Οι τουρίστες εκτός ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν από τις αφορολόγητες αγορές ανακτώντας τον ΦΠΑ για τα προϊόντα που αγοράστηκαν.
Αλλά η ιταλική νομοθεσία προβλέπει ένα ελάχιστο ποσό αγοράς (MPA) για να επωφεληθούν από το φορολογικό όφελος ίσο με 154,94 ευρώ. Αυτό είναι το υψηλότερο όριο που ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, σύμφωνα με το statista.
Σε επίπεδο ΕΕ, η Γαλλία –η οποία ήταν προηγουμένως η χώρα με το υψηλότερο MPA– μόλις μείωσε το όριο στα 100 ευρώ.
Ορισμένες χώρες έχουν όριο τα 50, όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία ή η Ελλάδα. Για άλλους, το όριο είναι ακόμη και μηδενικό, όπως συμβαίνει στην Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία.
Ως αποτέλεσμα, οι ιταλικές φορολογικές αρχές στερούνται ανταγωνιστικότητας σε σύγκριση με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες το χρησιμοποιούν ως μοχλό για να προσελκύσουν διεθνείς τουρίστες, ενθαρρύνοντας τους να αγοράζουν στη χώρα τους. Έτσι δημιουργούν οικονομικά οφέλη για ολόκληρο τον κλάδο.
Αλλαγή στον ορίζοντα
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει κάποιες προτάσεις για αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας. Με την ιδέα να μειωθεί το όριο στα 70 ευρώ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων ΦΠΑ για την Ιταλία για αγορές της τάξης των δαπανών μεταξύ 70 και 154,94 ευρώ, καθώς ο τουρίστας θα δικαιούται επιστροφή ΦΠΑ σε ένα τμήμα τιμών που απαλλάσσεται επί του παρόντος.
Όμως από την άλλη πλευρά, δημιουργεί μεγαλύτερη ελκυστικότητα του συστήματος της χώρας για αγορές.
Με θετικά αποτελέσματα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, λόγω της αύξησης της ζήτησης και της τάσης για αγορές.
Πολλαπλά οφέλη
Τα οφέλη από μια τέτοια αλλαγή θα ήταν πολλαπλά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η μείωση του MPA, στην πραγματικότητα, παράγει σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία. Θα καταγραφούν θετικές:
- Άμεσες επιπτώσεις, όπως χαμηλότερη μέση τιμή των προϊόντων που θα αύξανε τη ζήτησή τους.
- Έμμεσες, όπως η αύξηση των αγορών ως μοχλός αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας, που με τη σειρά της αποφέρει οφέλη σε όλη την επικράτεια.
Συνεπώς, η μείωση του ορίου για την ενεργοποίηση των αφορολόγητων αγορών αποτελεί καθοριστικό μοχλό για τις συναφείς δραστηριότητες και για την αύξηση του ίδιου του ΑΕΠ.
Πηγή: www.tourismtoday.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών