Τελευταία Νέα
Οικονομία

Για να αποφευχθεί το πάρτι των κερδοσκόπων… η ΕΚΤ 16/12 θα στηρίξει τα ελληνικά σκουπίδια – Τέλος το πρόγραμμα Πανδημίας 3/2022

Για να αποφευχθεί το πάρτι των κερδοσκόπων… η ΕΚΤ 16/12 θα στηρίξει τα ελληνικά σκουπίδια – Τέλος το πρόγραμμα Πανδημίας 3/2022
Η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και δεν θα αποκτήσει μέχρι και τις εκλογές του 2023....
Σχετικά Άρθρα

Η κατά τα άλλα ισχυρή Ελλάδα… αναμένει με ενδιαφέρον τις αποφάσεις της ΕΚΤ και της Lagarde στις 16 Δεκεμβρίου 2021 για την στρατηγική που θα ακολουθήσει μετά το τέλος του Προγράμματος Πανδημίας τον Μάρτιο του 2022.
Για τους μη μυημένους – αν και η πλειοψηφία των αναγνωστών είναι ορθά ενημερωμένοι – να αναφέρουμε λίγο ιστορία.
Η ΕΚΤ και γενικώς οι κεντρικές τράπεζες στην προσπάθεια τους να τονώσουν τις αγορές… και όχι τις οικονομίες, έχουν σχεδιάσει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ή QE.
Τα προγράμματα αυτά που εφαρμόστηκαν πρώτη φορά από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, έχουν ένα στόχο να παρέχουν φθηνή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα το οποίο στην συνέχεια θα διοχετεύσει την ρευστότητα στις οικονομίες.
Δεν λειτούργησε έτσι η πραγματικότητα καθώς η πιστωτική επέκταση εδώ και χρόνια είναι στάσιμη.
Για να ενταχθεί ένα κράτος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή QE – κατά την άποψη μας είναι ένα τοξικό πρόγραμμα ακραίας χειραγώγησης που έχει δημιουργήσει τεράστιες φούσκες στις μετοχές και στα ομόλογα (η κεφαλαιοποίηση του δείκτη S&P 500 στην Wall έφθασε τα 39 τρισεκ. ή 195 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος) θα πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια με βασικότερο τα ομόλογα να είναι επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade ή κλίμακας ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Τα ελληνικά ομόλογα είναι junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια και βαθμολογίας κάτω από την ελάχιστη ΒΒΒ- οπότε δεν μπορεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με αφορμή την πανδημία, η ΕΚΤ δημιούργησε ένα δεύτερο πρόγραμμα το Πρόγραμμα Πανδημίας στο οποίο αποδέχθηκε κάποιες αποκλίσεις από τις βασικές αρχές της.
Δέχθηκε και ομόλογα σκουπίδια να αγοράζει με πρόσχημα την πανδημία, ενώ μείωσε και την βαθμολογία αποδοχής των ομολόγων για να διασφαλίσει και την Ιταλία.

Το Πρόγραμμα Πανδημίας τελειώνει λόγω πληθωρισμού

Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες αν και προσπαθούν να μοιάσουν στους πολιτικούς – δηλαδή κατ΄ επάγγελμα ψεύτες – οριοθετούνται από τους κανόνες.
Η ΕΚΤ είχε αναφέρει ότι όταν φθάσει ο πληθωρισμός στο 2% θα αρχίσει να αλλάζει την νομισματική της πολιτική και από πολιτική νομισματικής χαλάρωσης θα εφαρμόσει πολιτική νομισματικής σύσφιξης που θα περιλαμβάνει και αυξήσεις επιτοκίων.
Με τον πληθωρισμό στο 5% με 6%... το 2% ξεπεράστηκε, οπότε δικαιώνεται η πολιτική της Γερμανίας που επιμένει για ριζική αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Έτσι λοιπόν η ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου 2021 θα ανακοινώσει ότι όντως το Πρόγραμμα Πανδημίας τελειώνει Μάρτιο 2022.
Ωστόσο θα ισχύσει έως τέλος του 2023 το καθεστώς των επαναγορών, δηλαδή κάθε φορά που λήγουν ομόλογα και τα έχει ήδη αγοράσει… η ΕΚΤ θα τα επαναγοράζει.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 35 δισεκ. – σχεδόν – ελληνικά ομόλογα σκουπίδια…

Τι θα συμβεί 16 Δεκεμβρίου 2021;

Η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ πρέπει να δώσει μια κατευθυντήρια γραμμή.
Μεταξύ των πλάνων που έχουν εξεταστεί είναι

  • Να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα Πανδημίας έως τα τέλη Μαρτίου του 2022 αλλά να συνεχιστούν οι επαναγορές
  • Να διατηρηθεί το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης αν και αυτό έχει υπερσκελιστεί από το Πρόγραμμα Πανδημίας.

Τι θα συμβεί με την Ελλάδα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα;

Η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και δεν θα αποκτήσει μέχρι και τις εκλογές του 2023.
Οπότε τι θα συμβεί;
Οι κερδοσκόποι καιροφυλακτούν, η Ελλάδα χωρίς την στήριξη της ΕΚΤ είναι εύκολος στόχος, μπορούν να στείλουν με άνεση τις αποδόσεις των ομολόγων στο 2% και δυνητικά έως το 4%.
Η ΕΚΤ για να μην ξεσπάσει νέα κρίση χρέους εν μέσω πανδημίας σχεδιάζει

1)Να συνεχίσει τις επαναγορές ελληνικών ομολόγων, ήδη έχει αγοράσει τα 35 δισεκ. σε σύνολο 80 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία.

2)Να χρησιμοποιήσει τον γεωγραφικό προσδιορισμό ως μηχανισμό για νέες αγορές από την δευτερογενή αγορά ελληνικών ομολόγων.
Π.χ. ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα στην Γερμανία θα μπορεί να αντικαθιστά τις αγορές γερμανικών ομολόγων με ελληνικά ομόλογα κ.α.
Προφανώς και οι λύσεις αυτές είναι τεχνάσματα και υπερβάσεις… αλλά η ΕΚΤ δεν θέλει να αφήσει την Ελλάδα έρμαιο των κερδοσκόπων.

Γιατί αναφέρουμε αυτά τα δεδομένα;

Γιατί η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μια ισχυρή οικονομία ενώ στην κυριολεξία είναι αέρας, με τεχνάσματα, λογιστικά τρικ και συγκυριακές μεθοδεύσεις παρουσιάζεται μια Ελλάδα ισχυρή αλλά στην πράξη είναι αδύναμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης