Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Βελτιωμένες οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, ποιες είναι οι τιμές - στόχοι

Bank of America: Βελτιωμένες οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, ποιες είναι οι τιμές - στόχοι
H BofA δίνει σύσταση «buy» για Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα...
Σχετικά Άρθρα

Με αισιοδοξία «βλέπει» το μέλλον των ελληνικών τραπεζών η Bank of America Merrill Lynch, μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε οικονομία και κόκκινα δάνεια.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, οι διαρθρωτικοί κίνδυνοι δεν έχουν απαλειφθεί, ενώ ζητούμενα είναι η καλύτερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων και η αύξηση των κερδών.
Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την 6η Δεκεμβρίου 2021, η BofA δίνει σύσταση «buy» για Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.
Από την άλλη, σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, η σύσταση είναι «underperform», καθώς, σύμφωνα με την BofA, έχει κατώτερης ποιότητας κεφάλαια και ενεργητικό.

Οι τιμές- στόχοι

Για τη Eurobank δίνει τιμή-στόχο 1,2 ευρώ ανά μετοχή, για την Alpha τιμή-στόχο 1,5 ευρώ ανά μετοχή, για την Εθνική Τράπεζα τιμή 3,3 ευρώ ανά μετοχή το ίδιο και για την Τράπεζα Πειραιώς 1,4 ευρώ ανά μετοχή.
Καταγραφή_116.JPG

Τι επισημαίνει η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ ενθαρρύνει τις τράπεζες να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετατροπής θυγατρικών σε υποκαταστήματα…
Αυτό, σύμφωνα με την BofA, ισχύει για τις εξαγορές καθώς και για τις υπάρχουσες εσωτερικές δομές.
Η κεντρική τράπεζα, ουσιαστικά, καλεί τις διοικήσεις να στρέψουν το βλέμμα τους προς το μέλλον όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργειών.
Όπως αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να «ξεκλειδώσει» ορισμένα από τα μέχρι τώρα μη πραγματοποιηθέντα οφέλη της μέλλουσας Τραπεζικής Ένωσης.
Ωστόσο, ο πήχης είναι αρκετά υψηλός, καθώς οι εθνικές κεντρικές τράπεζες προκρίνουν τα συμφέροντα των εγχώριων τραπεζών. 

Αγοράστε την «καλύτερη τράπεζα»

Σύμφωνα με την BofA, οι τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση εδώ και πολλά χρόνια.
Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα: όσοι δεν μπορούν να επιτύχουν λογική απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα βρίσκονται υπό συνεχή πίεση από τη ρυθμιστική αρχή τους.
Πράγματι, τώρα που οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ελάχιστα σε ό,τι αφορά το μέτωπο των κεφαλαίων και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, οι ρυθμιστικές αρχές δίνουν μεγαλύτερη στη βελτίωση των δεικτών κερδών.
«Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η κερδοφορία των τραπεζών εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή και δικαιολογεί διαρθρωτικές λύσεις.
Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων είναι χαμηλότερη από το εκτιμώμενο κόστος των ιδίων κεφαλαίων για περίπου το 75% των τραπεζών στην ΕΕ.
Αυτό συμβαίνει και πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά.
Οι τράπεζες μπορούν να αυξήσουν βιώσιμα την κερδοφορία τους μόνο εάν βελτιστοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και εφόσον λάβουν αποφασιστικά μέτρα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του κόστους.
Θα πρέπει να επικεντρωθούν εκ νέου σε ευκαιρίες που δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία και μειώνουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον τομέα» υπενθυμίζει η BofA.
Οι καλύτερες τράπεζες έχουν διαφορετική δυναμική P&L: επενδύουν για να αναπτυχθούν.
Οι τράπεζες με υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων παρουσιάζουν πιο θετική εισοδηματική προοπτική έναντι των τραπεζών με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους, οι οποίες πρέπει να επικεντρωθούν στο κόστος.  

Επιστροφή στην ανάπτυξη

Ωστόσο, συνολικά, η BofA «βλέπει» έναν κλάδο με ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δύναμη να αναπτυχθεί.
Τα έσοδα δείχνουν τάση να επανέλθουν επανέρχονται στα επίπεδα του 2019 περίπου στα μέσα του 2022, με πραγματική ανάπτυξη στη συνέχεια.
Από την άλλη, κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρουσιάζουν μέτρια κερδοφορία, οπότε θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση των αποδόσεών τους.
Αυτό μπορεί να γίνει μέσω προγραμμάτων εξοικονόμησης κόστους ή εξαγορών. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης