Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Δεν αποκλείεται μέτρια υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ευρωζώνης

Georgieva (ΔΝΤ): Δεν αποκλείεται μέτρια υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ευρωζώνης
Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι ενδεχομένως να το Ταμείο να προχωρήσει σε μια πολύ μέτρια υποβάθμιση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη
Σχετικά Άρθρα

Προς την υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη κινείται το ΔΝΤ εν μέσω έντονων ανησυχιών για τη μετάλλαξη Omicron και υψηλού πληθωρισμού.
«Ενδεχομένως να έχουμε μια πολύ μέτρια υποβάθμιση για την ευρωζώνη» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, τον Οκτώβριο, η οικονομία της ευρωζώνης θα καταγράψει ανάπτυξη 4,3% το 2022.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η πανδημία παραμένει ο νούμερο ένα κίνδυνος για την οικονομική ανάπτυξη.
«Φωνάζουμε ότι η πανδημία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία. Και έχουμε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του εμβολίου. Έχει γίνει πρόοδος, αλλά όχι σημαντική» δήλωσε η Georgieva μιλώντας στο CNBC.
Στο δημοσίευμα του γίνεται ειδικά αναφορά σε μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι χώρες ώστε να ανακοπεί το τρέχον κύμα κορωνοϊού. «Με φόντο την εκτόξευση των κρουσμάτων κορνωοϊού και της νέας μετάλλαξης, μια σειρά χωρών της ευρωζώνης έχουν επιβάλλει περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους. Γερμανία και Αυστρία, για παράδειγμα, επέβαλαν lockdowns για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και η Ελλάδα ανακοίνωσε πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει» αναφέρεται.
Ερωτηθείσα εάν η στοχοποίηση των ανεμβολίαστων ήταν η καλύτερη προσέγγιση για την πρόληψη της ζημιάς στην οικονομία, η Georgieva είπε: «Αυτό που βλέπουμε είναι σίγουρα μια συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου των εμβολιασμών και της ταχύτητα της ανάκαμψης. Επομένως, υπό αυτή την άποψη, στηρίζουμε την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. Το μονο μήνυμα που έχουμε είναι να εμβολιαστούν όλοι, παντού».

Ο πληθωρισμός

Πέραν της πανδημίας, όμως, ανησυχίες υπάρχουν και για τον πληθωρισμό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του μετά τον Νοέμβριο.
Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ είπε ότι η Fed θα πρέπει να επιταχύνει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεδομένου του υψηλότερου πληθωρισμού. Ωστόσο, το μήνυμα για την ΕΚΤ είναι λίγο διαφορετικό.
«Οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες» είπε η Georgieva για να συμπληρώσει «αναμένουμε ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα αποδυναμωθεί κάτω από το 2%. Έτσι, εκτός εάν αλλάξει κάτι και… μπορεί να έχουμε τη συρρίκνωση της κινεζικής οικονομίας ή την καταστροφή της αγοράς ακινήτων... Εάν αυτό συμβεί, η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για να αντιδράσει».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει το 2022 και να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης