Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οptima: Γιατί αναμένει κεφαλαιοποίηση 844 εκατ. ευρώ για τη Cenergy

tags :
Οptima: Γιατί αναμένει κεφαλαιοποίηση 844 εκατ. ευρώ για τη Cenergy
Η «καθαρή» ενεργειακή μετάβαση αποτελεί καταλύτη για την ανάπτυξη της Cenergy
Σχετικά Άρθρα

Οι χώρες, παγκοσμίως, αναζητούν να «ματσάρουν» την αυξημένη ενεργειακή ζήτηση από τις αστικές περιοχές, με την προμήθεια από φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και κτίζουν εκτεταμένα δίκτυα μεταφοράς για να την μεταφέρουν (υποβρύχια καλώδια, θαλάσσια πάρκα, αγωγοί).
Αυτή η «καθαρή» ενεργειακή μετάβαση αποτελεί καταλύτη για την ανάπτυξη της Cenergy, για τη μετοχής της οποίας η Optima Χρηματιστηριακή, σε αναλυτική της έκθεση, έδωσε τιμή-στόχο τα 4,5 ευρώ, μια άνοδο δηλαδή 50% από τις τρέχουσες τιμές ή κεφαλαιοποίηση 844 εκατ. ευρώ.
Στην 27σελιδη έκθεση της Optima (κ. Κ. Μανωλόπουλος), με την οποία ξεκίνησε η κάλυψη της μετοχής, με τίτλο «ένα αναπτυξιακό story που οδηγείται από την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», η Optima υπογραμμίζει αρχικά ότι η Cenergy είναι η εταιρεία συμμετοχών που επενδύει σε κατασκευάστριες εταιρείες που εξειδικεύονται στη μεταφορά ενέργειας (θυγατρικές Ελληνικά Καλώδια – Σωληνουργεία Κορίνθου).
Ο ένας εκ των δύο κλάδων αποτελεί κυρίαρχη ευρωπαϊκή εταιρεία που επικεντρώνεται στην παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων, έναν τομέα ο οποίος αναμένεται να επωφεληθεί από τις υψηλές επενδυτικές δαπάνες για τα Θαλάσσια πάρκα και τις υποβρύχιες διασυνδέσεις.
Σύμφωνα με την ανάλυση, μόνο τα προσαρμοσμένα καθαρά λειτουργικά κέρδη EBIDTA του κλάδου των υποβρύχιων καλωδίων θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026, έναντι μόλις 81 εκατ. ευρώ το 2020, που αντιπροσωπεύει ένα δείκτη απόδοσης στην εξαετία CAGR της τάξεως του 7%.
Σημειώνεται ότι το 80% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της Cenergy προέρχεται από τα καλώδια και το 20% από τον τομέα των σωλήνων.

Αποτίμηση δίχως την συμφωνία των ΗΠΑ

Αποτιμώντας την εταιρεία με τη μέθοδο των ελεύθερων ταμειακών ροών, η Optima υπολόγισε την εταιρική αξία (enterprise value) του κλάδου των υποβρυχίων κλάδων σε 1 δισ. ευρώ, φέρνοντας ως αποτέλεσμα στην κεφαλαιοποίηση της (equity value) σε 750 εκατ. ευρώ ή 4 ευρώ ανά μετοχή.
Σύμφωνα με την ανάλυση, συνεπάγεται ότι ο δείκτης της Cenergy ΕV/ EBIDTA 2022 10,5Χ φορές αντιπροσωπεύει ένα premium έναντι των ανταγωνιστών, το οποίο δικαιολογείται από την υψηλότερη ανάπτυξη λόγω των μικρότερων μεγεθών.
Αντίστοιχα, η εταιρική αξία του κλάδου των σωλήνων αποτιμήθηκε σε 215 εκατ. ευρώ και ως αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση σε 94 εκατ. ευρώ ή 0,50 ευρώ ανά μετοχή.
Η Optima επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση της τιμής-στόχου των 4,5 ευρώ, καθώς η Cenergy βρίσκεται σε συζητήσεις με τη δανέζικη Orsted για την κατασκευή μονάδας υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ.
Yπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη αναφέρει το Bankingnews, η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί από την πολιτεία της Βαλτιμόρης μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς οι δυο εταιρείες έχουν αποδεχθεί τους όρους της επένδυσης, δηλαδή την προμήθεια υλικών από τις ΗΠΑ, την πρόσληψη τοπικού εργατικού δυναμικού κ.ά.
Συμπερασματικά, για όσο διάστημα ο κόσμος διεθνώς επιχειρεί να «ταιριάξει» την αυξημένη ενεργειακή ζήτηση από τις αστικές περιοχές με την προμήθεια από φθηνές ανανεώσιμες πηγές κτίζοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο μεταφοράς (καλώδια, αγωγοί), η Cenergy είναι καλά τοποθετημένη για να εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία και να ηγηθεί σε μια δημιουργία αξίας για τους μετόχους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Optima, ο κύκλος εργασιών της Cenergy για το 2021 θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη σε 110 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 42,5 εκατ. ευρώ.
Για το 2022 τα καθαρά κέρδη εκτιμώνται σε 51 εκατ. ευρώ, ενώ η Optima προβλέπει ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει τη διανομή μερισμάτων το 2023 με απόδοση 2,5%.

Διαβάστε την έρευνα (cenergy_2.pdf)

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης