Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι εισηγμένες που έχουν χαμηλή αποτίμηση με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου 2021

Οι εισηγμένες που έχουν χαμηλή αποτίμηση με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου 2021
Αν και δεν έχουν ανακοινώσει όλες την καθαρή κερδοφορία και αρκετές έχουν αναφέρει τα κέρδη προ φόρων και τόκων, η αποτίμηση των εισηγμένων στο ταμπλό δείχνει πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης

Περισσότερες από 40 εταιρείες έχουν βάλει τις βάσεις με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα για να έχουν ένα ελκυστικό πολλαπλασιαστή κερδών στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.
Αν και δεν έχουν ανακοινώσει όλες την καθαρή κερδοφορία και αρκετές έχουν αναφέρει τα κέρδη προ φόρων και τόκων, η αποτίμηση των εισηγμένων στο ταμπλό δείχνει πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αν και το τέταρτο τρίμηνο εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης.
Για κάποιες ωστόσο, το εννεάμηνο είναι ήδη αρκετό και το p/e που έχουν με την υπόθεση ότι μπορεί να είναι και μηδενικά τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου είναι αρκετά ελκυστικό.
Ο κλάδος των μετάλλων είναι ο μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς.
Η ισχυρή ζήτηση, αλλά και η άνοδος των τιμών των μετάλλων έχουν κάνει τις εισηγμένες να παίζουν με μονοψήφιο p/e τα κέρδη του πρώτου τριμήνου.
Το χαμηλότερο p/e έχει η ΣΙΔΜΑ, με τα κέρδη προ φόρων να είναι στα 32,1 εκατ. ευρώ και η αποτίμηση στα 41 εκατ. ευρώ.
Ακόμα και αν αφαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη, πάλι η αποτίμηση δείχνει ελκυστική σε σύγκριση με τα κέρδη.
Ο κλάδος βέβαια των μετάλλων στο τέταρτο τρίμηνο, έχει να αντιμετωπίσει και την υποχώρηση των τιμών των μετάλλων και το γεγονός ότι έχουν μπει αποθέματα στις αποθήκες σε υψηλότερες τιμές, σύμφωνα με κάποια σχόλια εισηγμένων του κλάδου.
Ωστόσο, δεν περιμένουν να αλλάξει σημαντικά τη μέχρι τώρα εικόνα.
Η Αφοι Κορδέλλου δημοσίευσε κέρδη προ φόρων και τόκων 6,2 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση να είναι μόλις στα 10,8 εκατ. ευρώ.
Τα δημοσιευμένα κέρδη της MIG της δίνουν χαμηλό p/e και κάτω από 3 φορές, αλλά εδώ τα δάνεια είναι πολύ υψηλά και οι συμμετοχές που έχει πλέον λιγοστές.
Η Έλαστρον δημοσίευσε κέρδη προ φόρων και τόκων 17,8 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση να είναι κάτω από 50 εκατ. ευρώ.
Η Αλουμύλ, δημοσίευσε κέρδη προ φόρων και τόκων 26,6 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση των 73 εκατ. ευρώ να δίνει και εδώ χαμηλό εκτιμώμενο p/e.
Η Ξυλεμπορία είχε κέρδη προ φόρων 3 εκατ. ευρώ με τη διοίκηση να έχει δώσει καλή εκτίμηση για το σύνολο του έτους, την οποία ίσως να την ξεπεράσει αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.
Η αποτίμηση των 9,6 εκατ. ευρώ αναμένεται και εδώ να δώσει χαμηλό p/e.
Η Τζιρακιάν με κέρδη προ φόρων 2,5 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 9,6 εκατ. ευρώ μάλλον θα είναι και αυτή μία εισηγμένη με p/e εξαιρετικά χαμηλό.
Η Medicon ίσως είναι μία δυνατή έκπληξη λόγω των κερδών προ φόρων ύψους 4,08 εκατ. ευρώ.
Ωφελείται έως ένα βαθμό από την πανδημία και η αποτίμηση των 17,8 εκατ. ευρώ, παρά τη σημαντική ενίσχυση το τελευταίο διάστημα, δείχνει χαμηλή αφού το p/e αν συνεχίσει έτσι και στο τέταρτο τρίμηνο θα είναι σημαντικά κάτω από 10 φορές.
Η Πλαστικά Θράκης τώρα παίζει κάτω από 5 φορές τα κέρδη του εννεαμήνου.
Καλά ήταν και τα κέρδη προ φόρων και τόκων της Fieratex (1,1 εκατ. ευρώ) και η μετοχή παίζει και με ελκυστικό εκτιμώμενο p/e και με χαμηλό p/bv.
Η Quest έχει έκτακτα κέρδη και μάλιστα υψηλά με αποτέλεσμα το p/e να δείχνει 5,6 φορές.
Πολύ καλά κέρδη προ φόρων και τόκων εμφάνισε και η Lavipharm (5,3 εκατ. ευρώ) με το growth να φαίνεται πως διατηρείται και τα ίδια κεφάλαια να βελτιώνονται στα -8,8 εκατ. ευρώ.
Πιθανότατα και εδώ να δούμε ένα p/e κοντά στις 10 φορές στο σύνολο της χρήσης.
Εξαιρετική ήταν η κερδοφορία της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και δίνει ήδη p/e 6,3 φορές ενώ η αποτίμηση είναι χαμηλότερη των ιδίων κεφαλαίων.
Επιπλέον οι εισηγμένες ΕΛΤΟΝ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Revoil, Δομική Κρήτης, Ελινόιλ, Βογιατζόγλου, Μοτοδυναμική, ΕΛΒΕ, Autohellas, Πετρόπουλος, Viohalco, AS Company, ΕΥΑΘ και μερικές ακόμα αναμένεται να έχουν χαμηλό p/e στο σύνολο της χρήσης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης