Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαύρα Χριστούγεννα με πάνω από 20.000 νεκρούς λόγω covid – Πολύ μεταδοτική η Omicron, κυρίαρχη σε 3 μήνες

Μαύρα Χριστούγεννα με πάνω από 20.000 νεκρούς λόγω covid – Πολύ μεταδοτική η Omicron, κυρίαρχη σε 3 μήνες
Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι τα αντισώματα είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της Omicron
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας της covid στην Ελλάδα, καθώς εκτιμάται πως αν και ο αριθμός των κρουσμάτων βαίνει μειούμενος, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, κάτι που σημαίνει πως το 2021 θα κλείσει με περισσότερους από 20.000 νεκρούς.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα έχουμε άλλους 2.000 θανάτους λόγω της πανδημίας, τη στιγμή που η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική, μια και το 98% των κλινών στις ΜΕΘ είναι κατειλημμένο, κάτι που σημαίνει πως δεκάδες διασωληνωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ.
Πολλοί ειδικοί ζητούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι φωνές εκείνων που ζητούν περιορισμούς και στους εμβολιασμένους ιδιαίτερα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όταν και αναμένεται να αυξηθεί ο συγχρωτισμός και οι επαφές των ανθρώπων.
Σε αυτό το πλαίσιο συστήνεται η χρήση της μάσκας καθώς και η πραγματοποίηση τεστ προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς.
Και ενώ το ΕΣΥ λειτουργεί στα όρια του και ενώ ο αριθμός των θανάτων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο (μόνο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί 643 θάνατοι), τα πρώτα δεδομένα για την παράλλαξη Omicron κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος που διαφεύγει καθιστά κατά 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά τα αντισώματα είτε μέσω του εμβολιασμού είτε μέσω της φυσικής νόσησης.

Πιστοποιητικό νόσησης: Μειώνεται μόλις στους 3 μήνες η διάρκειά του

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τη μείωση της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από covid-19 στους τρεις μήνες - από έξι που είναι σήμερα - εισηγείται η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.
H επιστημονική επιτροπή εισηγείται τη λήξη της ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης στο τέλος Ιανουαρίου 2022 για όσα πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021.
H τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Υγείας, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει λόγω της μετάλλαξης Omicron.
Τα πρώτα δεδομένα για την παράλλαξη Omicron κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος που διαφεύγει καθιστά κατά 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά τα αντισώματα είτε μέσω του εμβολιασμού είτε μέσω της φυσικής νόσησης.

Επιδημιολογικός χάρτης: Στο βαθύ κόκκινο 27 περιοχές της Ελλάδας, προστίθεται και η Ευρυτανία

Στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται πλέον 27 περιοχές της Ελλάδας καθώς προστέθηκε και η Ευρυτανία ύστερα από την επιδείνωση των επιδημιολογικών της δεδομένων.
Όπως έγινε γνωστό, Αργολίδα και Μεσσηνία ανεβαίνουν από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4), ενώ μόνο δύο περιφέρειες κατέγραψαν μείωση του επιδημιολογικού φορτίου τους και, ως εκ τούτου, το επίπεδο επικινδυνότητας μειώθηκε.
Στο πορτοκαλί παραμένουν ο κεντρικός, ο δυτικός και ο βόρειος τομέας Αθηνών, όπως και η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς.
Οι επιδημικοί δείκτες επιδεινώθηκαν και ανέβηκαν επίπεδο:
- Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) η Ευρυτανία.
- Από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4) η Αργολίδα και η Μεσσηνία.
Παρουσίασαν βελτίωση στους επιδημικούς δείκτες και κατέβηκαν επίπεδο:
- Από το βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) στο κόκκινο (επίπεδο 4) η Ξάνθη.
- Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) το Ρέθυμνο.
Οι 27 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι οι εξής: Θεσσαλονίκη, Άγιον Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία.

4_91.JPG

Τζανάκης: Θα έχουμε άλλους 2.000 θανάτους λόγω covid τις επόμενες 20 ημέρες

Την εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα έχουμε άλλους 2.000 νεκρούς λόγω της πανδημίας covid διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Τζανάκης τόνισε ότι η πρώτη δόση προσφέρει προστασία μία με δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, ενώ η ολοκλήρωση του εμβολιασμού προσφέρει την αποφυγή της διασωλήνωσης και του θανάτου και ότι η προστασία έρχεται 20 ημέρες αργότερα.
«Επομένως, αν κάποιος εμβολιαστεί τώρα θα είναι προστατευμένος μετά τις γιορτές.
Από την 1η Νοεμβρίου έως σήμερα έχουμε 2.824 θανάτους.
Από αυτούς το 90% αφορούσε άτομα άνω των 60 ετών και ήταν ανεμβολίαστοι.
Η ομάδα αυτή που προσθέτει στους θανάτους είναι αυτή η δύσκολη ομάδα.
Από αυτή τη δεξαμενή θα έρθει η πληθώρα των θανάτων» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης.

Rapid test σε εμβολιασμένους και χρήση μάσκας

Ιδιαίτερα, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε πως η μάσκα προσφέρει προστασία κατά της διασποράς του ιού και πρότεινε να γίνονται rapid test, ακόμα και στους εμβολιασμένους.
«Εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος και φοράει μάσκα έχει 99% προστασία για να μη μολυνθεί.
Θα πρέπει να κινούμαστε με προσοχή, ακόμα και με τη μάσκα, έστω και με ένα άτομο δίπλα μας.
Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω ένα test, αν και είμαι τριπλά εμβολιασμένος, για να είμαι βέβαιος ότι δεν είμαι ασυμπτωματικός φορέας» τόνισε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος κάλεσε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
«Προτρέπω τους γονείς που έχουν παιδιά υπέρβαρα, που έχουν χρόνιο πρόβλημα του αναπνευστικού, πολύ περισσότερο εάν έχουν σοβαρότερα προβλήματα υγείας, αιματολογικά, ογκολογικά, αυτοί κατά προτεραιότητα θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο» είπε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως «αυτό το εμβόλιο είναι ένα από τα ασφαλέστερα εμβόλια»

Πρασσάς για Omicron: Τι δείχνουν τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα – 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά τα αντισώματα

η θέση πως η παράλλαξη Omicron είναι πάρα πολύ μεταδοτική και ότι τα αντισώματα είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω φυσικής νόσησης είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά διατύπωσε ο Γ. Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος παρουσίασε τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα από τη Νότια Αφρική που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ώρες για την Omicron.
«Τα δεδομένα αποδεικνύουν αυτό που φοβόμασταν, ότι δηλαδή το νέο στέλεχος είναι πολύ πιο ικανό στο να διαφεύγει της προσοχής των αντισωμάτων που ήδη έχουμε χτίσει είτε από εμβολιασμό είτε από φυσική νόσηση.
Τα αντισώματα είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πρασσάς παρομοιάζοντας την ανοσία με την εθνική άμυνα μιας χώρας.
«Έχουμε την αεροπορία που είναι τα αντισώματα, το πεζικό που αντιστοιχεί στην αναμνηστική β΄ άμυνα και το ναυτικό που είναι τα Τ λεμφοκύτταρα.
Αυτή τη στιγμή κανένα στέλεχος, μεταξύ των οποίων και η Omicron, δεν μπορεί να σβήσει με τη μία και τις τρεις γραμμές άμυνας.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο να σπάει την αεροπορική γραμμή άμυνας που είναι υπεύθυνη στο να μη μολυνθούμε καν από τον ιό.
Άρα, αυτό το στέλεχος είναι πολύ πιο μεταδοτικό.
Αυτό που είναι πολύ πιο ενθαρρυντικό είναι ότι οι άλλες δύο γραμμές άμυνας δείχνουν να κρατάνε πολύ γερά που σημαίνει ότι η προστασία έναντι σε βαριά νόσηση δείχνει να κρατάει πολύ ψηλά ακόμα και απέναντι στην Omicron» ανέφερε ο κ.Πρασσάς.

Θα επικρατήσει σε 2 με 3 μήνες

Όπως είπε, από τα νέα δεδομένα προκύπτει ότι ασθενείς, οι οποίοι έχουν νοσήσει μια φορά κι έχουν κάνει τη διπλή δόση του εμβολίου, διαθέτουν πολύ σημαντική ενίσχυση των αντισωμάτων τους σε σημείο που ούτε και η Omicron μπορεί να σπάσει την προστασία από μόλυνση.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό αυτή η τριπλή έκθεση στο αντιγόνο που δείχνει να ενισχύει τόσο πολύ την άμυνα του οργανισμού να ισχύει και με την τριπλή εμβολιαστική δόση.
«Το κουδουνάκι χτυπάει πάλι πολύ έντονα για όσους είναι ανεμβολίαστοι παρά το γεγονός ότι η Omicron δε δείχνει βαριές νοσήσεις.
Θα πρέπει να το δούμε πολύ προσεκτικά γιατί είναι πιθανό οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί να είναι μαζικά εκτεθειμένοι στον ιό προηγουμένως και αυτό απλά να αποδεικνύει αυτό που ξέραμε, ότι η πρώτη έκθεση στον ιό είναι και η πιο επικίνδυνη.
Γι’ αυτό θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα να εμβολιαστούν γιατί ο χρόνος για αυτούς καίει.
Οι υπόλοιποι θα πρέπει να κάνουμε την τρίτη δόση, να ενισχύσουμε την άμυνά μας και να περιμένουμε εκ του ασφαλούς όσο πιο έτοιμοι γίνεται σε περίπτωση που έρθει η Omicron» τόνισε ο κ.Πρασσάς, εκτιμώντας πως με τα νέα δεδομένα γίνεται ακόμα πιο σίγουρο ότι η Omicron μάλλον θα επικρατήσει μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες.
«Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται κατά βάση προσυμπτωματικά.
Δεν τον ενδιαφέρει τι θα γίνει ο ασθενής αφού θα έχει προλάβει να τον μεταδώσει.
Υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχει μεγάλη πίεση εξέλιξης ώστε αυτός ο ιός να γίνει πιο ήπιος.
Αν τύχει να γίνει θα είναι απλά μια ευτυχής συγκυρία», επισήμανε ο κ.Πρασσάς.

Αποτελεσματικά τα εμβόλια

Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, ο ίδιος είπε ότι αν και τα εμβόλια είχαν σχεδιαστεί για το αρχικό στέλεχος της Yuhan, είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά κι έναντι στη Delta και είναι πάρα πολύ πιθανό να είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι βαριάς νόσησης και για την Omicron.
«Αν δούμε ότι η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι σημαντική, μέσα σε 4-6 μήνες θα έχουμε νέα εμβόλια» είπε ο κ.Πρασσάς, τονίζοντας πως θα πρέπει να εμβολιαστούν, πρωτίστως οι ηλικιωμένοι τονίζοντας ότι «κάθε εμβολιασμός ενός ηλικιωμένου αντιστοιχεί σε εκατοντάδες εμβολιασμούς μη ηλικιωμένων, καθώς κατά βάση οι ηλικιωμένοι καταλήγουν στη ΜΕΘ».
Αναφερθείς σε ενδεχόμενες παρενέργειες των εμβολίων, είπε ότι είναι εξαιρετικά ελάχιστες και έχουν καταγραφεί.
«Όταν φτάνεις τα 7 δισ. εμβολιασμούς, δεν υπάρχει κάτι που να σου έχει ξεφύγει» υπογράμμισε ο κ.Πρασσάς.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο στην Αττική

Τη θέση πως σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσα τους και η Αττική, το ιικό φορτίο της covid παραμένει υψηλό διατύπωσε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης, ο οποίος πάντως επισήμανε πως φαίνεται μια μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ. Θωμαΐδης υποστήριξε όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου πως «καλύπτει και το στέλεχος Delta, κάτι που αναμένεται να ισχύσει και για την Omicron».
«Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος.
Σε μια εβδομάδα αναπτύσσονται αντισώματα που μας προστατεύουν» υπογράμμισε ο κ.Θωμαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στους φόβους για διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών.
«Έχουμε αρκετά όπλα: το εμβόλιο, τα αυξημένα τεστ, τις μάσκες και τις αποστάσεις.
Αν αυτά γίνονται, δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κάποια μεγάλη αύξηση στα κρούσματα λόγω των δύο Κυριακών που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά ή της περιόδου των Εορτών» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Μείωση διασποράς

Τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτυπώνουν τη μείωση της διασποράς συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, ενώ στα αστικά λύματα και των 13 περιοχών που ελέγχει το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) παρατηρήθηκαν πτωτικές και σταθεροποιητικές τάσεις την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου - 5 Δεκεμβρίου 2021.
Σε αντίθετη κατεύθυνση, η πίεση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι έντονη, αποτέλεσμα ωστόσο της μεγάλης διασποράς που καταγράφηκε δύο εβδομάδες πριν.
Το περασμένο 24ωρο άλλοι 405 ασθενείς με κορωνοϊό εισήχθησαν στο νοσοκομεία ενώ τα εξιτήρια ήταν μόλις 276.
Η κάλυψη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – Covid ανέρχεται σε 97,70%.
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς συνεχίζουν να ακροβατούν πάνω και κάτω από το φράγμα των 700 για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, μια ρουτίνα στον σκληρό επιδημικό δείκτη που ξεκίνησε με το άλμα της 1ης Δεκεμβρίου στους 690 από 664 και το πέρασμα στους 704 την επομένη, και έπειτα κατά σειρά 694, 697, 715, 714, πέφτοντας στους 697.
Οι απώλειες ασθενών με κορωνοϊό που ξεπέρασαν τις 600 σε επτά μόλις ημέρες, παραμένουν το μελανότερο σημείο και σε αυτή την επιδημική φάση.
Οι θάνατοι για τον Δεκέμβριο έφτασαν τους 643.

Κατεβαίνει στα νότια η πανδημία

Αποκαλυπτικά της επιβάρυνσης των νοσοκομείων από τον συνδυασμό ψυχρότερου καιρού και απουσία εμβολιασμού είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τον μήνα Νοέμβριο, κατά τον οποίο καταγράφηκε 37% αύξηση στις ΜΕΘ συγκριτικά με τον Οκτώβριο και 75% από τον Σεπτέμβριο, στις οποίες η πλειονότητα των νοσηλευομένων (89%) ήταν ανεμβολίαστοι.
Οι 497 ασθενείς με COVID-19 που κατέληξαν σε κάποιο από τα νοσοκομεία της ΥΠΕ αποτέλεσαν το 22% των 2.219 θανάτων του περασμένου μήνα.
Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα νοσηλεύονται σήμερα 1.306 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid και 210 σε ΜΕΘ, στις 17 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της οποίας εντοπίζει ο ΕΟΔΥ 2.263 νέα κρούσματα, το 32% από το σύνολο των 7.009. Από πολύ κοντά ακολουθεί η Αττική, με τα 2.156 κρούσματα στις οκτώ ΠΕ της να αποτελούν το 30% της ιικής διασποράς, στοιχείο που μαρτυρά την «κάθοδο» της πανδημίας προς το νοτιότερο τμήμα της χώρας. Ενδεικτικό είναι και το επιδημιολογικό βάρος στην ΠΕ Ηρακλείου σήμερα (213).
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και πρωτίστως ο εμβολιασμός, είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η σταθεροποίηση της πανδημίας όπως καταγράφεται σήμερα και να αποτραπεί ένας απευκταίος εκτροχιασμός τις επόμενες ημέρες, οπότε αυξάνεται η κινητικότητα και πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα.
Το μέτρο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στις ηλικίες 60 ετών και άνω φαίνεται πως συνέβαλε προς αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας οδηγήσει σε μία εβδομάδα 67.000 πολίτες της ηλικιακής ομάδας στα εμβολιαστικά κέντρα για την αναμνηστική τους δόση με 11.000 ακόμα να προγραμματίζουν την έναρξη του εμβολιασμού τους με την πρώτη δόση μέσα στο περασμένο 24ωρο.
Η αποτίμηση της χθεσινής ημέρας, 6 Νοεμβρίου, για την εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» εμπνέει αισιοδοξία, με τους συνολικούς εμβολιασμούς κατά της COVID-19 να φτάνουν τους 120.017, 16.938 για πρώτη δόση, 16.850 για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος και 88.038 για την αναμνηστική δόση.

Ώς 2 χρόνια φυλάκιση στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο

Αντίμετρα κατά των αρνητών γονέων και κηδεμόνων ενεργοποιεί η κυβέρνηση με κοινή νομοθετική πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης.
Η διάταξη της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή (άρθρο 3) προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.


Στους 18.815 οι νεκροί στην Ελλάδα

Στους 18.815 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 7/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.009, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 978.402 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 50,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.604 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 99, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.815 θάνατοι.

pin1_32.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 697 (60,7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 560 (80,34%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 137 (19,66%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
pin2_29.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.571 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 405 (ημερήσια μεταβολή +6,58%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 436 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xartis7_12.webp


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης