Την εκτίμηση πως μέσα στις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες η παράλλαξη Omicron θα έχει κυριαρχήσει και στην Ελλάδα διατύπωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν την γ’ δόση.
«Τα βασικά όπλα που έχουμε στον πόλεμο με την πανδημία είναι το εμβόλιο και η μάσκα.
Όλοι να σπεύσουμε για την αναμνηστική δόση, η οποία μας προστατεύει και από την Delta, αλλά σε σημαντικό βαθμό και από την Omicron όπως δείχνουν οι τελευταίες μελέτες.
Από την Omicron φαίνεται ότι μας προστατεύει και από βαριά νόσηση και από τη νοσηλεία και από τον θάνατο» υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡA ο κ.Πλατανησιώτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι εάν έχουν περάσει 5 μήνες από τη δεύτερη δόση, είμαστε θωρακισμένοι αλλά όχι τόσο όσο θα ήμασταν αν κάνουμε και την αναμνηστική η οποία φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα από τις προηγούμενες 2 δόσεις, «τουλάχιστον στο ποσοστό των αντισωμάτων που θα δημιουργήσει, ώστε να είμαστε πολύ πιο ήσυχοι και άνετοι στο τι θα κάνουμε».
Rapid test
Ενόψει των οικογενειακών συγκεντρώσεων στις γιορτές, συνέστησε να κάνουμε ένα rapid test 48 ώρες πριν το τραπέζι, «για να είμαστε σίγουροι ότι δεν είμαστε ασυμπτωματικοί φορείς ώστε να κινδυνεύσουν κάποιοι ηλικιωμένοι – παππούδες και γιαγιάδες – ή συγγενείς με χρόνια προβλήματα υγείας από μια τυχόν λοίμωξη που δεν έχουμε καταλάβει».
«Να μη ξεχνάμε ότι ένα ποσοστό από αυτούς που θα νοσήσουν θα είναι τελείως ασυμπτωματικοί, δηλαδή μπορεί να μην το καταλάβουν και καθόλου» είπε ο κ.Πλατανησιώτης, ο οποίος ανέφερε πως σύμφωνα με όλες τις έρευνες, οι εμβολιασμένοι έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο, άρα είναι πιο δύσκολο να το μεταδώσουν, όπως και οι εμβολιασμένοι μεταξύ τους είναι πιο δύσκολο να το μεταδώσουν.
Πιο ήπια η Omicron
«Βέβαια τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία.
Θα σας θυμίσω πως όταν μας ήρθε το πρώτο στέλεχος από την Κίνα λέγαμε ότι για να κολλήσεις θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον 15 λεπτά μαζί του σε ένα κλειστό χώρο χωρίς μάσκες.
Σήμερα δυστυχώς αρκούν μερικά δευτερόλεπτα, γιατί κάθε καινούργια μετάλλαξη που επικρατεί είναι πολύ πιο μεταδοτική από την προηγούμενη.
Η βρετανική μετάλλαξη ήταν 50% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος.
Η Delta ήταν 50% πιο μεταδοτική από τη βρετανική, και τώρα έχουμε την Omicron που είναι 50% - 70% πιο μεταδοτική από τη Delta
H μετάλλαξη Omicron φαίνεται από τις έρευνες ότι είναι λίγο πιο ήπια σε σχέση με τη Delta, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες νοσηλείες ή θανάτους. Οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, είναι πάντα ποσοστό επί των κρουσμάτων.
Αν έχουμε πολλά κρούσματα, τότε θα έχουμε περισσότερες νοσηλείες, περισσότερες διασωληνώσεις και δυστυχώς και περισσότερους θανάτους» υπογράμμισε ο κ.Πλατανησιώτης.
Διασπορά
Όπως είπε, σχεδόν τα μισά κρούσματα της Omicron που έχουν εντοπιστεί είναι από εγχώρια μετάδοση, άρα σημαίνει ότι διασπείρεται σιγά-σιγά και στον ελληνική πληθυσμό.
«Έχουμε μια χρονική καθυστέρηση 15-20 ημερών σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά θεωρώ ότι τις επόμενες 3-4 εβδομάδες θα είναι κυρίαρχη και την Ελλάδα. Ακριβώς όπως έγινε και με τη Delta.
Θέλει πολύ προσοχή», υπογράμμισε ο κ.Πλατανησιώτης, ο οποίος αναφορικά με τα συμπτώματα, είπε ότι στην Omicron δεν είναι κυρίαρχα συμπτώματα η ανοσμία και η αγευσία, αλλά ξεκινάει με καταρροή, με ένα απλό συνάχι, πονοκέφαλο και πολύ υψηλό πυρετό.
«Να μετράμε συνέχεια το οξυγόνο μας, δεν το καταλαβαίνουμε ότι μειώνεται και όταν το αντιληφθούμε έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος» υποστήριξε ο κ.Πλατανησιώτης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών