Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντηρήθηκε το άνευρο κλίμα με πενιχρό τζίρο στο ΧΑ +0,60% στις 898 μον. - Προβληματικό το αφήγημα της Ελλάδος

Συντηρήθηκε το άνευρο κλίμα με πενιχρό τζίρο στο ΧΑ +0,60% στις 898 μον. - Προβληματικό το αφήγημα της Ελλάδος
Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο εδώ και οκτώ μήνες στη ζώνη των 850 - 930 μονάδων όταν την ίδια στιγμή οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, βρίσκονται πλησίον στα ιστορικά υψηλά
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Συντηρήθηκε το άνευρο κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 898 μονάδες, και με την αβεβαιότητα να διατηρείται για τη συνολική εξέλιξη της πανδημίας, ενώ υποχωρούν οι ανησυχίες για τη νέα παράλλαξη Omicron.
Ωστόσο, με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μετοχές, όπως Alpha Bank +2,36%, Μotor Oil +2,61%, EΛΠΕ +2,17%, ΟΤΕ +2,03% ... στις δημοπρασίες κατάφερε να κλείσει στο υψηλό της ημέρας με τις συναλλαγές να παραμένουν σε απογοητευτικά επίπεδα.   

Σύμφωνα με τους ειδικούς το νέο στέλεχος αποτελεί λιγότερο επικίνδυνο από την Delta αλλά με ισχυρή μεταδοτικότητα, γεγονός που δεν αποτελεί μια νέα απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται αύριο 10/12 καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση στο 5% λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους ενώ παράλληλα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 898 μονάδες, με τις 900 μονάδες να αποτελούν εκ νέου την  πρώτη αντίσταση και με πρώτη στήριξη την ζώνη των  στήριξη των 865 – 860 μονάδων.
Και ενώ απομένουν 13 συνεδριάσεις έως το τέλος του έτους και οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν ότι η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τις 900 μονάδες με το μέγιστο της ανοδικής κίνησης να είναι οι 940 με 950 μονάδες και πιθανό κλείσιμο στην ζώνη πέριξ των 900 μονάδων με 920 μονάδων.
Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο εδώ και οκτώ μήνες στη ζώνη των 850 - 930 μονάδων όταν την ίδια στιγμή καταγράφονται ιστορικά υψηλά σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Η Ελλάδα κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο, ωστόσο το αναπτυξιακό αφήγημα που ακούμε δεν κομίζει κάτι καινούργιο.
Έχουμε την επανάληψη της ίδιας παράστασης διαρκώς, με την κυβέρνηση, όπως κάθε κυβέρνηση διαχρονικά, να επιδίδεται σε ένα εμπόριο ελπίδας για βιώσιμους όρους ανάπτυξης και για αλλαγή του οικονομικού παραδείγματος τη χώρας.
Αναμφίβολα,  τα στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαίωσαν ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό.
Φυσικά, συμβολή είχαν και οι επενδύσεις, ωστόσο διατηρούσαν μάλλον ρόλο «κομπάρσου».
Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ

Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Alpha Bank+2,36% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησε η Πειραιώς +1,36%, αμετάβλητη έκλεισε η Eurobank ενώ η Εθνική υποχώρησε στο -0,77%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +2,61%, ΕΛΠΕ +2,17%, ΟΤΕ +2,03%....ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Aegean -1,78%
Τρεις ελληνικές μετοχές, η Motor Oil, ο ΟΠΑΠ και η Eurobank βρίσκονται στο top 20 των αναδυόμενων της Bank of America το 2022,
καθώς εκτιμά ότι θα έχουν υψηλά επίπεδα ανάπτυξης ενώ μία, η Jumbo, βρίσκεται στον αντίποδα, του bottom 20, εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων ανάπτυξης.
Επίσης, η Eurobank εμφανίζεται στο top 20 των τίτλων που θα εμφανίσουν και καλύτερες επιδόσεις στα κέρδη ανά μετοχή.


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Mε θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,17% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,05%.
Στις δημοπρασίες με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Alpha Bank +2,36% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Motor Oil +2,61%, ΕΛΠΕ +2,17%, τον δεικτοβαρή ΟΤΕ +2,03%  ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +0,73% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,60%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,60% στις 898 μονάδες έχοντας υψηλό στις 898,29 μονάδες και χαμηλό τις 893,59 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 17,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,18 εκατ. ευρώ και όγκου 2,3 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 1,8 εκατ. τεμάχια αξίας 5,09 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 797 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 306 χιλ. τεμάχια αξίας 2,85 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 898 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι  925, οι 935 και οι 950 μονάδες..  
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 880 μονάδες και ακολουθούν οι 865 και οι 850 μονάδες.
Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί στις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 800 και οι  780 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 581 μονάδες, οριακά υψηλότερα από την πρώτη αντίσταση των 575 – 580 μονάδων και ακολουθούν οι 600, οι 615- 625 μονάδες και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται η ζώνη των 575 – 570 μονάδων και ακολουθούν οι  560, οι 550, οι 535 και οι 500 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,36% - Στο επίκεντρο η νέα παράλλαξη της covid - 19 και ο πληθωρισμός

Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα 9/12 τα ελληνικά ομόλογα ενώ βελτίωση καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις, με επίκεντρο την νέα παράλλαξη της covid-19 και τον αντίκτυπο της στην παγκόσμια οικονομία  και τον πληθωρισμό.
Οι επενδυτές αναμένουν  τα κρίσιμα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή 10/12 στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.
Σημειώνεται ότι το ράλι των τιμών τους τελευταίους μήνες υποχρέωσε την Fed να αναθεωρήσει την στρατηγική της, με τον πρόεδρο Jay Powell, να προαναγγέλλει  τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αύξησης του tapering και γρηγορότερη άνοδο των επιτοκίων, στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου.
Με τον πληθωρισμό να καλπάζει μετά το υψηλό 30 ετών του Οκτωβρίου στο 6,2% παραδέχθηκε δε ότι ίσως «πρέπει να εγκαταλειφθεί το αφήγημα του παροδικού πληθωρισμού και να εγκαταλειφθούν τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης.
Από την άλλη, περισσότερο κατηγορηματική από οποιοδήποτε στέλεχος της τράπεζας της ΕΚΤ εμφανίζεται η πρόεδρος, C. Lagarde η οποία επιμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί στη συνεδρίαση της 16/12 για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022
Σημειώνεται ότι το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,35%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, ενώ αν δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις θα ήταν στο 2,5% με 3%.
Εν τω μεταξύ στα 35 δισ. ευρώ προσεγγίζει η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ) ενώ στο διάστημα από τις 21/10 εως τις 21/11/2021 αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 2,75 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα πανδημίας, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο και η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα μένει να δούμε τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με το πως θα διαχειριστεί τους ελληνικούς τίτλους μετά τη λήξη του προγράμματος PEPP.
Από την έναρξη της πανδημίας άλλωστε τα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν στο δίκτυ ασφαλείας της ΕΚΤ, εμφανίζοντας σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους, ενώ προφανώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι της Ελλάδας κοντά στα 33 δις. δεν επαρκεί για να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, τα ελληνικά ομόλογα, θα παραμείνουν εκτός του συμβατικού προγράμμας αγοράς ομολόγων (APP) της ΕΚΤ, μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας (PEPP)
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ελπίδες της Αθήνας να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο συμβατικό πρόγραμμα APP μετά τη λήξη του PEPP «πιθανότατα θα διαψευστούν».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η πιθανή ευελιξία στις επανεπενδύσεις ομολόγων του PEPP, θα αποτελέσει «παρηγοριά» για την Ελλάδα.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,36% και το ιταλικό 10ετές στο 0,99% και με το μεταξύ τους spread στις 37 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 121 μονάδες ή 1,21% στα υψηλά έτους, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.

Δυσφορία κυβέρνησης και τραπεζιτών για τη θεσμική εκτροπή της Reggeborgh

Δυσφορία επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης αλλά και τις ελληνικές τράπεζες για το γεγονός ότι ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh, εκ των βασικών μετόχων του Ελλάκτωρ αντιμετωπίζει με εξώδικα τις ελληνικές εποπτικές αρχές και εν προκειμένω την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας που μίλησε το bankingnews.gr ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι φιλική στις ξένες επενδύσεις, αλλά θα πρέπει οι ξένοι επενδυτές να σέβονται την ελληνική νομοθεσία και ειδικά τις ανεξάρτητες αρχές, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Όταν ένας επενδυτής που τυγχάνει να είναι και μέτοχος εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο προβαίνει σε κινήσεις που αμφισβητούν τις διοικητικές και ρυθμιστικές αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημαίνει ότι δεν έχουν κατανοήσει ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που δεν εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό Δίκαιο.
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ανεξάρτητη αρχή που εποπτεύει τις εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο και έχει την εποπτεία ελέγχου όλων των εταιριών.
Είναι έξω από το πνεύμα της κυβέρνησης οι παρεμβάσεις κατά ανεξάρτητων αρχών».
Δυσφορία και από τις τράπεζες
Πέραν όμως από τη δυσφορία της κυβέρνησης έντονο προβληματισμό διατυπώνουν και οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες ήταν ή είναι μέτοχοι του Ελλάκτωρ μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων.
Κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας που μίλησε στο bankingnews.gr ανέφερε ότι «θεωρούμε πρωτοφανές αυτό που έχει συμβεί με τη Reggeborgh να καταθέτει εξώδικα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Εάν αυτό είχε συμβεί στη SEC, στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, την ίδια στιγμή η εισηγμένη εταιρεία ή ο μέτοχος θα είχαν τεθεί υπό αυστηρότατη παρακολούθηση και θα είχαν ληφθεί δραστικά μέτρα κατά οποιασδήποτε ασυδοσίας».
Οι Έλληνες τραπεζίτες επί της ουσίας τάσσονται κατά των πρακτικών της Reggeborgh και θεωρούν ότι δεν συνάδουν με το πνεύμα ενός καλόπιστου ξένου θεσμικού επενδυτή.
Υπενθυμίζεται ότι η Reggeborgh, ο ολλανδικός όμιλος που στο παρελθόν ήταν βασικός μέτοχος στη ΓΕΚ Τέρνα και τώρα βασικός μέτοχος στον Ελλάκτωρ, μετά τις αποκαλύψεις του bankingnews.gr που επέφεραν την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έστειλε εξώδικα στην εποπτική αρχή του χρηματιστηρίου, ενώ ενημέρωσε και τις εισαγγελικές αρχές με το επιχείρημα ότι τόλμησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να τους ελέγξει.
Η Reggeborgh πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν είναι Ζιμπάμπουε, είναι μία χώρα που οι Αρχές λειτουργούν – αν και όχι πάντα – οπότε οι αποικιοκρατικού τύπου απειλές υποδεικνύουν ότι οι Ολλανδοί δεν πιστεύουν την ελληνική οικονομία και το ελληνικό επιχειρείν αλλά είναι ευκαιριακοί χρηματιστηριακοί καιροσκόποι που απλά ήλθαν στην Ελλάδα για να αποκομίσουν ένα γρήγορο κέρδος και όχι να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Η επικαιρότητα

Παραμένει η ανησυχία των ειδικών για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς αν και παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Οι επιστήμονες διατυπώνουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη του ιού ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όταν και αναμένεται να αυξηθούν η κινητικότητα αλλά και οι συγκεντρώσεις των πολιτών σε κλειστούς χώρους.
Για αυτό το λόγο γίνονται συστάσεις αφενός να σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν είτε με την α’ δόση του εμβολίου είτε με την αναμνηστική και αφετέρου να κάνουν συνεχή τεστ και να τηρούν τα μέτρα προστασίας, όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.
Και ενώ η κυβέρνηση διατυπώνει την ικανοποίηση της για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, αναφέροντας πως μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού να εμβολιαστούν πάνω από 60.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας, ανακοινώθηκε πως η διάρκεια των πιστοποιητικών νόσησης θα έχουν στο εξής διάρκεια 3 μήνες από 6 μήνες που είχαν μέχρι πρότινος.
Μάλιστα αναφέρθηκε πως το πιστοποιητικό νόσησης θα μπορεί να εκδίδεται μόνο μια φορά και όχι περισσότερες σε περίπτωση επαναλοίμωξης, απόφαση που έρχεται να εντείνει ακόμα περισσότερο την πίεση προς τον εμβολιασμό.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη  έκλεισαν σήμερα 9/12 οι περισσότερες ασιατικές αγορές ακολουθώντας την χθεσινή άνοδο στην Wall Street και με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,98%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,93%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,08% ενώ  ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε στο -0,47%

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 9/12 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους  επενδυτές να επεξεργάζονται τα στοιχεία που αφορούν τη μετάλλαξη Omicron και με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Στα 12,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2021, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, έναντι 19,7 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2020.
Το πλεόνασμα διαμορφώθηκε χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για 13,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Ωστόσο, οι εξαγωγές ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και επέστρεψαν σε προ πανδημίας επίπεδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,35%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,05%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,30%, ο S&P 500 στο -0,45%, ο Nasdaq στο -0,70% και το ETF GREC στο +0,06% (27,14 δολ. ).

Μεικτές τάσεις χωρίς τζίρο στις τράπεζες - Ξεχώρισε η Alpha Bank

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει και να κλείνει στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες..
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8280 ευρώ, με πτώση -0,77% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0850 ευρώ, με άνοδο +2,36% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3460 ευρώ, με άνοδο +1,36% με όγκο 1,76 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,68 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,92 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,4 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,04 ευρώ, με άνοδο +1,96% και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,36 ευρώ, με πτώση -1,37% με όγκο 114 χιλ. τεμάχια.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,70 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 331 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκελισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Jumbo...
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Aegean -1,78% και Sarantis -1,71%.
H Coca Cola έκλεισε στα 28,74 ευρώ, με πτώση -0,21% και κεφαλαιοποίηση στα 10,65 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,10 ευρώ, με άνοδο +2,03% και αποτίμηση 7,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,72 ευρώ, με πτώση -0,10% και αποτίμηση 3,71 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,50 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,65 ευρώ, με άνοδο +1,28% και  αποτίμηση 4,46 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,78 ευρώ, με άνοδο +0,15% και  κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,08 ευρώ, με άνοδο +1,67% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,15 ευρώ, με άνοδο +2,61% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,34 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,99 ευρώ, με άνοδο +1,96% και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,53 ευρώ, με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 802 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9320 ευρώ, με άνοδο +1,15% και κεφαλαιοποίηση 725 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,03190 ευρώ, με πτώση -4,2% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,36% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 38 μονάδες βάσης

Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα 9/12 τα ελληνικά ομόλογα ενώ βελτίωση καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις με επίκεντρο την νέα παράλλαξη Omicron της COVID -19 αλλά και τον πληθωρισμό.
Οι επενδυτές αναμένουν  τα κρίσιμα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή 10/12 στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα αοποία θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.
Σημειώνεται ότι το ράλι των τιμών τους τελευταίους μήνες υποχρέωσε την Fed να αναθεωρήσει την στρατηγική της, με τον πρόεδρο Jay Powell, να προαναγγέλλει  τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αύξησης του tapering και γρηγορότερη άνοδο των επιτοκίων, στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου
Από την άλλη,  περισσότερο κατηγορηματική από οποιοδήποτε στέλεχος της τράπεζας της ΕΚΤ εμφανίζεται η πρόεδρος, C. Lagarde η οποία επιμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί στη συνεδρίαση της 16/12 για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,36% και το ιταλικό 10ετές στο 0,99%
Το ελληνικό 10ετές 1,36% με το αμερικανικό 10ετές 1,49% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 173 μονάδες βάσης από 169 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης, στα υψηλά έτους.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,21% ή 121 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 38 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 106 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 9/12 στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις, με επίκεντρο την νέα παράλλαξη της covid-19 και τον αντίκτυπο της στην παγκόσμια οικονομία  και τον πληθωρισμό.
Οι επενδυτές αναμένουν τα κρίσιμα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή 10/12 στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 9 Δεκεμβρίου του 2021 στο 0,99%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/12/2021 στο -0,36% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,38% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,99% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,61%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης