Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι τα νέα NPLs του 2022... αντί τα δάνεια η ενέργεια στο αρνητικό επίκεντρο

Οι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι τα νέα NPLs του 2022... αντί τα δάνεια η ενέργεια στο αρνητικό επίκεντρο
Στα 5,5 δις ευρώ αξία του ρεύματος από 2,8 δισ ευρώ πέρυσι.
Σχετικά Άρθρα

Άμυνες αναζητούν τα νοικοκυρά έναντι της ενεργειακής έκρηξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και όλα τα βλήματα τους οδηγούν σε έναντι καταβολές παρότι έχουν στα χέρια τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος ενώ οι πιο νομοταγείς, προτιμούν την απευθείας επικοινωνία με τον προμηθευτή ενέργειας για διακανονισμό της οφειλής.
Οι προμηθευτές και καταναλωτές ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι αντοχές και των δύο πλευρών κινούνται στο όριο και δεν μπορούν να έχουν διάρκεια.
Ρεύμα με δόσεις πληρώνουν οι καταναλωτές και την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν την προσπάθεια ή τη βοήθεια που λαμβάνουν από τους προμηθευτές παρότι οι λογαριασμοί ρεύματος δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολο τους, είναι σε θέση να πατήσουν τον ηλεκτρικό διακόπτη και να ανάψει το φώς.
Οι προμηθευτές για τη διευκόλυνση των καταναλωτών δέχονται την αποπληρωμή του ρεύματος σε 12 δόσεις με τη χρήση πιστωτικής κάρτας ή χρεωστικής κάρτας με τους καταναλωτές να πληρώνουν επιτόκιο 18% .

Φέτος θα πληρώσουμε σε ρεύμα 5,5 δις ευρώ από 2,8 δις ευρώ πέρυσι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ το 2020 οι καταναλωτές ενέργειας με βάση το ετήσιο μέσο κόστος ανά Mwh που ήταν στα 58 ευρώ πλήρωσαν για την αξία της ενέργειας που καταναλώθηκε 2,8 δις ευρώ, όταν οι Mwh που καταναλώθηκαν ανήλθαν σε 48.978.765.
Το 2021 στο ενδεκάμηνο είχαν καταναλώσει 46.409.476 Mwh.
Η μέση τιμή της Mwh διαμορφώθηκε σε 119,12 ευρώ , και η αξία του ενέργειας που καταναλώθηκε ανέρχεται σε 5,5 δις ευρώ για το σύνολο των καταναλωτών ( Υψηλή Τάση , Μέση Τάση και Χαμηλή Τάση).
Οι προμηθευτές με βασικό πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ η οποία διατηρεί το 63,5% της αγοράς, με τους έξι στους δέκα καταναλωτές να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια, δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, στην άμεση εξόφληση λογαριασμών ρεύματος μέσω των τραπεζικών λογαριασμών.
Η ΔΕΗ όπως και οι περισσότεροι προμηθευτές ενέργειας έχουν μείνει πίσω στην εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταναλωτές της ΔΕΗ που έχουν καταχωρήσει τραπεζικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του λογαριασμού κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Εκτιμάται σε 1,5 εκατ. ευρώ όταν η προηγούμενη διοίκηση είχε θέσει στόχο τα 2 εκατ. καταναλωτών από 800.000 που ήταν στις αρχές του 2019.
Το ΥΠΕΝ και η γραμμή 15902
Σε λειτουργία τέθηκε ο πενταψήφιος αριθμός ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας.
Η τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Σε αυτήν μπορούν να απευθύνονται νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και να υποβάλουν αίτημα επανασύνδεσης της παροχής τους.
Βασική προϋπόθεση για την έγκριση του αιτήματος είναι να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 31.3.2022 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Επιπλέον, το αίτημα επανασύνδεσης πρέπει να αφορά στην κύρια κατοικία και να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία συμπίπτουν με εκείνα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Υπεύθυνοι φορείς για την εξέταση των αιτημάτων επανασύνδεσης είναι οι οικείοι Δήμοι και ο ΔΕΔΔΗΕ.
Το ύψος του ειδικού βοηθήματος θα διαμορφωθεί ως εξής:
Για συνολικές οφειλές έως 6.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής.
Για συνολικές οφειλές άνω των 6.000 ευρώ και έως 9.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 75% της οφειλής.
Για συνολικές οφειλές άνω των 9.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 50% της οφειλής.
Για συνολικές οφειλές άνω των 12.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 30% της οφειλής.
Το εναπομείναν ποσό θα εξοφλείται από τους ίδιους τους καταναλωτές σε άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης