Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν απέκλεισε εισβολή στην Ουκρανία ο Putin, παρά την προειδοποίηση Biden για κυρώσεις

Δεν απέκλεισε εισβολή στην Ουκρανία ο Putin, παρά την προειδοποίηση Biden για κυρώσεις
Η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα

Δεν απέκλεισε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι της Ρωσίας.
Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε ευθέως αν σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία και απάντησε τα εξής:
«Είναι μία προκλητική ερώτηση.
Η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της.
Δεν μπορεί να μη μας απασχολεί η προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Ουκρανία θα αναπτύξει βάσεις εκεί εάν εισέλθει στο ΝΑΤΟ.
Βασιζόμαστε ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν αυτή τη φορά», ανέφερε ο πρόεδρος Putin, μία μέρα μετά τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, την οποία χαρακτήρισε «εποικοδομητική».

Κοινή επιτροπή με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

«Τώρα βλέπουμε τα αντιπυραυλικά συστήματα MK41να βρίσκονται στη Ρουμανία.
Έχουμε σοβαρές υποψίες ότι το ίδιο θα συμβεί στην Ουκρανία.
Πώς να μην το σκεφτούμε; Θα ήταν μια εγκληματική αδράνεια.
Πρέπει να παρακολουθούμε τι γίνεται.
Συμφωνήσαμε ότι θα συσταθεί μία επιτροπή που θα δει με λεπτομέρεια το θέμα και θα κάνει τις προτάσεις.
Αυτή η ιδέα ήταν του Αμερικανού προέδρου.
Εγώ τη δέχθηκα συμφώνησα και είπα ότι θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας.
Μέχρι να διαμορφωθούν οι θέσεις μας είναι λίγο νωρίς να τις ανακοινώσω. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα το κάνουμε δημόσια» κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η προειδοποίηση Biden για κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Μόλις χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογο του V. Putin ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα αντιδράσουν με ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη των δύο ηγετών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε εξάλλου την βαθιά του ανησυχία και την ανησυχία των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη για την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Επανέλαβε την υποστήριξη του στην εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε «υποσχέσεις» ούτε έκανε «παραχωρήσεις» απέναντι στα αιτήματα του Ρώσου ομολόγου του, ο οποίος ήθελε κυρίως να κλείσει το ΝΑΤΟ την πόρτα του στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου J. Salivan.
Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να μπορεί «να επιλέξει ελεύθερα» με ποιον θα συνεργαστεί, ανέφερε ο Salivan στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη δίωρη βιντεοκλήση μεταξύ του Biden και του Putinν.

O Nord Stream 2

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream-2 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «μοχλός» για να αποτραπεί μια επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Σε ό,τι αφορά τον Nord Stream-2, το γεγονός είναι ότι δεν ρέει επί του παρόντος φυσικό αέριο από τον αγωγό, που σημαίνει ότι δεν λειτουργεί, που σημαίνει ότι δεν είναι μοχλός πίεσης του Putin.
Πράγματι, είναι ένας μοχλός για τη Δύση, επειδή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να δει να ρέει φυσικό αέριο σε αυτόν τον αγωγό, ίσως δεν θέλει να αναλάβει το ρίσκο να εισβάλει στην Ουκρανία», σχολίασε.
Ο Salivan επισήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι ο Putin έχει λάβει κάποια απόφαση αναφορικά με την Ουκρανία.
«Αυτό που έκανε σήμερα ο Biden ήταν να του παρουσιάσει ξεκάθαρα τις συνέπειες, εάν επιλέξει» την κλιμάκωση, πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι στην περίπτωση μιας εισβολής, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα παράσχουν αμυντική βοήθεια στο Κίεβο και θα απαντήσουν με «ισχυρές οικονομικές κυρώσεις».
Η Ουάσινγκτον θα εξετάσει επίσης την πιθανότητα παροχής βοήθειας στους εταίρους της στο ανατολικό μέτωπο, στην περίπτωση μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.


www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης