Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 3 μήνες το πιστοποιητικό νόσησης – Χριστούγεννα με περιορισμούς – Σε βαθύ κόκκινο η μισή Ελλάδα

Στους 3 μήνες το πιστοποιητικό νόσησης – Χριστούγεννα με περιορισμούς – Σε βαθύ κόκκινο η μισή Ελλάδα
Μια ανάσα από τους 19.000 νεκρούς λόγω covid στην Ελλάδα, εκτιμήσεις ότι θα ξεπεράσουμε τους 20.000 θανάτους έως τα τέλη του 2021
Σχετικά Άρθρα
(upd6) Παραμένει η ανησυχία των ειδικών για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς αν και παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως έως τα τέλη του έτους, θα μετράμε περίπου 100 θανάτους την ημέρα, υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεπεράσουμε κατά πολύ τους 20.000 νεκρούς λόγω covid.
Με τη μισή Ελλάδα να είναι επιδημιολογικά στο «βαθύ κόκκινο», στην υψηλότερη δηλαδή κατηγορία συναγερμού, και με το ΕΣΥ να δίνει αγώνα να σταθεί όρθιο – τη στιγμή μάλιστα που γίνονται καταγγελίες από την ΠΟΕΔΗΝ για κατειλημμένες ΜΕΘ για … VIP -, οι επιστήμονες διατυπώνουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη του ιού ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όταν και αναμένεται να αυξηθούν η κινητικότητα αλλά και οι συγκεντρώσεις των πολιτών σε κλειστούς χώρους.
Για αυτό το λόγο γίνονται συστάσεις αφενός να σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν είτε με την α’ δόση του εμβολίου είτε με την αναμνηστική και αφετέρου να κάνουν συνεχή τεστ και να τηρούν τα μέτρα προστασίας, όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.
Και ενώ η κυβέρνηση διατυπώνει την ικανοποίηση της για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, αναφέροντας πως μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού να εμβολιαστούν πάνω από 60.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας, ανακοινώθηκε πως η διάρκεια των πιστοποιητικών νόσησης θα έχουν στο εξής διάρκεια 3 μήνες από 6 μήνες που είχαν μέχρι πρότινος.
Σημειώνεται πως η σχετική τροπολογία , η οποία προβλέπει και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών, κατατέθηκε προς ψηφοφορία στη Βουλή.
Εν τω μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, όσοι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχουν περάσει 7 μήνες από τη δεύτερη δόση, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, κάτι που σημαίνει πως θα υπόκεινται στους περιορισμούς που υπάρχουν για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Την ίδια στιγμή πάντως, πολλοί επιστήμονες υπογραμμίζουν πως θα πρέπει να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους ενόψει των εορτών, προτείνοντας ακόμα και rapid test για την επιβίβαση τους στα μέσα μεταφοράς.

Επιδημιολογικός χάρτης: Στο βαθύ κόκκινο 27 περιοχές της Ελλάδας, προστίθεται και η Ευρυτανία

Στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται πλέον 27 περιοχές της Ελλάδας καθώς προστέθηκε και η Ευρυτανία ύστερα από την επιδείνωση των επιδημιολογικών της δεδομένων.
Όπως έγινε γνωστό, Αργολίδα και Μεσσηνία ανεβαίνουν από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4), ενώ μόνο δύο περιφέρειες κατέγραψαν μείωση του επιδημιολογικού φορτίου τους και, ως εκ τούτου, το επίπεδο επικινδυνότητας μειώθηκε.
Στο πορτοκαλί παραμένουν ο κεντρικός, ο δυτικός και ο βόρειος τομέας Αθηνών, όπως και η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς.
Οι επιδημικοί δείκτες επιδεινώθηκαν και ανέβηκαν επίπεδο:
- Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) η Ευρυτανία.
- Από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4) η Αργολίδα και η Μεσσηνία.
Παρουσίασαν βελτίωση στους επιδημικούς δείκτες και κατέβηκαν επίπεδο:
- Από το βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) στο κόκκινο (επίπεδο 4) η Ξάνθη.
- Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) το Ρέθυμνο.
Οι 27 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι οι εξής: Θεσσαλονίκη, Άγιον Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία.

4_91.JPG
Βασιλακόπουλος: Η γ’ δόση μειώνει κατά 90% με 95% την πιθανότητα θανάτου

Σε μελέτες που δείχνουν πως η χορήγηση της γ’ δόσης κατά της covid μειώνει κατά 90% με 95% την πιθανότητα θανάτου αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος μάλιστα σημείωσε πως οι έρευνες υποστηρίζουν πως ανάλογα με την ηλικία του καθενός, μειώνεται και κατά 15 με 20 φορές η πιθανότητα να κολλήσει κανείς.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό, New England Journal of Medicine, σύμφωνα με την οποία, αποδείχθηκε πως η 3η δόση μειώνει την πιθανότητα θανάτου κατά 90% με 95%
«Η 3η δόση είναι το απόλυτο εργαλείο για να μην βλέπετε ανθρώπους εμβολιασμένους στις ΜΕΘ, να μην βλέπετε παρά ελάχιστους νεκρούς.
Να εμπιστευθεί πλήρως ο κόσμος το εμβόλιο» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Πιο μεταδοτική η Omicron

Αναφερόμενος στην παράλλαξη Omicron, ο κ.Βασιλακόπουλος είπε πως τα δεδομένα δείχνουν πως μάλλον θα είναι πιο μεταδοτική, ενώ από την άλλη τα προκαταρκτικά δεδομένα επιδημιολογικού χαρακτήρα δείχνουν ότι μάλλον δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσηση, με υπαρκτή πιθανότητα να οδηγεί ακόμα και σε πιο ήπια.
«Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο σε 2-3-4 εβδομάδες, βαδίζουμε σε έναν καλό δρόμο.
Ο ιός καθώς περνάει η πανδημία και αλλάζει θα γίνεται πιο μεταδοτικός , αλλά θα έχει ως εμπόδιο τα εμβόλια και θα μας πειράζει πολύ λιγότερο αν προκαλεί ήπια νόσηση. Αν αποδειχθεί αυτό και εξελιχθεί έτσι σιγά σιγά θα μας αφήσει γιατί θα εμβολιαστούμε» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι επικίνδυνο να κάνουμε προβλέψεις.
Μάλιστα ανέφερε ότι με βάση τον ΠΟΥ, θα υπάρχουν επαρκή εμβόλια για όλο τον πληθυσμό του πλανήτη μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2022.
Για την καταγγελία σχετικά με «κλειστές» ΜΕΘ για VIP πρόσωπα , είπε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τέτοια περιστατικά στο δικό του νοσοκομείο, ενώ ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα από την στιγμή που κάποιος διασωληνώνεται και ότι οι δικλίδες ασφαλείας είναι πάρα πολλές και λειτουργούν.

Λινού: Ασφαλέστερο το εμβόλιο για τα παιδιά – Τα προφυλάσσουμε από το σύνδρομο του long covid

Τη θέση πως το εμβόλιο είναι ασφαλέστερο για τα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών διατύπωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, η οποία πάντως σημείωσε πως είναι σημαντικό να αυξηθούν οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση.
Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 η κα.Λινού χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι αυξάνονται οι εμβολιασμοί, ωστόσο τόνισε ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό να αυξηθούν οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση.
Μιλώντας για τα εμβόλια στα παιδιά 5 έως 11 ετών, για τα οποία η πλατφόρμα για τα ραντεβού ανοίγει αύριο Παρασκευή 10/12, η κα. Λινού τόνισε ότι «τα παιδιά τα εμβολιάζουμε από τους 6 μήνες».
«Έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια παιδιών χωρίς να έχουν αποδειχθεί παρενέργειες.
Το εμβόλιο είναι ασφαλέστερο στα παιδιά» είπε η κα.Λινού, αναφέροντας πως με τον εμβολιασμό τα προφυλάσσουμε από το σύνδρομο της μακράς covid.
Μάλιστα η κα.Λινού υπογράμμισε πως έως τα Χριστούγεννα, θα υπάρχει και εμβόλιο κατά της covid και για παιδιά κάτω των 5 ετών.

Επιμένει ο Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ: Προωθούνται πιο γρήγορα στις ΜΕΘ οι επώνυμοι

Επιμένει στις καταγγελίες του περί των ΜΕΘ για VIP ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), Μ. Γιαννάκος, ο οποίος υποστήριξε πως οι επώνυμοι ασθενείς προωθούνται πιο γρήγορα στις ΜΕΘ.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Γιαννάκος διερωτήθηκε πώς μπορεί το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει καθημερινά πληρότητα σε ΜΕΘ της τάξης του 97% με 98% την ώρα που 120 ασθενείς βρίσκονται διασωλημένοι σε απλές κλίνες.
Ο κ.Γιαννάκος επικαλέστηκε την περίπτωση του Μητροπολίτη Αγρινίου ο οποίος μόλις χρειάστηκε διασωλήνωση μέσα σε τρεις ώρες μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, την ώρα που 58χρονος, με υποκείμενα νοσήματα στο ίδιο νοσοκομείο, στο νοσοκομείο Αγρίνιου περίμενε επί πέντε μέρες διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ να αδειάσει κρεβάτι.
«Το κατήγγειλε η σύζυγός του, ανάπηρη και η ίδια, και μόλις το θέμα αναδείχθηκε και μέσω της ΕΡΤ, τότε μόνο βρέθηκε κρεβάτι και πήγε στα Γιάννενα.
Τότε γιατί δεν παρενέβη εισαγγελέας;» διερωτήθηκε ο κ.Γιαννάκος, τονίζοντας πως δεν επιρρίπτει ευθύνες ή μομφές στους γιατρούς, απλά διαπιστώνει ότι προκύπτουν ερωτήματα για το πώς γίνεται η διαχείριση και κατανομή των κενών κλινών στο πληροφοριακών σύστημα.
«Έχουμε 705 διασωληνωμένους και οι ΜΕΘ είναι 647.
Δεν μιλώ για VIP ΜΕΘ, αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί το υπουργείο δεν ανακοινώνει 100% πληρότητα, και γιατί όταν εμφανίζεται κάποιος επώνυμος βρίσκει πιο γρήγορα ΜΕΘ σε σχέση με άλλους που μπορεί να καταλήγουν στους θαλάμους» είπε ο κ.Γιαννάκος, ο οποίος κατήγγειλε το υπουργείο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας ενώ παρέπεμψε και στον γ.γ. της ΟΕΝΓΕ κ. Παπανικολάου, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, είχε κάνει λόγο για ΜΕΘ «καβάτζα» επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία.

Μαύρος Δεκέμβριος με 724 θανάτους


Συνεχείς διακυμάνσεις παρατηρούνται στους επιδημιολογικούς δείκτες, αναμενόμενοι ωστόσο στο πλαίσιο της εύθραυστης σταθεροποίησης.
Έτσι, το Rt καταγράφει ξανά αύξηση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, στο 1.07 από 1.04.
Σημειώνεται ότι προ δύο εβδομάδων, ο δείκτης μετάδοσης της νόσου ήταν 1.13.
Περισσότεροι είναι και οι διασωληνωμένοι ασθενείς, στους 709 με την πλειοψηφία ανεμβολίαστους (81.24%) και τις ηλικίες 64 ετών και κάτω να σημειώνουν πρωτοφανές προβάδισμα έναντι των μεγαλύτερων ηλικιών, με 373 (52,6%) ασθενείς να προέρχονται από τη ομάδα νεότερων και 336 (47.4%) 65 και άνω.
Στον αντίποδα, σε σταθερά της υφιστάμενης επιδημικής περιόδου έχει εξελιχθεί ο μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας που χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό καθημερινά.
Με τους 81 νέους θανάτους που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το σύνολο φτάνει στους 724 για τον Δεκέμβριο και τους 18.901 από την αρχή της πανδημίας.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι νοσηλείες ασθενών σε απλές κλίνες Covid βρίσκονται σε κορύφωση, ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τη σταθεροποίηση της πανδημίας.
Ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει και θα εξελιχθεί η αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.
Μέχρι το περασμένο 24ωρο, ο αριθμός νοσηλευομένων ασθενών στο σύνολο της χώρας ήταν 3.693 σε απλές κλίνες και 1.045 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ).

Παιδί 1 στα 4 κρούσματα – Ξεκινά ο εμβολιασμός στις ηλικίες 5-11

Σε επτά ημέρες, καταγράφηκαν 10.320 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών, το 25% δηλαδή στο σύνολο των κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Στον σχετικά πίνακα, για τις ηλικίες 0-17 ετών, τα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας αγγίζουν τα 167.585.
Στις 18 Οκτωβρίου η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι «τα παιδιά μεταδίδουν και επιπλέον ότι αποτελούν ένα ''ρεζερβουάρ'' που διευκολύνει τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων», επικαλούμενη τα ευρήματα αμερικανικής μελέτης παιδιών και εφήβων στο νοσοκομείο Massachusetts που κατέληγαν ότι ιός που βρίσκεται στον οργανισμός τους είναι ζωντανός και το ιικό τους φορτίο εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από το αν νοσούν, βρίσκονται στο νοσοκομείο ή είναι ασυμπτωματικά.
Υπό την απειλή της νέας παραλλαγής Omircron και με ζητούμενο την προστασία των παιδιών από τη νόσηση με Covid-19 αλλά και πιθανές επιπλοκές από αυτή, η Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών.
Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού θα ανοίξει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στις 13 θα παραληφθούν τα πρώτα εμβόλια Comirnaty των Pfizer/BioNTech και δύο ημέρες αργότερα, στις 15, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ραντεβού για εμβολιασμό, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ευρυτανία: Ένα αντιπρότυπο στην πανδημία

Η υπαγωγή της Ευρυτανίας στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη (επίπεδο 5) δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία.
Την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου 2021 - 05 Δεκεμβρίου, η περιφερειακή ενότητα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας στους ελέγχους κορωνοϊού 2,27%, με αμέσως επόμενο το 1,67% του Έβρου.
Υπενθυμίζεται ότι η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση της Ευρυτανίας στις αρχές του φθινοπώρου την είχε οδηγήσει στο lockdown από τις 10 Σεπτεμβρίου 2021, με απαγόρευση μεταμεσονύκτιας κυκλοφορίας και μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Η Ευρυτανία παραμένει το αντιπρότυπο στην πανδημία, διατηρώντας το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα, -39.23% μόλις στους ολοκληρωμένους και 41.99% για πρώτη δόση- και πετυχαίνοντας σήμερα την υψηλότερη αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, στα 144,42, ενώ τα νέα κρούσματα στην περιοχή είναι 29.

Στους 18.901 οι νεκροί στην Ελλάδα

Στους 18.901 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 8/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.899, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 984.301, εκ των οποίων 50.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 96 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.536 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,07 (95% ΔΕ: 0,99 - 1,21)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.901 θάνατοι.

pin1_33.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 709 (59,9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 576 (81,24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 133 (18,76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.579 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 449 (ημερήσια μεταβολή +10,86%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 427 ασθενείς.

pin2_30.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης