ευρώ σε πατέρα που δεν συμμορφωνόταν με τα μέτρα που ίσχυαν για τα παιδιά του, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με το πρόστιμο, καθώς θεωρήθηκε ως μη επαχθές και ότι ισχύει η αρχή της αναλογικότητας. Αναλόγως πιστεύω ότι και το πρόστιμο των 100 ευρώ, αν και έχουμε την πρωτοτυπία του επαναλαμβανόμενου προστίμου, δεν είναι επαχθές και δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας στην επιβολή του».
Απαντώντας ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «όλες οι αποφάσεις μας έχουν «περάσει» και από τα ελληνικά δικαστήρια, όπως η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΜΑΚ. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται έντονη συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν επιπλέον. Πέραν της συνταγματικής διάστασης, υπάρχει μια πιο σημαντική: το μέτρο δεν είναι ούτε τιμωρητικό, ούτε εισπρακτικό, αλλά λαμβάνεται, ώστε να ασκήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση για να εμβολιαστούν και να αξιοποιήσουν οι πολίτες αυτό το δώρο της επιστήμης».
Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα λήγει νωρίτερα» και πως θα υπάρξουν διευθετήσεις για εμβολιασμούς στο εξωτερικό και πιστοποιητικά που δεν αναγνωρίζονται ακόμη στην Ελλάδα.

Για οικονομία και ακρίβεια

Περαιτέρω, ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στο μέτωπο της οικονομία και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «παρά το ασταθές περιβάλλον, εν μέσω διαρκών κρίσεων, η οικονομία αναπτύσσεται και η κυβέρνηση το δημοσιονομικό περιθώριο που προκύπτει το μετατρέπει κοινωνικό κεκτημένο. Πως; Όχι με παροχές από την μια και χαράτσια από την άλλη, ώστε να τους τα παίρνει πίσω. Τι έχουμε κάνει τώρα; Έχουμε δώσει πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ για στήριξη των νοικοκυρών για την ενεργειακή κρίση, έχουμε αυξήσει τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης και παράλληλα, με την τροπολογία της Πέμπτης, θα δοθεί το βοήθημα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και όσους παίρνουν αναπηρικά επιδόματα, θα δοθεί επιπλέον μισός μισθός σε υγειονομικούς και εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και θα διπλασιαστεί το βοήθημα για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος».
Περί ανατιμήσεων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «είμαστε πρωταθλητές στους ρυθμούς ανάπτυξης και είμαστε πολύ κάτω από τον μέσο όρο στις αυξήσεις λόγω του πληθωρισμού. Προφανώς θα υπάρξει επιβάρυνση στα νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις, που είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα, αλλά από τον Σεπτέμβριο έχουμε πάρει μέτρα». «Ακόμη, με την πολιτική μας έχουμε φροντίσει να μπουν στην παραγωγή εκατοντάδες Έλληνες που δεν είχαν δουλειά. Στην Ελλάδα έχουμε τους λιγότερους άνεργους από το 2011 και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που αντί να κλείνουν επιχειρήσεις και να βάλουν «λουκέτα», ανοίγουν επιχειρήσεις και ο κόσμος βρίσκει δουλειά», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης