Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανακεφαλαιοποίηση δύο φάσεων της Attica Bank αλά ελληνικά – Τι κρύβει αυτό το κόλπο

Ανακεφαλαιοποίηση δύο φάσεων της Attica Bank αλά ελληνικά – Τι κρύβει αυτό το κόλπο

Η Attica Bank όπως κατ’ επανάληψη έχει αποκαλύψει το Bankingnews.gr έχει πραγματική μαύρη τρύπα στον ισολογισμό της 500-600 εκατ. ευρώ

Σχετικά Άρθρα
Σε ανακεφαλαιοποίηση δύο φάσεων προχωρά η Attica Bank, υιοθετώντας μία ελληνική πατέντα που ούτε σε υποσαχάριες χώρες δεν θα είχε ακολουθηθεί.

Αντί να υλοποιήσει μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της τάξεως των 440 – 450 εκατ. ευρώ επέλεξε να υλοποιήσει δύο αυξήσεις κεφαλαίου, η μία η οποία είναι σε εξέλιξη και η άλλη που θα ακολουθήσει τους προσεχείς μήνες.
Η αύξηση κεφαλαίου, που είναι σε εξέλιξη, είναι ύψους 240 εκατ. ευρώ και η δεύτερη που θα είναι 200 εκατ. θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή στο πρώτο πεντάμηνο του 2022.
Εν συντομία αναφέρουμε ότι αυτή η πατέντα που είναι πρωτοφανής υιοθετείται για ένα και μόνο σκοπό.
Η Attica Bank όπως κατ’ επανάληψη έχει αποκαλύψει το Bankingnews.gr έχει πραγματική μαύρη τρύπα στον ισολογισμό της 500-600 εκατ. ευρώ.
Οπότε τα 240 εκατ. που επενδύονται σε αυτήν την αύξηση κεφαλαίου ουσιαστικά θα μηδενιστούν.
Το σχήμα Ellington με ΤΜΕΔΕ, δηλαδή το ταμείο μηχανικών που είναι συνυπαίτιο για την κατάρρευση και το αδιέξοδο της τράπεζας, ζήτησε να υπάρχει αυτή η ανακεφαλαιοποίηση δύο φάσεων ώστε να ελέγξουν στο μεσοδιάστημα πόσο είναι η πραγματική μαύρη τρύπα και ανάλογα να καθοριστεί σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχει στις ζημιές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τι θα ισχύσει στην τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ

Στην τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου, της οποίας η διαδικασία παρατάθηκε έως τις 17 Δεκεμβρίου ως προς την άσκηση δικαιώματος, το ύψους έχει καθοριστεί στα 240 εκατ. ευρώ με τιμή 0,20 ευρώ.
Η παράταση, να σημειωθεί, ότι δόθηκε για ένα και μόνο σκοπό: να τροποποιηθεί το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου για να περιλαμβάνει τα νέα δεδομένα.
Το νέο ενημερωτικό θα δημοσιοποιηθεί στις 9 ή 10 Δεκεμβρίου 2021.
Στην τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 68,2% θα υποχωρήσει στο 65,6%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχει με 157,4 εκατ. ευρώ.
Ταυτοχρόνως το σχήμα Ellington και ΤΜΕΔΕ θα συμμετάσχουν στην αύξηση με 82 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα το Elligton με 47,6 εκατ. και το ΤΜΕΔΕ με 35 εκατ. ευρώ.

Η πραγματική αξία των 240 εκατ. είναι μηδέν

Η Attica Bank εμφανίζει εικονικά 186 εκατ. κεφάλαια στην τρέχουσα συγκυρία.
Συν τα 240 εκατ. που θα προσθέσει από την αύξηση θα έχει 426 εκατ. ευρώ.
Αναφέραμε όμως ότι η μαύρη τρύπα είναι 500-600 εκατ.
Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια της Attica Bank παραμένουν αρνητικά.

Έρχεται νέα αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ. τους προσεχείς μήνες

Η Attica Bank για να καλύψει τα αρνητικά της κεφάλαια και να αποκτήσει φερεγγυότητα θα πρέπει να υλοποιήσει και δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αφού αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα μοντέλο διαδοχικών αυξήσεων κεφαλαίου.
Στη νέα αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχει κατά βάση το σχήμα Elligton – ΤΜΕΔΕ που θα μπορούσε να καταβάλει 130-150 εκατ.
Με αυτήν την πατέντα ανακεφαλαιοποιείται η χρεοκοπημένη Attica Bank και κατ’ ουσίαν τη μεγάλη ζημιά την παίρνει το ΤΧΣ, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.
Σημειώνεται επίσης ότι το Elligton συμμετέχει στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση διότι η DGComp, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, είχε προειδοποιήσει ότι εάν στην αύξηση δεν συμμετάσχει και ιδιώτης θα θεωρήσει την ΑΜΚ ως κρατική βοήθεια (state aid), και δεν θα την είχε εγκρίνει.
Αντί λοιπόν αυτό που θα έκανε κάθε σοβαρός επενδυτής για μία αύξηση κεφαλαίου 450 εκατ. επέλεξαν ανακεφαλαιοποίηση δύο φάσεων γιατί απλά δεν ξέρουν πόση είναι η μαύρη τρύπα της τράπεζας.

Ποια η πραγματική χρηματιστηριακή αξία της Attica Bank

Όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά η Attica Bank με βάση τη τρέχουσα χρηματιστηρική αποτίμηση των 452 εκατ. εμφανίζει τιμή/χρηματιστηριακή αξία (P/BV) στο 1x, το οποίο είναι αδικαιολόγητο εάν ληφθεί υπόψιν ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα αποτιμάται με 0,43x.
Η Attica Bank θα πρέπει να αποτιμάται στο μέσο όρο των ελληνικών τραπεζών, στο καλύτερο σενάριο, επομένως έχει περιθώριο πτώσης 60%.
Ακόμη και με τη δεύτερη αύξηση κεφαλαίου στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 πάλι δεν θα αξίζει χρηματιστηριακά η Attica Bank καθώς έχει χρεοκοπημένο επιχειρηματικό μοντέλο, εμφανίζει ζημιογόνο μέγεθος στα προ προβλέψεων έσοδα και δεν έχει καμία αξιοπιστία στον ισολογισμό της,.

Συμπέρασμα

Μόνο στην Ελλάδα και ίσως στην Ακτή Ελεφαντοστού θα επέλεγαν αυτή την πατέντα ανακεφαλαιοποίησης μιας τράπεζας.
Η αύξηση κεφαλαίου είναι μια σοβαρή διαδικασία μιας εισηγμένης εταιρείας και όχι μια διαδικασία που τεμαχίζεται κατά το δοκούν με βάση τα ιδιοτελή συμφέροντα των εμπλεκομένων.
Το ΤΧΣ και ο διευθύνων σύμβουλός τους Ηλίας Ξηρουχάκης άπαξ και φορτώθηκαν το βάρος της χρεοκοπημένης Attica Bank θα πρέπει να επιβάλουν μια σκληρή θεραπεία σοκ ώστε αυτό η σαθρή τράπεζα να αποκτήσει αξιοπιστία.
Επίσης, να ελέγχει το ΤΜΕΔΕ και το Elligton, ειδικά το ΤΜΕΔΕ που ο ρόλος του παραμένει διαχρονικά ύποπτος αφού συμμετείχε στο σκάνδαλο της Attica Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης