Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μάσκες παντού και testing για να προλάβουν την έκρηξη Omicron - Το ΦΕΚ με όλα τα μέτρα - Αγωνία για ΕΣΥ

Μάσκες παντού και testing για να προλάβουν την έκρηξη Omicron - Το ΦΕΚ με όλα τα μέτρα - Αγωνία για ΕΣΥ
Στα 33 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Omicron, αν και ειδικοί κάνουν λόγο για περισσότερα από 130
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Νέα μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η έκρηξη κρουσμάτων λόγω της Omicron έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 06:00 σήμερα Παρασκευή 24/12 το πρωί, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας καθώς το επόμενο 10ημερο θα φανεί η ένταση του νέου κύματος του ιού.
Βασική εκτίμηση των επιστημόνων είναι πως η Omicron θα συνεχίσει να εξαπλώνεται σε όλη την χώρα με ιδιαίτερη ταχύτητα τις επόμενες ημέρες και ότι το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου θα έχει επικρατήσει σε όλη την χώρα.
Με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 10.000 με 18.000 κρούσματα την ημέρα, το κύριο ερώτημα είναι πόσα από αυτά θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο και εάν το ΕΣΥ θα καταφέρει να σταθεί όρθιο και σε αυτό το κύμα, τη στιγμή που εξακολουθεί να δοκιμάζεται και να λειτουργεί στα όρια του εδώ και πολλούς μήνες.
Σε μια προσπάθεια αν όχι να αναχαιτιστεί αλλά να καθυστερήσει η εκθετική αύξηση των μολύνσεων, έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει μια ανάσα το σύστημα υγείας, από σήμερα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ συνίσταται η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας ενισχυμένης προστασίας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Παράλληλα, ακυρώνονται όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα (εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα) ενώ προβλέπεται ότι όσοι μπαίνουν στην χώρα, θα υποχρεούνται να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα Omicron (αν και αναφέρεται πως αυτά είναι περισσότερα από 130), τα περισσότερα προέρχονται από ταξίδια από το εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί συστήνουν σε όλους τους πολίτες να κάνουν test κατά τη διάρκεια των εορτών, και ιδιαίτερα πριν συμμετάσχουν σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, έτσι ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν ασυμπτωματικοί ασθενείς και να σπάσει έτσι ο κύκλος της μετάδοσης.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι ειδικοί θα συνέλθουν εκ νέου στις 27/12 προκειμένου να αξιολογήσουν την επιδημιολογική κατάσταση και να λάβουν περισσότερα μέτρα, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, τα νέα μέτρα θα έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της τηλεργασίας, αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων διασκέδασης και τις αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για επιβολή τοπικών ή καθολικού lockdown καθώς και ότι τα σχολεία προβλέπεται να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.
2_170.JPG

Μαγιορκίνης: Αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 12.000 κρούσματα 

Την εκτίμηση πως είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε στα 10.000 με 12.000 κρούσματα ημερησίως τις επόμενες ημέρες λόγω της παράλλαξης Omicron διατύπωσε ο καθηγητής-επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος έκανε λόγο για κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων μετά τις γιορτές.
«Είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10.000 ακόμα και τα 12.000 κρούσματα, αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει.
Η Omicron είναι ένα αρκετά μεταδοτικό στέλεχος που δίνει συμπτώματα απλού κρυολογήματος, πάντα με βάση όσα αναφέρονται» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Μαγιορκίνης, ο οποίος κάλεσε τους ανεμβολίαστους να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς όπως υποστήριξε, η Omicron δεν θα είναι ήπια για αυτούς.
«Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους.
Να μην θεωρήσουν ότι η Omicron θα είναι ήπια για αυτούς» υπογράμμισε ο κ.Μαγιορκίνης.

Πιθανά νέα μέτρα

Παράλληλα. για την επιπρόσθετη λήψη μέτρων, εξήγησε πως ενδέχεται να υπάρξουν διαφορετικά μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά και η Επιτροπή θα συζητήσει για αυτά στις 27 Δεκεμβρίου.
«Τα μέτρα είναι αναλογικά με την πίεση που αισθάνεται το σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αποσυμπίεσης.
Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από τις 3 Ιανουαρίου μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα, την Δευτέρα η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει.
Η πίεση από την Omicron φαίνεται θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα στελέχη.
Όμως μπορούμε να αποκλείσουμε μέτρα περιορισμού όπως να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά στην εστίαση» υποστήριξε ο κ.Μαγιορκίνης.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Όσον αφορά στα σχολεία δήλωσε ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται ένα από τα πιο δυναμικά συστήματα παρακολούθησης και τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες με τόσο έντονο testing.
Όπως είπε, σε αυτή τη φάση είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας ωστόσο το θέμα των σχολείων υπογράμμισε πως θα ξανασυζητηθεί.
Τέλος δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης στη χώρα μας, καθώς σε αυτή την φάση η 3η δόση είναι υπερ-αρκετή.

Καπραβέλος: Είμαστε στην αρχή του τσουνάμι

Την θέση πως τα νοσοκομεία είναι στα όρια της αντοχής τους και πως δεν θα αντέξουν ένα νέο κύμα διατύπωσε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος υποστήριξε πως είμαστε στην αρχή του τσουνάμι.
«Έχουμε 48 ΜΕΘ και τις έχουμε διαθέσει όλες για covid περιστατικά.
Έχουμε 100 βαριές περιπτώσεις, που ίσως χρειαστεί να διασωληνωθούν και όμως νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.
Δεν σημειώθηκε η ύφεση που αναμενόταν.
Είμαστε στην αρχή του τσουνάμι, δεν αντέχουμε ένα νέο κύμα» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος ωστόσο θέλησε να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι «πλέον γνωρίζουμε τι είναι η πανδημία, ότι οι μεταλλάξεις είναι μέσα στη φιλοσοφία της, ότι έχουμε δυνατά όπλα όπως τα εμβόλια και τα τεστ και η ευχή μου είναι να τα χρησιμοποιήσουμε».

Να μετατρέψουμε την πανδημία σε διαχειρίσιμη απειλή

Παράλληλα, ζήτησε οι παρέες των εορτών να μη μας γίνουν εφιάλτης.
«Να γίνουν τεστ γιατί το οφείλουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας, να μην επεκταθεί αυτή η μόλυνση.
Οι εμβολιασμοί πρέπει να επεκταθούν.
Μπορούμε το 2022 να μετατρέψουμε την πανδημία και διαχειρίσιμη απειλή» είπε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος σχετικά με τα self test τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα για να γίνουν, γι’ αυτό δεν πρέπει να στηριχθούμε σε αυτά.
Όσον αφορά στη μάσκα ΚΝ-95 σημείωσε ότι έχει πολύ καλή εφαρμογή. «
Αν θέλεις να αποτρέψεις τη διασπορά του ιού σε χώρους συνωστισμού όπως τα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ, χρησιμοποιείς την εν λόγω μάσκα που μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες διασποράς» δήλωσε ο κ.Καπραβέλος τονίζοντας ότι διπλή χειρουργική μάσκα δεν σε προφυλάσσει σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι εάν η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και οι μάσκες παντού ήταν μέτρα που είχαν τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο, δεν θα είχαμε βιώσει τον τρίτο κατά σειρά εφιάλτη.

Γεωργιάδης: Και 50.000 κρούσματα να φτάσουμε, δεν χρειάζεται πανικός

Την θέση πως ακόμα και αν φτάσουμε τα 50.000 κρούσματα ημερησίως λόγω της Omicron, δεν χρειάζεται πανικός διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Γεωργιάδης είπε πως με την Omicron ελάχιστοι μπαίνουν στις ΜΕΘ ενώ υποστήριξε ότι μέσα σε έναν μήνα φτάσαμε να έχουμε κάνει 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
«Αυτός που έχει εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις και περιμένει την τρίτη είναι προστατευμένος.
Δεν είναι μηδέν τα δύο προηγούμενα εμβόλια, έχει αντισώματα, έχει κυτταρική ανοσία.
Μην μας πιάνει πανικός» υποστήριξε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση αφήνει την αγορά να κινηθεί αυτές τις μέρες και μετά θα μπει «φρένο» στην κινητοποίηση που φέρνουν οι γιορτές.

Φρένο, αλλά όχι lockdown μετά τις γιορτές

«Ανακοινώθηκαν χθες τα μέτρα για αυτές τις ημέρες.
Την άλλη εβδομάδα θα συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή για να δούμε εάν υπάρχει κάποια έκρηξη.
Αν γίνει κάτι τέτοιο θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την επόμενη εβδομάδα, πάλι ήπια.
Με την αρχή του χρόνου θα έχουμε λίγα παραπάνω μέτρα, όχι lockdown, απλώς και μόνο για να μπει ένα φρένο» επισήμανε ο κ.Γεωργιάδης.
«Η Επιτροπή εισηγείται, η κυβέρνηση αποφασίζει.
Να δουλέψουμε καλά στις γιορτές, δεν χρειάζεται πανικός.
Η Ελλάδα παραμένει με ανοιχτή οικονομία και αγορά.
Με το πέρας των εορτών θα υπάρχει μία μικρή περίοδος για μάζεμα, για να μην ξεφύγει η κατάσταση» είπε ο υπουργός.
Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος των PCR test, ο κ.Γεωργιάδης είπε πως η Ελλάδα έχει τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη σχετικά με το PCR test, ενώ σχετικά με τη δωρεάν διάθεση rapid test στους εμβολιασμένους, υπογράμμισε ότι «αν η κυβέρνηση επιδοτήσει τα rapid test για όλο τον πληθυσμό ασταμάτητα και πάντα, θα χρεοκοπήσουμε και θα έχουμε μνημόνιο».

Όλα τα νέα μέτρα - Το ΦΕΚ

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν από τις 06:00 σήμερα Παρασκευή 24/12 έως τις 2 Ιανουαρίου, είναι τα εξής:
  • όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως εμβολιαστικής κατάστασης υποχρεούνται να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους συμπεριλαμβανομένων γυμναστηρίων, εστιατορίων και μπαρ, στα οποία θα επιτρέπεται να την αποχωριστούν μόνο κατά την κατανάλωση τροφής ή ποτού
  • γίνεται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας (ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)
  • απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και ακυρώνονται όσες έχουν προγραμματιστεί· από το μέτρο εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.

Αναφορικά με τα μέτρα σημειώνεται ότι η μη τήρησή τους θα επισύρει τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου η επιτροπή θα συνεδριάσει προκειμένου να εκτιμήσει την αποδοτικότητά τους και να αποφασίσει αν χρειάζονται επιπλέον μέτραπριν ή μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων προχώρησε και σε ισχυρές συστάσεις για:

  • επανέλεγχο με rapid test κατά τη 2η και 4η ημέρα όσων φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό επιπλέον του υποχρεωτικού αρνητικού τεστ PCR καθώς και αποφυγή επισκέψεων σε φίλους/συγγενείς ανήκοντες σε ευπαθή ομάδα κατά τις πρώτες ημέρες από την άφιξη
  • τήρηση των μέτρων προστασίας για καλή υγιεινή χεριών, χρήση μάσκας, αποφυγή συνωστισμών γενικά και επικίνδυνης έκθεσης ειδικά αν επακολουθεί επίσκεψη σε ευάλωτες ομάδες, συνεχείς ελέγχους, παραμονή στο σπίτι αν υπάρχουν συμπτώματα κρυολογήματος, καλό αερισμό των κλειστών χώρων
  • μείωση της κινητικότητας και δύο τεστ (συμπεριλαμβανομένων των αυτοδιαγνωστικών) σε διάστημα 7 έως 10 ημερών για εμβολιασμένους και πρόσφατα νοσήσαντες που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για όλους πριν τις εξόδους και δη τη συνάντηση ατόμων από ομάδα υψηλού κινδύνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Εξαπλώνεται η Omicron: 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 98 ύποπτα

Για την παραλλαγή Omicron μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, η οποία «έχει απλωθεί σχεδόν σε όλο τον πλανήτη».
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα κρούσματα με τη νέα παραλλαγή ανέρχονται πλέον σε 33 -τα 18 στην Κρήτη- και άλλα 98 χαρακτηρίζονται ύποπτα, τα οποία ωστόσο φαίνεται να επιβεβαιώνονται κατά 98-99% από τους μοριακούς ελέγχους (PCR).
Ο κ. Ζαούτης αναφέρθηκε ξανά στην υπερμεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής και συγκριτικά με τη Δέλτα, επικαλούμενος την περίπτωση των ΗΠΑ (73% των κρουσμάτων είναι Omicron) ενώ τα δεδομένα μελετών από χώρες όπου η διασπορά της είναι πλέον μεγάλη (Αγγλία, Αφρική, Σκωτία, ΗΠΑ) δείχνουν ότι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.
Πέραν των ερευνητικών πορισμάτων, η μικρότερη νοσηρότητα που είχε παρατηρηθεί στους ασθενείς με την παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής καταγράφεται και στα εγχώρια περιστατικά, για τα οποία ο πρόεδρος ανέφερε πως νοσούν με ήπια και βραχύβια συμπτώματα, διάρκειας τριών ημερών και δύο μόνο εξ αυτών να έχουν νοσηλευτεί χωρίς επιπλοκές.

Αύξηση κρουσμάτων 42% σε μια βδομάδα – 487 υπό διερεύνηση

Την αύξηση διενέργειας self-test τις τελευταίες ημέρες επεσήμανε ο κ. Ζαούτης, μια ένδειξη ίσως ότι το μέτρο των δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων αλλά και οι συστάσεις «πιάνουν τόπο».
Δεν αρκεί όμως αυτό για να μπει φρένο στην ανοδική πορεία της πανδημίας, για την οποία έγινε ειδική αναφορά από την κ. Παπευαγγέλου αλλά και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των καθηγητών, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 37.000, μετά τα 6.667 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ εκ των οποίων 487 είναι υπό διερεύνηση, δηλαδή δεν είναι ακόμα γνωστό σε πού εντοπίζονται, αν σχετίζονται με άλλο κρούσμα κ.ο.κ.
Σημαντική αύξηση καταγράφει η Λακωνία (44 νέα), τα Χανιά (121) και το Ρέθυμνο (41 ), «περιοχές όπου ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης Omicron», επεσήμανε η κ. Παπευαγγέλου και πρόσθεσε την ανησυχητική εικόνα της Αττικής.
Τέσσερα στα δέκα νέα κρούσματα (0,39%) βρίσκονται στο λεκανοπέδιο (2.625) και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 903.
«Σήμερα (χθες 23/12) είναι χαρακτηριστικό ότι είδαμε περίπου 42% περισσότερες διαγνώσεις από την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή την προηγούμενη Πέμπτη», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης, παραθέτοντας ωστόσο και θετικά στοιχεία όπως η μείωση κατά 12% στους θανάτους και κατά 11% σε νέες εισαγωγές.
Επί του παρόντος, οι συνολικοί θάνατοι από κορωνοϊό είναι στους 20.198 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στη χώρα κάτω από 3.000 με 3 στους 4 άνω των 55 ετών και οι διασωληνωμένοι 655.

Στους 20.198 οι νεκροί

Στους 20.198 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 23/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.667, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.056.583, εκ των οποίων 50,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 196 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.739 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 71, ενώ αναδρομικά καταγράφηκε άλλη μια απώλεια.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.198 θάνατοι.
pin1_41.jpg
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 655 (60,8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.
To 78,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 548 (83,66%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 107 (16,34%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
pin2_38.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.703 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 312 (ημερήσια μεταβολή -15,68%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 321 ασθενείς.

xartis23_12.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης