Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο 99% η κάλυψη στις ΜΕΘ - Εξαπλώνεται η Omicron - Στα 7.099 τα κρούσματα, στους 18.815 οι θάνατοι

Στο 99% η κάλυψη στις ΜΕΘ - Εξαπλώνεται η Omicron - Στα 7.099 τα κρούσματα, στους 18.815 οι θάνατοι

Ανοίγει στις 10/12 η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 – 11 ετών - Από 15/12 οι εμβολιασμοί

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με την παράλλαξη Omicron να επεκτείνεται στην Ελλάδα, καθώς εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα στην Αθήνα (μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί επίσημα συνολικά 3 κρούσματα) και με την παράλλαξη Delta να εξακολουθεί να σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τον αριθμό των νεκρών της πανδημίας να αυξάνεται με δραματικό ρυθμό.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις τις πρώτες έξι ημέρες του Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν 544 θάνατοι, αριθμός που κατά πολλούς επιστήμονες θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον έως και τα μέσα του μήνα.
Πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν πως ήδη έχει αρχίσει να παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων (με εξαίρεση ακόμα την Αττική), επισημαίνοντας πως ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων θα κορυφωθεί στα μέσα προς τέλη Δεκεμβρίου, γεγονός που σημαίνει πως η πίεση στα νοσοκομεία και στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί.
Σημειώνεται πως η κάλυψη των κλινών στις ΜΕΘ αγγίζει το 99%.
Παρόλο αυτά η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο – ενδεικτική ήταν η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο CNN – πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει σε καθολικό lockdown και επιμένει στη «συνταγή» του αυξημένου testing και της επιτάχυνσης των εμβολιασμών.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα, τόσο για την χορήγηση της α’ δόσης – μετά και το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών – όσο και για την γ’ δόση, ύστερα από την απόφαση να ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού στους τρεις από έξι μήνες που ήταν από τη β’ δόση.
Εν τω μεταξύ, από τις 10 Δεκεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν και τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 με 11 ετών, αν και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από τις 15/12.

Ώς 2 χρόνια φυλάκιση στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο

Αντίμετρα κατά των αρνητών γονέων και κηδεμόνων ενεργοποιεί η κυβέρνηση με κοινή νομοθετική πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης.
Η διάταξη της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή (άρθρο 3) προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.


Στους 18.815 οι νεκροί στην Ελλάδα

Τα νέα 7/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.009, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 978.402 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 50,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.604 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 99, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.815 θάνατοι.

pin1_32.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 697 (60,7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 560 (80,34%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 137 (19,66%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
pin2_29.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.571 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 405 (ημερήσια μεταβολή +6,58%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 436 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xartis7_12.webp

Γκάγκα (αναπληρώτρια υπ. Υγείας): Θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι θάνατοι λόγω covid

Τη θέση πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι θάνατοι λόγω της επιδημίας της covid διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία υπογράμμισε πως αυτοί προέρχονται κυρίως από ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι ή είναι άνω των 70 ετών με πολλά συνυπάρχοντα προβλήματα.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Γκάγκα είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σταθεροποιείται και ίσως έχει και μια μικρή κάμψη.
«Ο μέσος χρόνος που περνάει από τη διάγνωση στον θάνατο ξεπερνάει τις 10 μέρες.
Άρα οι θάνατοι που βλέπουμε και αυτοί που διασωληνώνονται είναι αυτοί που νόσησαν πριν 15 μέρες» ανέφερε η κα.Γκάγκα, η οποία τόνισε ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως σε πολίτες πάνω από 70 ετών και γι’ αυτό κι έγινε ο εμβολιασμός υποχρεωτικός.
«Έχουμε βεβαίως και ανθρώπους άλλους που χάνονται, όπως εγκύους.
Μόνο στην 4η ΥΠΕ τον προηγούμενο μήνα αρρώστησαν και νοσηλεύτηκαν 27 έγκυες γυναίκες, χρειάστηκε να γίνουν πολλές καισαρικές, διασωληνώθηκαν 7 και είχαμε και θάνατο.
Μιλάμε για τεράστια νούμερα για κοπέλες που είναι υγιείς και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα» τόνισε η κα.Γκάγκα, αναφέροντας πως οι θάνατοι είναι κυρίως σε ανεμβολίαστους και σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και με πολλά συνυπάρχοντα προβλήματα.

Σε μια εβδομάδα ασφαλή συμπεράσματα για την Omicron

Ερωτηθείσα αν εξετάζεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού να επεκταθεί και στους πολίτες από 50 ετών, τόνισε ότι σε αυτές τις ηλικίες «δε βλέπουμε βαριά κρούσματα».
«Βεβαίως τα μέτρα συζητούνται και μπορεί αύριο η μετάλλαξη Omicron να αλλάξει τελείως την άποψή μας γιατί θα φέρει καινούρια ευρήματα» είπε η κα.Γκάγκα, υποστηρίζοντας ότι μια περίπου εβδομάδα θα έχουμε εικόνα για το πόσο μεταδοτική είναι, το πόσο σοβαρή νόσο κάνει, για το πόσο προσβάλλονται οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί.
«Αυτή τη στιγμή με τα κρούσματα που έχουμε, δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Άρα, είναι λογικό ότι πρέπει να προσέχουμε, αλλά όχι να πανικοβαλλόμαστε», διευκρίνισε η κα.Γκάγκα.

Οικονόμου: Δεν είναι στα σχέδια μας lockdown – Αποδίδει το μέτρο της υποχρεωτικότητας

Τη θέση πως δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης το lockdown διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε πως αποδίδει το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών.
«Ο κόσμος επειδή γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να μείνει ανοιχτή η οικονομία, η εκπαίδευση, η κοινωνία έχει την ανησυχία βλέποντας τα κρούσματα να επιμένουν.
Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έχουμε πάρει αποφάσεις σώφρονες.
Η αγορά μας πρέπει να είναι ανοιχτή για τα Χριστούγεννα.
Είναι σημαντική περίοδος οικονομικά, θρησκευτικά, κοινωνικά.
Το lockdown δεν είναι στα σχέδιά μας» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε γενναία την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών.

Δεν εξετάζουμε περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικότητας

Όσον αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας στους πολίτες άνω των 50 ετών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα.
Όπως είπε, εκείνο που θα παίξει ρόλο είναι η δυναμική της πανδημίας και η εξέλιξη της εμβολιαστικής κάλυψης.
Ως προς την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας, ο κ. Οικονόμου επιμένει πως δεν χρειάζεται να επιβληθεί.
Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλεί το πως θα μπορέσουν οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί που φέρουν μαζί τους rapid test να κάνουν ελέγχους στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων, καθώς η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους.
«Υπάρχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας, φτάνει το 82%.
Η ανταπόκριση στη δυναμική του εμβολιασμού ήταν τέτοια που η υποχρεωτικότητα δεν χρειάζεται να επιβληθεί.
Ο αστυνομικός που κάνει τον έλεγχο, είτε είναι εμβολιασμένος είτε έρχεται στη δουλειά με το test, κάνει ότι προβλέπει ο νόμος.
Η ισχυρή σύσταση είναι να είναι όλοι εμβολιασμένοι και ανταποκρίνονται», είπε ο κ.Οικονόμου, υποστηρίζοντας πως στους εσωτερικούς χώρους ελέγχουν μόνο οι εμβολιασμένοι αστυνομικοί.

Τρίτη δόση - Πλήρως αθωράκιστος ένας στους δύο

Ένας σχεδόν στους δύο (47,4%) δικαιούχους αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 δεν έχει εκκινήσει καν τη διαδικασία θωράκισής του από τον επικίνδυνο ιό, καθώς δεν έχει προγραμματίσει το ραντεβού για τη χορήγηση της δόσης.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, το 73,5% ηλικίας 60 ετών και άνω με δικαίωμα τρίτης δόσης έχει προγραμματίσει ή πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό του.
Έτσι, αν και η γενική εικόνα δίνει ικανοποιητικά ποσοστά, τα επί μέρους στοιχεία της προκαλούν ανησυχία.
Κάτω από το 70% είναι οι εμβολιασμοί και τα ραντεβού τρίτης δόσης στις ηλικίες 60-69 ετών (66,7% στους 60-64, 69,4% στους 65-69), όταν στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες όπως 75-79 και 80-84, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 82% και 80%.
Η διστακτικότητα απέναντι στην τρίτη δόση μπορεί μόνο υποθετικά να εξηγηθεί και να αποδοθεί ίσως στην παραπληροφόρηση για την αναμνηστική δόση και την ανοσία από το εμβόλιο, με τα fake news να διαδίδονται από πρόσωπα με έντονη επιρροή στις εν λόγω ηλικίες, τους ιατρούς τους ενδεχομένως ή τους πνευματικούς τους επί παραδείγματι.
Το πρόσχημα της περιορισμένης κοινωνικής ζωής και η ψευδαίσθηση ελέγχου λόγω «γερού οργανισμού», αποτελούν δύο ακόμα πιθανές εξηγήσεις.
Αν για τη στάση των διστακτικών δεν μπορούν να σχηματιστούν παρά υποθέσεις, η επιβάρυνση του συστήματος υγείας λόγω της άρνησής τους αποτυπώνεται καθαρά μέσα από τα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι τα 64 έτη, με το βάρος να μετακυλίεται στις μικρότερες ηλικίες.
Σε σύνολο 714 διασωληνωμένων, 344 (48,2%) είναι 40 – 64 ετών, όσοι ακριβώς και οι 65 ετών και άνω, που συνήθως αποτελούν την πλειοψηφία στον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ.
Αν και ο ρυθμός εμβολιασμών τρίτης αλλά και πρώτης δόσης καταγράφεται βραδύς ακόμα, επισημαίνεται ότι η ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους 60 ετών τριπλασίασε σχεδόν τα ποσοστά των ραντεβού 1ης δόσης σε μία εβδομάδα και, από την Παρασκευή οπότε άνοιξε το διάστημα για την 3η δόση, έχουν κλειστεί περισσότερα από 650.000, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.

Γιατί επισπεύδεται η τρίτη δόση

Σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου, η διαφαινόμενη υψηλότερη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Omicron και η έναρξη του χειμώνα οδήγησαν στην απόφαση για την επίσπευση της τρίτης δόσης, με στόχο «τη βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης».
Όπως κατέστησε σαφές και το CDC «η τρίτη δόση με την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron, δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή αλλά απόλυτη αναγκαιότητα».
Σε τρεις έως έξι φορές περισσότερες μολύνσεις εκτιμάται η δυναμική του νέου στελέχους έναντι της παραλλαγής Δέλτα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ για την περίοδο που η Omicron κυριαρχεί στη Νότιο Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος.
«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron που ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά από τα χαρακτηριστικά της, μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε.
Τα εμβόλια και τα μέτρα που παίρνουμε για ατομική προστασία», κατέληξε η Πρόεδρος.

Τα ευρήματα μελετών για την αναμνηστική δόση έχουν δείξει ότι αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων, εξασφαλίζει 93% προστασία από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, 92% από τη σοβαρή νόσο και 81% από το θάνατο, ενώ παράλληλα μειώνει και τον αριθμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Στη στη χώρα μας, που τα κρούσματα καταγράφονται πολλά σε καθημερινή βάση, προστέθηκαν σήμερα επιπλέον 4.943.

Ανοίγουν οι εμβολιασμοί για παιδιά 5 - 11 ετών

Εξελίξεις υπάρχουν και για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών, στα οποία θα χορηγηθεί το εμβόλιο της Pfizer.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι στις 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα και από τις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός και σε αυτές τις ηλικίες.
Στους άνω των 60, υπάρχουν 60.000 ραντεβού πρώτης δόσης. ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για ικανοποιητικό ρυθμό, όπως και στην αναμνηστική δόση, όπου στους άνω των 60 υπάρχουν πολύ καλά ποσοστά, που είναι πάνω από 70%.
«Ευελπιστούμε ότι θα πλησιάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς στους άνω των 60» κατέληξε.

4_91.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης